Tallinn

Avatud Linnakodaniku kodu korda

Tehti ära kõik planeeritud tööd (lillede istutamine, lillepeenra rohimine, võsa juurimine, õue koristamine, prügi riisumine).  

Plaanis jätkata AVATUD LINNAKODANIKU KODU tutvustamist kontsertitega. Lisaks tuli idee teha õues kunstinäitus. 

Lepiti kokku AVATUD LINNAKODANIKU KODU kontsert Therese Raide ja Lea Kangurga 22 mai 2010. 

Mitmed talgulised soovisid, et talgud jälle toimuksid, aga korraldajad pole veel jõudnud plaane koostada. 

Taastuskodu Pesarimaja korrastustööd 

Talgutööd olid jagatud 8-sse töögruppi.

Patt oleks nuriseda, talgud toimisid hästi. Ilm ju oleks võinud parem olla. Kõik muu oli enda teha ja tänu tublile abistajatele  - töögruppide juhendajatele sai kogu planeeritud töö ja pisut plaanitust rohkemgi ära tehtud. 

Mitmed inimesed pakkusid ennast ka edaspidi ühistegevustesse tulema. Üks kena inimene arvas, et võiks meie keskuses vabatahtlikuna sageli abiks käia. Inimeste soov aidata ja vabatahtlikku tööd teha julgustab edaspidi sellist võimalust välja pakkuda. 

Vabaduse pargi trepi korrastamine

Puhastasime paetrepi, mis oli kinni kasvanud, mullast ja juurikatest. Mõned kivid, mis väga turritasid, võtsime lahti ja panime siledalt tagasi.

Korraldaja seisukohalt pean ütlema, et jäin sellega natuke viimasele minutile, mistõttu ei tulnud ka kokku piisavalt inimesi. Algselt oli plaan korrastada ka samas asuvat kiviktaimlat. Paraku jääb see järgmiseks korraks.

Saigi räägitud, et tulevikus peaks ikka selle kiviktaimlaga ka tegelema. Eks pargis ole teha veel küll, aga võtame tasa ja targu. 

 

Sütiste pargi koristamine 

Koristati metsaalune prahist ja talvel murdunud puuokstest. Ilma võiks parema tellida, puudus oli tugevatest meestest, kes arvatavasti ei julgenud tänu karmidele ilmastikuoludele talgutele tulla. 

 

Eesti Vabaõhumuuseumi metsaala ja ekspositsiooni ümbruse korrastamine 

Rehitseti lehtedest puhtaks suur osa muuseumi ekspositsioonis olevate teede äärsest territooriumist, korjati kokku talvel lume raskuse all murdunud oksad, kärutati ja rehitseti laiali muld ühes ekspositsioonis asuvas õues.

Ilm vedas veidi alt, sest linnainimestel pole alati sobilikke riideid , millega pikemat aega välitingimustes toimetada. Samuti oli probleem kummikute puudumises, talgulistel said jalad märjaks. Seega oli vaja muuta natuke päevaplaani, mis aga ei tekitanud mingit suuremat probleemi, sest talgusupp oli õigel ajal olemas, samuti kuum tee ja karask Kolu kõrtsi poolt. 

Talgulised olid entusiastlikud ja väga suur hulk tööst sai tehtud, tänu UPA Ehitus poolt eraldatud konteineritele oli võimalik oksad ka tõesti kokku koguda ja ekspositsiooni alalt ära transportida. Paljud talgulised leidsid, et tuleksid meeleldi mõni teinegi kord muuseumile appi talgute korras riisuma või oksi korjama.   

 

KÜ Energia  

Koristasime Energia 6 tagant suunduv tee Järve haigla juurde. Kus oli väga palju prahti. Saime kokku 20 meetrise tee koristamisel 15 prügikotti. 100 liitrised 

Hiljem suundusime korjama prahti Järve haigla juurest suunduv tee Järve Keskusesse.  Kus korjasime prahti tee äärest ja metsa alt. Kokku saime üle 10 koti. Väga palju oli toodud sinna autokumme.  

Kuid jäi korjamata prügi , mis lendab Rahumäe Jäätmejaamast aia taga olevasse metsa. 

Meid ei seganud tänane vihm. Kuna ise ei ole olnud koolitusel. Kuid olen väga tänulik talgute korraldajatele. Kogu info on tulnud e-postile.

Järgmine aasta tuleks rohkem nagu teha KÜ -de juhatustega koostööd, et saaks meie elamurajoon korda. Tänapäeval suhtutakse veel talgutesse ükskõikselt. Üldkoosolekutel tuleks kindlasti ka rääkida talgutest.

Piiri, Kitsa, Künka tänava ja Rahumäe kalmistu vaheline ala 

Lõigati võsa, koristati praht, riisuti lehed ja kulu.

Osavõtjad olid nii naabrivalve sektori liikmed kui Nõmme elanikud, kes lugesid lehest talgude kohta, samuti Nõmme sots.demide grupp. LOV-ist sai 2 konteinerit, mis said 2 tunniga täis, kell 12.30 juba lõpetasime, tänu arvukale osavõtule sai töö kiiresti tehtud.

Kuna ilm oli kehv jäi meelelahutuslik osa ära, otsustasime korraldada esimesel soojal nädalavahetusel koosistumise ja tähistada ühtlasi meie naabrivalve sektori 10. sünnipäeva ning kutsuda sinna ka naabrivalve juhi. Ka mujalt tulnud nõmmekad lubasid järgmisel aastal jälle meie talgutest osa võtta. 

Arhitektuurimälestise Oma Kolle abihoone renoveerimine ja muud koristustööd 

Abihoones olev praht tassiti konteinerisse, hoone katus renoveeriti. Ühiskasutuses olev nn garaazitee riisuti puhtaks.

Ei oskaks midagi täiendavalt lisada, kõik sujus tõrgeteta ning osalejad olid positiivselt meelestatud.

Arhitektuurimälestise Oma Kolle abihoone renoveerimine ja muud koristustööd Tulevikus plaanis kindlasti taolist ühistegemist korrata, järgmiseks aastaks tekkis idee renoveerida piirdeaed ning korrastada majade ümbrust. 

Tallinna Loomade Hoiupaiga korrastamine

Talgupäeval pesti hoiupaiga hoone aknad ja uste klaasid, riisuti koerte jalutusväljakud prahist puhtaks. Boonusena jalutati koertega, paitati kasse :)

Tööde vahepeal oli teepaus, mis võimaldas talgulistel arutada hoiupaiga töötajatega hoiupaiga tööshoidmise ja  kodu otsivate loomadega seotud probleeme. Vahetati mõtteid, kuidas tõhustada koerte jalutamise süsteemi. Hoiupaik oli igati vastutulelik, suhtumine oleks võinud olla võib-olla veidi ergutavam (mõne töö osas öeldi, et hoiupaiga enda töötajad võivad ka selle ära teha). Talgulised jäid päevaga igati rahule.

Talgulised võivad minna igal ajal hoiupaiga lahtiolekuaegadel loomadega tegelema (koertega jalutama, kassidega tegelema). 


Nõmme loodusmaja ümbruse haljasalad korda

Sai ümber tõstetud kompostihunnik, riisutud lehti loodusmaja õuelt ja neist uus kompostihunnik vormistatud. Kõrvalolevalt haljasalalt sai ära korjatud lastele ohtlikud või negatiivselt mõjuvad elemendid - klaasikillud (puruks pekstud pudelite jäägid), konid, metallitükid, kilekotid jms. Haljasala riisumine jäi pooleli, seda tööd saavad õpilased järgmistel päevadel jätkata. Saeti maha ja koristati ära üks pooleldi ümberkukkunud (lastele ohtlikus olekus) vana ja haige viljapuu. Nauditi ühist (kohapeal organiseeritud) talgutoitu.     Kui tööriistu võtsid talgulised piisavalt kaasa (kuigi oleks ka meie omadega hakkama saanud), siis toidukoti peale polnud eriti mõeldud (kuigi see oli kutses ära märgitud). Nii tuligi kiirkorras üks talguline pizzapoisiks ümber vormistada.

See, et noorematele talgulistele tuleb vaheldusrikast tegevust leida, oli mul juba algusest peale selge ja loodusmaja elavnurk koos joonistamisvõimalusega toimis suurepäraselt. Kõik noored, kes osalesid, avaldasid soovi oma tulevasi (või juba olemasolevaid) lapsi loodusmajja tuua.

Ettevõtluse edendamine ja uued töökohad! Kuidas?

Arutati võimaluste üle luua mehhanismid, mis aitaksid käivitada majandust, muuta seda paindlikumaks ja anda uutele ettevõtjatele tegevusjulgust. Talgud oli korraldatud vestlusringina, kus tõstatatud ideid arutati ja täiendati. Kuigi kogunenud oli väga erineva tausta ja tasemega inimesi toimis teatud sünenergia. Kuna küsimuste ring oli nii lai tuleks edaspidi planeerida sellised arutelus kas mingi kitsama valdkonna osas või 2x2h  Plaanis on jäkata tõstatatud küsimuste arutamist Minu Eesti töötoas "Ettevõtlus ja uued töökohad"


 

Adsoni, Underi ja Tuglaste aia korrastustalgud Nõmmel

Alguses oli väike hirm ka ikka, et kas planeeritud 30 inimest + planeerimatult saabuvad (oligi üle kümne) ikka aeda ära mahuvad!:-) Aga mahtusid! Kõva võsa-naksamine ja oksalõikamine käis Olev Abneri ja Reet Sütti juhtimisel. Lisaks on nõmmekad ka ise teda-tuntud aiatargad. Tekkis õhk ja vaade.

Selle päeva lisaboonuseks aga peame ise seda, et samblakihi alt kiviparketi leidsime! See oli näha ka kuuekümnendatel aiast tehtud arhiivifotodel. Neid vanema aja arhiivifotosid Kirjanike aiast paigutasime ka aeda., samadesse kohtadesse, kust foto omal ajal võetud, kui aed veel värske ja uus oli. Fotod on A4 formaadis ja kiletatud ning postidele kinnitatud.

Kui aed korda sätitud, eks siis hakkavad seal ka üritused toimuma. Kena ka külalistega aias tiir teha, kui aed korrastatum  on. Meie Facebook: http://www.facebook.com/pages/manage/#!/pages/AUT-aed/112752455431773