Pärnumaa

Surju metskonda pandi 50 pesakasti 

Alguses lõime külgedele naelad, siis keerasime traadi ümber naela. Saagisime parajad pulgad, mis tulid linnupuurist teisele poole puud.

Töö edenes jõudsasti, kõikidel oli rõõmus meel ja äraütlemata kõrge töötegemisrõõm.

Mahlad ja võileivad maitsesid talgulistele hästi.

Tänukirjad jagatud ja nüüd saunamõnusid nautima!

PÄIKEST TALGULISTELE!

Meremetsa spordi- ja mänguväljaku korrastamine  

Puhastasime kuivendatud kraavi, külvasime muruseemne kuivendustööde käigus rikutud jalgpallimuru asemele, harvendasime võsa, riisusime muruplatsi, korrastasime ilupõõsaste peenrad, põletasime tormide tagajärjel mahamurdunud puud ja muu risu, mis kraavidest ja väljakult kokku riisusime, muutsime veidi turvalisemaks laste liumäge. Plaanivälise tööna puhastasime ka külaseltsi sadama-ala risust. Pärast sõime suppi. Kuna meie külaseltsi inimesed on omavahel tuttavad, siis meil läks kõik sujuvalt; inimesed olid valmistunud - töövahendid kaasas ja rõõmus meel samuti; lapsed tegid samuti usinalt tööd ja paistis, et tundsid ennast suure ühiskonna vajaliku osana!

Meil on igal aastal olnud vähemalt kaks ühist talgupäeva, neid teeme tulevikus ikka edasi. 

Libatse lastemänguväljaku korrastus 

Tegime ära rohkem kui plaanisime: koristati prügi mänguväljakult, riisuti, trimmerdati pargiala, puhkeala puhastati võsast ja prügist.

Kuna talgud olid peale volbriööpidustusi, siis osa noori-võtmeisikuid ei jõudnud kohale

Järgmisel aastal otsustati kindlasti samasugune üritus korraldada. Otsustati korraldada üle mitme aasta küla jaanituli 23. juunil, kuhu igaüks tuleb oma piknikukorviga. Talgupäeval  kokkukorjatud võsa-oksahunnik on tänavuse jaanitule aluseks. 

 

Paikuse Pääsukese tänava ujumiskoha korrastamine 

Raiuti ja põletati võsa. Korjati rämpsu ja pudeleid kraavidest ja metsa alt. Riisuti kraavi ääri. Istutati märtsikellukesi metsa äärde ja jõkke kaks vesiroosi.

Talgute korraldus oli hea. Eriti internetis registreerimine. Infot ja õpetusi jagati palju.

Kogemus: üksinda on raske organiseerida, võta veel keegi kampa. 

 

Pärnu-Jaagupi kalmistu korrastamine 

Kalmistu aia äärte koristus, "isetekkinud" prügiladustamise kohtade likvideerimine, põlenud küünlatopside koristus, kalmistu teede äärte koristus, mahajäetud haudade korrastamine.

Talgud sujusid ladusalt. Enamus registreeritud talgulisi olid kohal, kõigil kaasas töövahendid. Omalt poolt varustasime prügikottide ja kinnastega. Talgulistele pakkusime juua (vett, limonaadi), talgusuppi. Tänutäheks sai igaüks tänukirja ja väikese meene. Meid toetasid Halinga Vallavalitsus, Pärnu-Jakobi kogudus ja OÜ Clivia. 

Lemme-Krapi talgud 

3,6 km rannikut sai prügist puhtaks! Kui esialgul tundus, et suuremalt jaolt jalutame ja vahepeal tuleb mõni pudel kotti pista, siis töö käigus oli pilt hoopis teine ja kokku tuli korralik koorem taarat, kilet, plekki jne.

Väike segadus oli talgujuhiks registreerimisel, aga selle põhjuseks võis olla ka see, et talgupäev oli juba suhteliselt lähedal, kui asja ajama sai hakatud. Sealtkandi inimestel olid mitmed teised talgud ja arvati, et vist enam ei tehta seda kohta. Õnnestus siiski ise paras kamp kokku saada ja töö sai tehtud. 

 

Päriselt Pärnjõel 

Vana kooli aeda korrastati: võeti maha hekki kasvanud puid, võsa, riisuti teeääred. Samuti koristati ära bussijaama plats ja meie sissesõidutee ääred.

Positiivne õppetund- tõelist tehatahtmist ei saa rikkuda ka tusane ilm!

Ohutuse tagamise mõttes oleks olnud õigem teha saemeestega talgud ette, päev varem.

Me teeme veel sel kevadel vähemalt ühed talgud veel. Edasi tuleb teha sedasama kooliaeda, aga nüüd tuleb siia paigutada ka paar kergemat lauda ja mõned pingid.

Maha tuleb lammutada endise puukuuri võrestik.


Seikluslik talgupäev Pärnu lahel 

Koristasime väikepaatide sadamaid ning rannikuäärt.

Kõik toimis ladusalt. Loodame, et Pärnu linn kenasti prügi äraveo ka korraldab.

Teeme uuel aastal sarnase ettevõtmise :)

Oli väga vahva - Täname kõiki!

Pildimeenutus meie talgust:

http://nagi.ee/photos/argoseiklused/sets/262613/ 

 

Jõesuu küla heakorratalgud 

Laialilennanud prügi üles korjamine, bussijaama kõrvale ja taha jääva jõeäärse ala korrastamine, suure heki okste teisaldamine lõkkekohale, tänavate äärde jäävate alade korrastamine, jalgtee kiviplaatide vabastamine liigsest mullast. Ehitati valmis ka laste liivakast, kuid see jäi ebasobiva ilma tõttu veel värvimata.

Tähelepanek: tuleb inimesi, palju tuleb ja tehke palju jõuate! Isegi kui kõike plaanitut valmis ei jõua- tähtis on, et seda kõike tehakse hea tujuga.

Küla eripärast johtuvalt arutati liiklusturvalisuse suurendamise võimalusi. 

 

Lemmetsa küla heakorra talgud 

Suuremad teeääred said prügist koristatud. Külakeskuses mänguväljakuks planeeritav ala ja seltsimaja ümbrus said võsast vabaks. Sanga bussijaam sai uue ja uhke välimuse.

Need olid meie esimesed talgud. Ütleks, et kõik toimis üpriski hästi. Kuna piirkond oli suur, siis oli kaasatud mitu grupijuhti, kes olid teadlikud, kuhu oma piirkonna inimesi suunata. Tööpäev venis pikaks ja simmaniks enam rahval jaksu ei jätkunud, aga kiiresti sai asi filmivaatamise peale ümber korraldatud ("Ürgmees")  ja tagasiside on ainult positiivne. 

 

Suigu külatalgud 

Prahist puhtaks said Suigu küla teeperved, maha sai raiutud ja ära põletatud hulka võsa bussipeatuse ümbruses, istutasime maantee äärde pisikese männiheki, korrastasime ehitusprahist ja tolmust Suigu seltsimaja ning lõime saali aknad ja põrandad läikima.

Keetsime talgusuppi ning lasime hea maitsta erinevatel kookidel ja kringlitel.

Peale tööd said pisemad lapsed hüpata, meie ühe toetaja OÜ Hüppa suurel tornidega batuudil ning vanemad elasid end välja talgusimmanil, kus esines ansambel Rix.

Talgud sujusid hästi. Olin ise ametis nn välitöödel ja minu abistajad juhendasid Seltsimaja koristamist. Kohal oli tunduvalt rohkem rahvast kui end registreeris, kuid rahvahulk oli täpselt ootsupärane, sest vanemad inimesed ei viitsi end kuskile kirja panna, ütlevad vaid kui tulen siis tulen.

Ja kõva kihutustöö tulemisena saab ka linnarahvast maale meelitada, meie puhul oli see arv seekord 18, kuid seda tõesti telefoni teel suheldes, e-mail kipub ununema. Nappis seekord sellist plakatireklaami. Inimene tahab, et oleks nn käega katsutav - et näe meie poes, raamatukogus on selline ja selline plakat üleval.

Ja kindlasti kaasata teismelisi - nad on ise ujedad ja ei julge tulla, kui just keegi neid selleks ei palu. Aga kui juba kohal on, siis abistavad hea meelega.

Ideed susisevad järgmise Leader-projekti kokkupanemise suunas. 

 

Lepplaane külatalgud 

Mõttetalgud - tutvustati erinevaid koduvalvesüsteeme.

Koristustalgud - korrastati külaplats ning alustati laste mänguväljaku ehitamist

Mõttetalgu idee oli tekitatud vastavalt vajadusele (ümbruskonnas palju varguseid). Kevadised koristustalgud vajalikud suviste ürituste õnnestumisteks.

Korralduskomiteele edaspidiseks palju jõudu ja kannatlikku meelt!

Külaplatsil tuleb platsi ümbritsev kuusehekk puhastada võsast ja kuivanud kuuskedest. Enne jaanipäeva loodetakse püsti saada ka kõik planeeritud atraktsioonid laste mänguväljakul. Platsi madalamatele kohtadele veetakse mulda kui maa on tahenenud. Selts jätkab oma tegevust traditsiooniliste talgupäevade, jaanipäevade, üleaastaste küla kokkutulekute jm toredate üritustega. 

Sindi laululava korrastus 

Puhastati istekohad sinna kasvanud samblast ja kogunenud prügist. Koristati ära laululava, kus oli hulgaliselt purukspekstud klaasi. Viidi ära laululava küljest pudenenud ja seal aastaid vedelenud ja ohuks olnud telliskivikamakad, mis eelnevalt tuli kuvaldaga väiksemateks tükkideks purustada. Värviti üle graffiti, mis on seal "ilutsenud" aastaid. Laululava ruumid puhastati prügist. Tehti korda lõkkease, prügi ja aastatega kogunenud tuhahunnik viidi prügimäele, oksad põletati. Võeti maha hulgaliselt võsa. Riisuti ka laululava tagune.

Korraldus sujus sisuliselt tõrgeteta, inimestu huvi oli sellise ürituse vastu suur ja siiras. Talgute lõpetamine oleks võinud olla reaalselt lõppenud töö järgselt kohe, meil aga sai töö ca üks tund enne supi pakkumist otsa ja inimesed pidid seda siis ootama. Kuna ilm ei soosinud higise ja väsinuna õues ootamist, siis osad inimesed läksid koju.

Uute talgute tarvis otseselt midagi kokku ei lepitud, küll aga olid inimesed nõus sarnast talgupäeva jälle tegema. Millal ainult vajadus peaks tekkima, oleksid nad kohe jällegi nõus tulema!! 

Steineri aia koristus Pärnus 

Alustati lava ehitusega, mis peaks valmima Pärnu Rahvusvahelisteks Hansapäevadeks

Noorendati põõsaid, koristati prahti aia seest ja ümbert, puhastati peenrad.

Kui on piiranguid tööde osas, tuleb väga täpselt neid tegijatele selgitada, sest muidu võib juhtuda, et kaistealust  põõsast kärbitakse lubatust rohkem.

Selgusid paremad moodused lava ehituse jätkamiseks ja lepiti kokku aeg nende teostamiseks.