Talgutoit

Talguteks küpsetas perenaine tingimata värsket leiba, ka sepikut või koguni saia. Võimaluse korral tapeti seks puhuks ka lammas või oinas.

Talgulauale kuulus harilikult või, keedetud või praetud liha, rannaäärsetes piirkondades ka kala, mida söödi keedetud kartulite, leiva või sepikuga. Eesti idapoolses osas oli kombeks keeta talguteks kapsaid.

Talgutoitude hulka kuulusid mitmesugused supid ja pudrud. Üks eelistatumaid oli lihaga keedetud klimbisupp. Muhus peetud eriti maitsvaks hernesuppi. Talgute lõunasöögiks antud ka tanguputru.

Ka magustoitudest varaseim - õllesupp - esines talguliste toidusedelis. Hilisematel, 20.sajandi talgutel pakutud magustoitude hulka võib lugeda kohvi võileiva ja saiaga ning riisisuppi. Mulgimaa jõukates taludes tehti 20. sajandi talgute lõputoiduks pannkooke. Joogiks olnud töö ajal kali.