Ohutus talgutel

Talgutel on oluline pöörata tähelepanu ohutusele! Sinu, talguliste ja looduse heaolu ennekõike. 

Ole valmis oma talgulistele selgitama tööga seotud ohutusnõuded, otsi välja esmaabipakk ning stradipaketis leiduv kriisijuhis ning ole ettevaatlik tulega.


Talgupäeva kriisijuhend

Tutvu Teeme Ära talgupäeva kriisijuhendiga ning kinnita see nähtavale kohale seinal. Juhendi saab talgujuhi stardipaketist või printida siit, selleks vajuta allolevale pildile ning avaneb PDF fail:
























Lõkkemeistri meelespea

Kui lõkkease on väiksem kui meeter, siis piisab, kui see on hoonest ja metsast vähemalt 10 meetri kaugusel. Sellise lõkke juures peab tule ohjeldamiseks olema - kas 6 kg tulekustuti, 10-liitrine anum või aiavoolik veega.

1-3-meetrise läbimõõduga lõkke ohutu kaugus hoonetest on 15 ja metsast 20 meetrit. Et lõke on suurem, siis tagab esmase tuleohutuse kas 6 kg tulekustuti, 20-liitrine anum või aiavoolik veega.

Enam kui 3-meetrise läbimõõduga lõkke asukoht ja tuleohutusmeetmed tuleb igal juhul kooskõlastada kohaliku päästekeskusega. Kontaktandmed leiad siit paasteamet.ee/et/paasteamet/kontaktid.html. Järgi ka kohaliku omavalitsuse nõudeid oma piirkonnas.

Tutvu hoone välise ja sisese tuleohutuse juhendiga ning kinnita see nähtavale kohale seinal. Juhendi saad printida siit, selleks vajuta allolevale pildile ning avaneb PDF fail:


Lisaks võid lõkketegemise kohta lugeda täiendavalt "Kodu tuleohutuks" kodulehelt >>>


Päästeauto teekond

Kriisiolukorras on väga oluline jääda rahulikuks ning edastada võimalikult korrektselt infot, et mis ja kus juhtus. Selleks mõtle läbi, mis on Sinu kodule lähim ühiskondlik objekt või üldtuntud koht ning võta see objekt päästeauto teekonna alguspunktiks. Väga oluline, et hakkaksid teekonda oma koduni kirjeldama just päästeauto juurest kodu suunas, mitte vastupidi.

Prindi välja ja täida päästeauto teekonna juhend Sinuni jõudmiseks. Printimiseks vajuta allolevale pildile ning avaneb PDF fail:


Kuidas toimetada ohutult ümbritsevale keskkonnale?

15. aprillist kehtib Eestis raierahu. Palun jälgi, et planeeritavad tööd ei segaks juba pesitsema hakanud linde. Rohkem infot leiad siit >>> www.teemeara.ee/talgujuhile/kasulikke-nouandeid/kuidas-linde-mitte-hairida

Keskkonnasõbralikult mereäärsete talgute korraldamisest loe siit >>> www.teemeara.ee/talgujuhile/kasulikke-nouandeid/mereaarsed-talgud/mereaarsete-talgute-korraldamine


Mida teha, kui leiad lõhkekeha?

1. Ära puuduta! Sinul endal pole vaja tuvastada, millise lõhkekehaga tegu on - seda teevad demineerijad. 

2. Mine eemale lõhkekehast eemale, sest see võib iga hetk käivituda.

3. Helista vähimagi kahtluse korral hädaabinumbrile 112. Ei ole valeväljakutseid, sest iga viivitus võib viia traagilise tagajärjeni.

4. Teavita teisi talgulisi ohtlikust esemest, et hoida ära juhuslikke õnnetusi.

5. Oota abi ära - demineerijad võtavad leidjaga kontakti ja annavad talle mõistlike soovitusi.

6. Metsas olles märgista võimalusel leiukoht, selleks võid ka oma nutiseadet kasutada.


Pea meeles, et kahtlase/tundmatu eseme leiu puhul:

- Iga liigutamine võib plahvatusohtliku eseme käivitada.

- Transportimisel seate ohtu enda ja teiste elu, sest lõhkekehal on plahvatusoht.

- Lõkke kuumus võib plahvatusohtliku eseme käivitada.


Küsi nõu ja vajadusel abi

Tuleohutusalastele küsimustele saad kiired vastused Päästeala infotelefonilt 1524 (ööpäeva-ringselt). Internetis aitab õigeid juhtnööre leida päästenõustaja Jaanika Palmi www.kodutuleohutuks.ee  või facebook.com/paastenoustaja                                               

Õnnetuse korral helista 112.


Talgujuhi meelespea

Meelespea aitab mõelda läbi olulisemad punktid nii talgute ettevalmistamisel kui ka talgupäeval. Meelespea saad talgujuhi stardipaketist või printida siit - allolevale pildile vajutades avaneb PDF: