20. veebruar 2015

Prügi VaheTund kaasab lapsi üle Eesti kaasa mõtlema

Alates selle aasta jaanuarikuust on Prügi VaheTunni tegusad koolitajad jõudnud taas juba paljudesse koolidesse üle Eesti. Teadmistejanus viiendikud saavad enda teadmisi täiendada millegi sellisega, millega neil on võimalus maailma muuta ja olla suur osa puhtama elukeskkonna loomises. 

Veebruarikuu 10. kuupäeval jõudsid Prügi VaheTunni koolitajad Liina ja Kalvi Pirita gümnaasiumisse. Kolme klassi jagu viiendikke ootasid neid juba, kokku 51 mõtlevat noort inimest. Nii viidigi läbi kolm tundi, et kõik sihtrühma õpilased saaksid räägitust osa. Suur hulk lastest kuulas, tõstis kätt, et küsida ja vastas ka ise küsimustele. Oli tunda, et see projekt, mis juba kolmandat aastat meie koole külastab, on oluline. Kõige enam haaras lapsi plastiku teema, selle sattumine loodusesse ja sealt edasi loomade, lindude ja kaladeni. Üheskoos arutati ja mõeldi selle üle, kuidas algselt süütu pudelikork võib mõne linnu surmata. Kõige enam üllatabki lapsi see, et prügihunnik metsa all võib mõne looma või linnu tappa ning kui suur on võimalus, et me ise endale selle prügi sisse sööme. 

Tegelikult on nad üllatanud ka sellest, et me kõik saaksime kaasa aidata tootmise vähendamisele, kui me näiteks ei ostaks koguaeg uusi mobiiltelefonide mudeleid või uusi riideid ja külastaks tihedamini uuskasutuskeskust vms. Sellised avastused ei ole ainult Pirita kooli lastele omased, vaid koolitajate sõnul ka üldisemad. Need arenevad viienda klassi õpilased saavad Prügi VaheTunnist palju avastamisrõõmu ja uusi tarkusi, aga kõige rohkem võtavad nad vastu seda tarkust, mis neile kodust tuleb. 

Prügi VaheTunni koolitaja Liina sõnul on vanemad need, kelle eeskuju järgitakse. „Vanemad peaksid prügi õigesse kohta viskama ja kindlasti ei ole prügi koht metsaalune. Täiskasvanud peavad eeskujuks olema. Kui näiteks jäätis ära süüa, siis pulk käib prügikastis või kui suits ära tehakse, siis koni läheb prügikasti, mitte auto aknast välja. Lapsed õpivad ju nende pealt. Veel parem, kui lapsevanemad sorteeriksid ja mõtleksid innovaatiliselt, see tähendab prügi ei ole prügi, vaid ressurss, millegi uue tootmiseks,“ rääkis Liina. Meil kõikidel on prügisorteerimisest palju õppida, kasvõi juba prügiliikidest, mida millisesse konteinerisse visata. 

Alustada saab igaüks ise. Prühi VaheTunni programmis osalevad viiendikud ja nende õpetajad on juba esimese sammu teinud. Ehk juba homsest alustab üks perekond lisaks sorteerimisega ja vähendab tarbimist selleks, et meil kõikidel oleks natuke parem siin seni veel rohelisel planeedil elada.