Tartumaa

Vedu kiigeväljaku koristamine

Riisuti kiigeväljak, koristati praht ja oksad pargi alt, riisuti korvpalli-ja korrastati jalgpalliväljak.Hea mõte oli pakkuda pannkooke, mis kohapeal valmisid. Tore oli ka vallavanema külaskäik piruka-ja limonaadiga. Lapsed on valmis kaasa lööma: neid võiks ja peaks rohkem kaasama.

Lõppkokkuvõttes oli vahva päev ja talgulistele jäi hea tunne hinge ühisest tulemusrikkast tööst. Kohale tuli lapsi ka teistest küladest. 

Kuna on loodusliku mitmekesisuse aasta, siis läheme 22. mail Tallinna loomaaeda ja lugemisaastaga seoses külastame nukuteatri nukumuuseumi, et kaeda, millised raamatutegelased on läbi aja lavalaudadele jõudnud. Seega meie talgud jätkuvad ühise õppimisega. Transpordiga toetab kohalik omavalitsus.

Rannu kalmistu korrastamine      

Riisuti kalmistu esine plats ja sissesõidu allee. Alleel langetati kuivanud puud ja koristati ära kuivanud oksad. Kalmistu esikülje ja kahe surnuaia vaheline müür puhastati võsast. Samuti puhastati suurest võsast surnuaia esine (küljed). Riisuti lehtedest nn. vana jutluseplats ja mõisnike hauad. "Rannu ema " kuju  äärekivid puhastati samblast. Kogutud lehepraht ja oksad ning küttepuud said  tänu transpordi olemasolule kohe ära veetud.Kõik olidki tulnud tegema tööd. Vahepeal oli lausa hirm, et teevad endale liiga.

Tore, et oli kaasa võetud  vajalikud tööriistad. Mul oli küll hommikul plaanis rääkida pisut kalmistu ajaloost, aga et ilm oli kehv, siis soovisid kõik kohe tööle hakata. Selle vea parandan järgmises valla lehes.

Võib-olla peaks järgmine kord leppima kokku kindlad puhkeajad.    

Meie talgulised otsustasid, et see talgupäev kalmistul peaks saama traditsiooniliseks. Päris mitmed ütlesid, et nad poleks näiteks teeveeri puhastama tulnud, aga kalmisu koristamine on nende jaoks oluline. Nii on meil paigas, et järgmise aasta 1. mail jätkame oma töid kalmistul.

Jaago käsitöötalu laudamaja ja Kurista küla kooskäimispaiga hakatustalgud 

Kõik plaanitud tööd ja pisut enamgi: tulevase hoone tühjendamine ehitussodist, tellistest, puitmaterjalist, vanametallist ja rämpsust ning osalt juba ka lammutamine: parsi puitmaterjali eemaldamine ja vana heina ja põhu väljavedamine.Kõik toimis hästi. Talgujuhile ei tulnud ühtegi kõnet teemal "oot, kuhu ma pidin tulema või mida tegema". Info liikus hästi.

Veebileht oli väga tänuväärt, kuigi kirja saatmine talgulistele enne talguid ebaõnnestus- tekst oli liiga pikk. Saatsin siis lihtsalt oma meilboksi kaudu.

Meil vedas väga turundusega: paljud talgulised kuulsid meie talgutest Vikerraadiost, raadio aga omakorda võttis ühendust ilmselt teistmoodi pealkirja ja talgute unikaalsuse pärast.

Väga hea meel oli selle üle, et 14 talgulist olid päris uued näod- ei kordagi Jaagol käinud ega olnud ka kellegi tuttavad. Lihtsalt leidsid, et sellised talgud ja selline koht on neile huvitavad ja ligitõmbavad.

Talguliste tagasisidest tundus, et alguse tutvumismängud ja häälestumine-tuttavakssaamine oli hilisema mõnusa meeleolu seisukohalt väga oluline. Lubatud õpituba meeldis samuti väga- kõik viltisid endale Jaagol võtmehoidja, mis jäi ühtlasi talgumeeneks. Seda tuleb küll märkida, et peale lõunasööki ja õpituba on raske uuesti töölainele häälestuda, niisiis võiks need olla ürituse lõpus.

Konkreetset kuupäeva kokku ei leppinud, aga ise olen nüüd talgute ja mõnekümne inimese jõudu näinud ning tõenäoliselt võtame edaspidi mitmed tööd valmiva maja juures ise nokitsemise asemele talgu korras ette. Talgujuhtide jaoks oli see, kui palju suudab 30 inimest mõne tunniga, suur üllatus.

Kohalkäinutest lubas enamik jälle tulla, kui talgutele kutsume.

Peedu heakorratalgud    

Peedu raudteejaama ootepaviljoni lahtine värv sai maha kraabitud, ärakisutud liistud uutega asendatud, värvkate uuendatud, perrooni äärde uus pink ja raudteejaama ümbrus koristatud; teeveered ja metsaalused prügist puhtaks, bussipeatused korrastatud, lagunenud pink parandatud; kaarsild tervenisti uute puitosadega täiendatud, veskitammi silla augud lapitud.

Aitäh kõigile! Mõnel objektil nappis töökäsi ja tööaeg venis planeeritust pikemaks, mõnes kohas sai töö hulgakesi kiiresti tehtud.

Kogu talgutoit tuleb korraga lauale panna, et kõik julgeks täisportsu võtta. Kui hiljem lisa tuua, kipub toitu üle jääma.

Hästi toimis vabatahtlik töövõtt: igaüks sai korrastamiseks valida enda jaoks kõige olulisema objekti. Samuti sobis hästi eelnevalt kokku lepitud ühislõuna, kus sai jagada ka tänukirju.

Hea koostöö oli talgute organiseerimisel Elva linnavalitsusega, kes panustas puitmaterjali hankimisse ja korraldab prügiveo.

Suurim rõõm, et kohale tuli nii palju noori ja Peedu uuselanikke ja et koos sai nii palju ära tehtud.

Väga tuulise ilma tõttu ja pärast väsitavat tööpäeva, mille talgulised lõpetasid sõltuvalt töö iseloomust, erinevatel aegadel jäi lõke tegemata ning simman pidamata, kuid kuna talgute alguses said nimed ning e-posti aadressid kirja, on edaspidi kergem infot jagada-vahetada ning suve poole jätkuürituseks kokku tulla. Küll jõuab ka simmanit pidada.

Rämsi küla heakorratalgud    

Bussiootekoja parandamine ja värvimine. Võrkpalliväljaku kobestamine. Külaplatsi  ja pargialuse riisumine ning võsast puhastamine.  

Ettevalmistus ja talgupäev toimis väga ladusalt, ningasutused kelle poole sai abipalvega pöördutud tulid vastu ja toetasid meid. nt  transport prügiveoks, bussijaama remondiks kuluva materjali rahastamine ja bussijaama survepesu enne remottöid.    

Kuna talgupäev kulges väga edukalt lubati ka järgmistel aastatel külatalgutel kaasa lüüa!!

Narva mnt 89 ühikas kodusemalt puhtamaks!  

Pesti ja värviti kolme trepikoja käsipuud. Värviti köökides prügikastide tagused. Värviti keskmine trepikoda. Pandi üles prügi sorteerimise kohta käivad juhendid. Pesti trepid puhtaks. 

Seltskond oli lihtsalt nii hea, et kõik läks 100 + 10 % hästi ja tehtud saime kolm korda rohkem kui plaanisime.

Talgulised tulid ideele, et majas ise vaikselt rohkemgi asju korda teha.


Tammistu mõisa pargi koristamine

Käisin esmakordselt oma koduvalla teises otsas, kus asus kena karjamõis. Korrastasime selle mõisa ümbrust. Olin 22 inimese hulgas ainuke, kes oli seal esmakordselt. Oma kahe vallas elatud aasta jooksul pole veel igale poole jõudnud. Vald on Eesti kohta suur. Tundus, et meie vallas oli talgutel osalejaid vähevõitu ning suure osa neelas ära Tartu linn. Endal jäid talgutest hea mälestus. Selline töö oli talgute korraldamise mõtteks ka algselt, kui seda baltisaksa mõisnike poolt mitmeid sajandeid tagasi korraldama hakati. Tervitan soojalt selle talgu juhti Liivia Märtin'it, kes oli hästi ära tabanud talgute mõtte.