Võrumaa

 

Seltsiruum soojaks (Mäe-Suhka küla)

Jupeldati ja lõhuti ning veeti puud Mäe Suhka külast Haanja rahvamaja juurde. Meil sujus kõik väga hästi, sest seltsil on suur talgute pidamise kogemus. Töö sai pisut varem valmis aga kokal oli supp juba keedetud.Ja sauna sai ka kohe. Kui sai viidud kokkulepitud kogus puid rahvamaja juurde tehti, puid veel edasi. Mehed leppisid kokku, et mis nad ikka niisama ootavad sauna minekut ja tegid niikaua pererahvale küttepuid. Samas sai mitu inimest peremehega kokkuleppele, et nad saavad oma küttepuud ka tema juurest muretseda (kõigil pole isegi maal niipalju metsa).

 

Külaplatsi ja lubjaahju koristamine (Nogu küla)

Külaplatsil lehtede riisumine ja äravedamine, metsa alt prügihunniku koristamine ja lubjaahju koristamine.Kõik sujus normaalselt, sest töid tegid oma küla inimesed.Küla ajaloopäeva korraldamine suvel.

 

Verijärve MKA koristamine

Puhastati Verijärve kaldalt prahti. Rahvas oli tööhimuline, koristati ka sellelt alalt, kust algul polnud plaanis. Noorim osaleja 5a, samas võiks öelda, et kõige aktiivsem koristaja, tema tegi ettepaneku ka järgmisel päeval kokku saada.

Kõik sujus, kahjuks osad pidid varem lahkuma ja seepärast ei saanud koos lõpetamist tähistada, nagu oleks võinud, st tänukirjade kättejagamine koos jne. Siiski kõik jäid rahule ja on valmis ka edaspidi sarnastest aktsioonidest osa võtma :).

 

Antsla raudtee ülekäigu koha ja surnuaia koristamine

Antsla raudtee äär ja kraavid koristati prahist, Antsla Apteegi  taga oleva hetki tagant koristati prahti,mis inimesed olid sinna toonud. Idee oli sellinne et kord kuus võiks teha koristustöid, siis saaks Eesti puhtaks ka.

 

Kapera seltsimaja heakorratalgud

Puhastasime tiigi ümbruse võsast, ka kraavid ümber koolimaja tegime võsast puhtaks. Riisusime lehtedest ja prahist koolimaja ala ning põletasime prahi.Maha võetud võsa vedasime ära traktoriga

Kuna talgud pole meile uudis, oleme seda teinud igal aastal, siis sujus meil kõik plaanipäraselt. Tuli edasisi plaane, mida võiks veel teha nt. grillkoda, istudada tee äärde hekk jne.

 

Vanade kuuride lammutamine (Antsla)

Lammutati Antsla vallale kuuluvad kaks puidust kuuri ca 120m2 pinnal. Sorteeriti ohtlikud ehitusjäätmed (eterniit), koristati ja planeeriti kuuridealune pind. Lammutusjäätmed kasutati ära 1004074 talgute poolt jaanitule materjaliks.

Korralduse poole pealt endale etteheiteid teha ju raske, aga kõike ette ei näe. Planeeritud tööd ei toimu lepase reega, seega tuleb tööd planeerida tubli 20-30% varuga. Ka juhtus meil õnnetus-lubatud sauna ei saanud, kuna sauna boiler lihtsalt lagunes koost. Registreeritud ja registreerimata osavõtjate suhe 50/50. Sõlmiti koostöölepe talgutel osalenud ettevõtte juhiga tehnika kasutamiseks korrastatud maa-ala edaspidiseks kasutuselevõtuks. Tuli häid ideid kasutuses oleva hoone ümbruse planeeringu ja haljastuse kohta.

 

Lüütsepa külatalgud.

Pesti külamajakese aknad ja põrand. Külamaja ümbrus riisuti ja puhastati kuivanud puudest ning rämpsust. Talgud sujusid hästi.Meestele jäi ülesandeks korraldada väljas istumiseks pingid. Uus külarahva kokkusaamine tuleb jaanipäeval.

 

Parksepa mänguväljaku korrastamine.

Prahi, oksakeste, lehtede rehitsemine, atraktsioonide turvaalade täitmine uue liivaga, atraktsioonide värvimistööd, suurtelt puudelt alumiste lastele ohtlike okste eemaldamine, prahi vedu lõkkeplatsile, umbes 30aastase atraktsiooni "vedur 2 vaguniga" renoveerimine- puhastamine, puidu- ja plekitööd ning suur värvimine:).

Hommik, talgute algustunnid olid pisut masendavad, sest u 750 elanikuga alevikust talgutele ei tulnud kedagi. Talgutel osales 18 inimest, neist 7 ei ole aleviku elanikud. Suur tänu neile! Alustasime üldkoristustöödega ja liivaveoga. Rongi vaatasime siit ja sealt- ei puudunud mõte--viia vana rong viimsele teekonnale küla lõkkeplatsile. Kui aga hakkasime uurima kui vana see rong tegelikult olla võiks--täpset vastust hetkel ei teagi veel, aga vanemad isikud (talgute uudistajad) teadsid rääkida, et nende lapsedki mängisid seal, kes ise praegu u 30-40 a ja juba ise lapsevanemad ja nende laspedki ja vaat et lapselapsedki mängivad selles rongis. Rong oli talgute hommikul täiesti rüüstatud, reostatud. Õhtul kell 18 võisime kaugelt imtleda võrratut lastesõpra -meie kõigi ühist rongi- säravat ja kaunist. Nii mõnigi mööduja küsis, et kas tõesti on see rong kogu aeg olemas olnud- pole nagu märganudki, et ta veel alles on!!! Kuna elan kõrval majas, siis hommikul akent avades kuulsin mänguväljakult mitte tavalist laste kära, vaid kostus: " Tsuhh, tsuhh-tuuut!"

Olgugi, et inimesed on hoolimatud ümbritseva suhtes ning leivad 101 vabandust ja ettekäänet, et mitte osaleda milleski heas. Selle pettumuse korvas tänane "tsuhh, tsuhh"

Nähes, kui ilusaks said vanad mänguväljaku atraktsioonid, otsustamine ka teised majade juures asuvad nõukaaegsed turnikad lõbusamaks värvida. Teeme lastevanemate seas selgitustööd, et nood räägiksid oma lastele, et ühist vara tuleb hoida ning kindlasti mitte enam kasutada vana rongi "pissimiskohaks". Õhtul oli meile kõigile suur šokk kui kuulsime, et üks 7aastane poisike pissis meie vastremonditud rongile. Keset mänguväljakut ja kui tema koduni on vähem kui 100m ja olles seal veel jalgrattaga. See oli šokk ja pani mõtlema, et miskit tuleb ette võtta. Talgutel osales 18 osalejast 10 täiskasvanut, neist neli olid mehed ja neist omakorda vaid 2 isad. Otsustasime veel mõned haljastuslahendused alevikus. Kuna meie talgutel osales üks vallavolikoguliige, siis küll meie soovid saavad kena lahenduse.

 

Preeksa talgud.

Korjasime Preeksa talu põllult (~1,5 ha) suuremaid kive, mis võiksid sügisel koristamise ajal kombaini lõiketerasid lõhkuda.Meil oli inimeste arv nii väike, et saime isekeskis kõik vajaliku organiseeritud. Kindlasti võis probleeme tekkida nendel talgutel, kus kõik inimesed ei tundnud üksteist ja inimeste arv oli suurem. Eelkõige peab talgujuht olema ootamatusteks valmis ja nagu ka kriisijuhendis oli kirjas - lae telefon täis ja võta kaasa.Kuna meie talgutel osalesid ühe kollektiivi inimesed (segakoor Tervis), siis aeg ajalt me korraldame koostegemise üritusi.

 

Otsa küla heakorratööd ja külaplatsi ettevalmistamine.

Koristati Otsa küla läbiva tee ääred ja teega piirnev ala küla märgist küla märgini ja natuke rohkemgi (umbes 2,5 km). Koristati bussijaamade ja raamatukogu ümbrus. Harvendati ja lõigati bussijaama juures olev hekk ära. Kõik põlev (paber, puu, oksad, vana hein, lehed jms.) põletati lõkkes ära. Lammutati vanu lagunevaid heinaküüne (umbes 7 - 10, neist poolte lammutamine oli juba enne 1. maid algatatud). Küünide lammutamisest pandi kõrvale ehituskõlblikku materjali, millest lähiajal kavatseme ehitada grillkoja. Koristati tulevase külaplatsi ümbrust. (endine heinaküünide ja sellega piirnev ala). Lõkkeplats piirati maakividega. Lõunaajal oli talgupudru söömine ja mõttetalgud. Õhtu lõppes sauna ja lõkkega..

 

Varstu aleviku Mustajõe silla äärse parkimisplatsi korrastamine .

Mustajõe kaldalt koristasime ära sinna sokutatud ehitusprahi, klaastaara, muu olmeprahi, s.h kotitäie lapsemähkmeid. Parkimisplatsi äärse mahalõigatud võsa kogusime kokku hunnikusse, et oksad edaspidi ohutult põletada..

Suur sõluvus ilmast - nii hommikul kui talgude ajal oli ilm ebasoodne. Segadust tekitas reedel raadiosaates koordinaatorite poolt edastatud teade, et kõik talgud toimuvad ka vihmaga. Talgujuhina olin kõigile osalejatele eelnevalt selgitanud, et vihmaga tööd ei tehta.

 

Rogosi mõisa talgud.

Puhastati mõisakompleksis asuvaid keldreid. Kooli staadionil kõblati jooksuradasid, lõigati võsa, korrastati kaugushüppekasti ja võrkpalliplatsi, värviti ning parandati  pinke, riisuti prahti. Järve ääres korrastati supluskohta, parandati kivimüüri. Rogosi mõisa pargis avati ME-HE teemapark. Kõik talgutel osalenud jäid tööpäevaga väga rahule, kõik sujus väga hästi ja tuju oli super!.Saame jälle kokku pärast emadepäeva.

 

Tammesalu majaümbruse korrastamine.

Riisuti majaümbrus puhtaks, koristati võsa, puhastati kividest muru platsid, valmistati platsid ette muru külvamiseks.Peale talgute lõppu arutati koos, mis sai hästi, mida edaspidi teha. Rohkem korraldada taolisi üritusi, et naabreid ja külaelanikke paremini tundma õppida.

 

Parksepa Keskkooli õunapuuaia ja ümbruse koristamine.

Lõigati vanu õunapuuoksi, korjati kokku, tükeldati. Korjati kooli ümbrusest prahti. Pakiti vanapaberit.

Kokkutulnutega sujus töö edukalt. Veel paremini kulgeks töö siis kui edaspidi rohkem rahvast osa võtaks. Tekkis järgmine idee. Kuna maja ümbrus on suur, siis tekkis mõte, et ühised talgud võiks korraldada ka sügisel.

 

Kagu-Eesti lehetalgud.

Arutleti kodanikuajakirjanduse võimalikkuse üle ja mõtiskleti, millist ajalehte vajavad Kagu-Eesti inimesed. Paljugi sai arutelude käigus selgemaks sõnastatud ja on heaks lähtekohaks edasistel tegemistel. Loodetavasti leiavad head mõtted rakendust kõigis Lõuna-Eesti lehtedes, võib-olla viivad kunagi ka uue ajakirjandusväljaande sünnini.

 

Luhamaa nulk kõrda.

Korrastati Luhamaa koolimaja ja Põrste järve puhkekoha ümbrus. Luhamaa bussijaam sai uue ilme-uue katuse, värviti ära ja sai peale sildi LUHAMAA. Ümber bussijaama veeti mulda, külvati muru ja korrastati ümbrust.

Igakevadised talgud kodukoha korrastamiseks on meil traditsiooniks kujunenud ja ootamatusi ei esinenud seetõttu. Ka vihmaga alanud talgupäev ei kustutanud tööindu. Kuna lõkkes lehti põletada ei saanud ilmastiku tõttu, siis sai kiiresti leitud koht lähedusse talusse, kus need sai komposteerida. Jätkame igakevadist koristustalgute traditsiooni. Kõne all oli iga talu sildistamine ja omanäoliseks muutmine.

 

Boose järveäär ja park.

Korrastati rahvamaja tagune park ja Boose suurjärve äärne puhkeala.

Koostöös Antsla talgulistega  võtsime vastu sealse kuuri lammutamiselt puidu, millest sai õhtuseks peoks lõke. Esimesed talgulised olid väljas juba 24.aprillil 15inimest ja 1. mail oli 35 inimest. .

Talgud oleksid vajalikud ka suvisel ajal, et puhkeala korrashoida. Järgmistel talgutel sellise rahvahulga juures tuleks meil laiendada korrastatavat piirkonda. Meie selts tegi heakorra talguid juba kolmandat aastat, meie talgud oleksid toimunud igal juhul. See hakkab juba kujunema traditsiooniks. Kindel veendumus, et jätkatakse eelmise aastal taaselustatud jaanipäeva. Õhtuse peo käigus oli palju neid, kes  tahaksid meie seltsiga ühineda. Loodame jätkuvalt head koostööd kõigiga.

 

Plaani koolimaja aseme võsast puhastamine ja ümbruse koristamine.

Puhastati vana Plaani koolimaja ase võsast, maha langenud puudest, prügist ja riisuti lehed. Riisuti Plaani kiriku ümbrus ja Plaani küla turuplats. Saeti ja lõhuti suured mahakukkunud puud nendelt kohtadelt. Suurepäraselt toimis talgujuhtide vaheline koostöö.

 

Krabi puhkeplatsi muru rajamine ja korrastamine.

0,8 ha suurune ala, millelt oli võsa maha raiutud tehti muruks. Rehadega tasandades oli vaja juured  ja kivid välja korjata ning ära vedada. Külvati muruseeme ja rulliti kogu ala. Platsi äärtest raiuti veel võsa maha.

Talgud täitsid eesmärgi. Kestsid kavandatust lühemalt ja see sobis, sest töötegemine ei tohi muutuda tüütuks. Talgulised nägid oma töö tulemust ja see innustas. Mitmed pered tulid koos oma lastega, millega talgukorraldaja polnud arvestanud. Suuremad lapsed osalesid küll töös oma vanemate sunnil. Väiksemaid lapsi tuli talgukorraldajal kantseldada. Ei olnud sellega arvestanud ja seetõttu tuli sööki juurde teha. Kuid kõik laabus kenasti. Meeleolu oli ülev ja õhtune üritus kujunes eriti meeleolukaks.

 

Antsla Kultuuri- ja Spordikeskuse heakorratalgud.

Korrastatud sai kultuurimaja ümbrus, mille käigus tehti pinnase tasandamise töid, riisuti prahti, koristati oksi, võeti maha mõned võsastunud põõsad.

Talgute aeg oli planeeritud neljale tunnile, mille käigus oli ka söögipaus ja seega planeeritavad teeääre koristamised jäid ära. Sellegipoolest koostöös talgulistega sai planeeritav kultuurimaja ümbruse korrastamine paremini tehtud kohapealsete ideedega. Väga meeldiv oli, et talgulistele oli Antsla vallas organiseeritud Kaitseliidu poolt supp, mis toodi termostega kõigile soovijale kohapeale. Registreerida kõik ei jõudnudki, kuigi osalejaid oli rohkem (7 registreerunut ja 13 inimest olid kohal). Tänukirjaga tunnustamine oli omal kohal. Järgmisel aastal jälle!