Talgupäeva ettevalmistused on tehtud, praeguseks kirjas juba üle 19 000 osaleja 02. mai

Laupäeval, 3. mail tõotab tulla sobiv talguilm igas Eestimaa nurgas. Reede hommikuse seisuga toimub Teeme Ära talgupäeva raames 1713 talgut, millel osalemiseks on end kirja pannud juba üle 19 000 talgulise ja neid lisandub pidevalt. Kõik vajalikud ettevalmistused talgupäeva õnnestumiseks on tehtud. Kes otsustab talgutele tuleku viimasel hetkel, saab end talguveebi aadressil www.teemeara.ee kirja panna reede õhtuni või laupäeval lihtsalt talgutele tulla.


EMHI prognoosi kohaselt tuleb talgupäeval kevadiselt karge, ent töötegemiseks igati sobiv talguilm. Laupäeval on vahelduva pilvisusega ilm, mitmel pool sajab hoovihma. Puhub läänekaare tuul 4-9 m/s, õhutemperatuur on 5..11°C. Metsades püsib suur tuleoht. 

Teeme Ära talgupäeva eestvedaja, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse liige Tarmo Tüür ütles, et homme tõotab tulla vägev talgupäev ning talgurahvas koondab juba vägesid. „Ilmataat kostitab meid karge ja paiguti vihmase kevadilmaga, kuid töötegemiseks sobib jahedam ilm väga hästi. Tänavu on kavas rohkem talguid kui mullu ja ka talgulisi on registreerunud varasemast enam. Tõelisi talguhunte ei takista miski – talgupäev toimub iga ilmaga!“ rääkis Tüür. „Nüüd pole muud kui sobiv kihiline riietus selga panna, võileib ja termos sooja joogiga ühes võtta ning seada sammud talgupaika.“

Maikuu esimene laupäev – omalaadne hoolimise päev – muutub aasta-aastalt üha omasemaks järjest suuremale arvule eestimaalastele. Üle-eestilise talgupäeva mõõtmetest ja ühendavast jõust annab märku asjaolu, et tänavu ollakse juba rohkem kui 1700 talgupaigas üle Eesti valmis kokku kümnete tuhandete talguliste kaasalöömiseks. Teeme Ära talgupäeva raames välismaal toimuvatest talgutest korraldatakse homme talgud ka Petserimaal, Venemaa territooriumile jääval Ida-Setomaal Saalessa (Zalezje) kalmistul.

Kõige rohkem korraldatakse küla-, heakorra-, haljastuse ja looduskaitse talguid, samuti korteriühistute ja mälestiste talguid ning koristatakse ka prügi, mitmel pool korraldatakse lisaks praktilisele tööle mõttetalguid. Liikumisaasta raames korrastatakse talgutel terviseradu ja spordirajatisi, Soome lahe aasta raames korraldatakse talguid väikesaartel ja randades, lisaks toimub mitmeid talguid suvise laulu- ja tantsupeo tuleteekonnaga seotud  kultuuriväärtuslikes paikades.

Vt talgukaarti (seisuga reedel kl 7): http://www.teemeara.ee/photos/talgukaart_2014_02.05.jpg 

Mitmed organisatsioonid korraldavad oma talguid ning mitmed pakuvad toetust talgupäeva õnnestumiseks, sh talgutele sõiduks. Teiste seas ulatab talgupäevaks oma abikäe SEBE grupi reisijateveoga tegelev tütarettevõte Eesti Buss, pakkudes kõikidele talgulistele 50% odavamat bussipiletit. „Üritame igapäevaselt keskkonnasäästlikusse panustada, koolitades juhte vastavalt sõitma. On vaid puhas rõõm, kui saame olla abiks ka tublidele inimestele, kes soovivad puhta Eesti nimel oma panuse anda,“ sõnas Eesti Buss OÜ juhatuse liige Tõnu Ruusamäe. Eesti Buss opereerib 55 kaugbussiliini üle Eesti. Poole soodsam pilet kehtib talgupäeval, 3. mail kõigile, kes näitavad ette vastava flaieri. Soodustus kehtib täispiletile.

Töötukassa maksab sarnaselt eelmistele aastatele talgutööl osalemise eest registreeritud töötutele sõidutoetust. Täpsemat infot saab töötukassa infotelefonilt 15501. Lisaks kehtivad mitmed soodustused prügiveole, ehitus- ja aiatarvetele jm. Pakkumised talgujuhile leiab aadressilt http://www.teemeara.ee/talgujuhile/pakkumised ja pakkumised talgulisele aadressilt http://www.teemeara.ee/talgulisele/pakkumised.                                                     

Oma talguid korraldavate organisatsioonide seas on Eesti Töötukassa, Ericssoni Tallinna tehas, Fujitsu Eesti, ISS Eesti, G4S, Kuusakoski Tallinna, Pärnu ja Paldiski osakond, Coca-Cola Hellenic koos Tallinna Vee ja USA saatkonnaga jt.

Talgupäeva korraldavad Eestimaa Looduse Fond, Eesti Külaliikumine Kodukant ja nende ümber koondunud võrgustik, seal hulgas Vabaühenduste Liit EMSL, SA Domus Dorpatensis jpt. Partneritena löövad kaasa Kodanikuühiskonna Sihtkapital, Itella Smartpost, Nordic Hotel Forum, Pakendikeskus, Tamrex, Vizeum, Coca-Cola HBC Eesti, Premia, EMT jt.

Teeme Ära talgupäev peetakse mai esimesel laupäeval, 3. mail ning iga kogukond saab ise otsustada oma talgutööd ja tegemised. Kõik inimesed ja organisatsioonid üle Eesti on oodatud aadressil www.teemeara.ee kirja panema kavandatavaid talguid ning kutsuma teisi aktiivselt osalema.

2013. aastal korraldati üle Eesti 1522 talgut, millest võttis osa 40 098 talgulist.

Pidevalt täieneva talgukaardi leiab aadressilt http://www.teemeara.ee/et#tule-ja-leia

Vahetuid muljeid talgupäevast saab homme jälgida aadressilt http://www.teemeara.ee/otse

Tagasisidet talgupäevast ja talgulugusid võib jagada aadressil: http://www.teemeara.ee/talgulood.

Täpsem info: www.teemeara.ee

Tarmo Tüür, Teeme Ära talgupäeva eestvedaja, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse liige, tel 534 11020, e-post tarmo@elfond.ee

Külli Vollmer, Teeme Ära talgupäeva maakondlike koordinaatorite eestvedaja, Eesti Külaliikumine Kodukant, tel 511 4027, e-post kylli@kodukant.ee                                              

Erkki Peetsalu, Teeme Ära talgupäeva meeskond, tel 501 8100, e-post erkki@maailmad.ee

NB! Teadmiseks toimetustele:

Teeme Ära talgupäeva staap tegutseb laupäeval kell 9-17 Tartu loodusmajas (Lille 10). 

Ajakirjanikud on oodatud huvi korral ka staapi, kus saab jooksva ülevaate talgupäevast ja kommentaare meeskonnalt!