Talgupäeva uudised

Kõik registreeritud Teeme Ära talgulised saavad tänavu talguhundi passi 15. aprill

Teeme Ära talgupäeva meeskond kutsub sellest nädalast kõiki aktiivseid inimesi talguveebist sobivaid talguid valima ning end 2. mail peetaval üle-eestilisel talgupäeval osalejana kirja panema. Esmakordselt saavad tänavu kõik talgulised registreerimisel endale talguhundi passi, mis avab juurdepääsu talgupäeva partnerite eripakkumistele. Kolmapäeva keskpäevaks oli talguveebi aadressil www.teemeara.ee registreeritud juba 1007 talgut ning neid aina lisandub. Laupäevast algab ka koostöös Vivacoloriga ellu kutsutud heategevuslik aktsioon, mille eesmärk on innustada eestimaalasi koguma kokku oma kasutuskõlblikud värvijäägid ja annetama need taaskasutamiseks.



Teeme Ära talgupäeva eestvedaja, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse liikme Tarmo Tüüri sõnul kulgevad talgupäeva ettevalmistused tõusvas joones kõikjal üle Eesti. „Praeguseks kirja pandud talgute ja talguliste arv näitab, et talgukevad kogub hoogu. Kõik registreeritud talgulised saavad tänavu esmakordselt talguhundi passi, mis lisaks sümboolsele tunnustusele võimaldab osa saada talgupäeva partnerite eripakkumistest,“ rääkis Tüür. „Nii nagu tuleb juurde sotsiaalse vastutustundega ettevõtteid ja organisatsioone, nii lisandub ka ühiskonna arengusse panustavaid vabatahtlikke. Nüüdsest talguhundi passiga varustatud talgulised on vaieldamatult Eestimaa vaba tahte saadikud, kes muudavad ka naabrite, kolleegide, sõprade ja sugulaste eluhoiakut ning käitumist.“


Talguhundi pass on Teeme Ära talgupäeva meeskonna poolt välja antav unikaalne tunnuskiri, mis tähistab selle omaniku kaasalöömist Teeme Ära talgupäeval Eestimaa erinevais paigus. Passi omaniku heasoovlikud talguteod on nagu ajas kasvav investeering, mille väärtus on alatiseks talletatud tema tänukontole maailma heade tegude pangas. Talguhundi passi ei ole veel olemas kusagil mujal peale üleriigilise talgupäeva sünnimaa Eesti. Talguhundi passi statuudi, selle saamise juhised ja talgupäeva partnerite eripakkumised talgulistele leiab siit: www.teemeara.ee/pass.

Selle nädala laupäevast kuni 2. maini vältab Teeme Ära talgukevade raames koostöös Vivacoloriga heategevuslik aktsioon, mille raames kutsutakse inimesi oma kodudest kokku koguma kasutuskõlblikud vesialuselised värvijäägid ja annetama need taaskasutamiseks. Kogutud värvijääkidega on plaanis aidata kodutute loomade varjupaikasid ja Tallinna Loomaaeda, et talgupäeval saaksid talguliste abiga üle värvitud vajalikud hooned ja ruumid, kus elavad loomad ning tegutsevad nende hooldajad. Algatusega on kaasa tulnud Pärnu, Rakvere, Viljandi, Valga ja Võru kodutute loomade varjupaigad, samuti Tallinna Loomaaed. Täpsema info kasutuskõlblike värvijääkide kogumise tingimuste ja vastuvõtu kohtade osas leiab aadressilt: www.teemeara.ee/uudised/varvide-taaskasutus. Vanad ja kasutuskõlbmatud värvijäägid, samuti õlivärvid ja muud keskkonnaohtlikud värvijäägid saab ära viia jäätmejaamadesse või teistesse kogumispunktidesse, mis on hõlpsalt leitavad aadressilt kuhuviia.ee. 

Mereäärsete paikadega seotud talgute üleskutse, mis on tänavu välja hõigatud koostöös Eesti Meremuuseumi ja Tallinna Sadamaga, kogub samuti huvilisi. Eesti on mereriik ja meri meie kõigi ajalugu, väärtus ja kingitus. Kodune Läänemeri vajab palju enam hoolt ja abi, et puhas meri säiliks ka järeltulevatele põlvedele. Selleks, et kõigil oleks hea mere ääres viibida ja merele sõita, pööramegi tähelepanu mere ja mererandade korrastamisele. Läänemere puhtust mõjutavad meie kõigi teod ja tegemata jätmised nii mere ääres kui kogu Eestis. Mereäärseid talguid tähistatakse tänavu märgiga #Merionmeie. Meremuuseum on mereäärsete talgute korraldamise hõlbustamiseks kokku pannud omapoolsed talgusoovitused, mille leiab aadressilt: www.teemeara.ee/talgujuhile/kasulikke-nouandeid/mereaarsed-talgud.

Päästeamet korraldab alates homsest kuni aprilli lõpuni kõikidele talgujuhtidele ja huvilistele üle Eesti tasuta tuleohutuskoolitusi, täpsema info koolituste ajakava kohta leiab talguveebist. Vt www.teemeara.ee/talgujuhile/kasulikke-nouandeid/ideid-tuleohutustalguteks. Koos Päästeametiga jagatakse tänavu talgukohtadele ka 1700 suitsuandurit. Nende kättesaamise juhised jõuavad iga talgujuhini e-postiga.

Kõik talgujuhid, kes aga soovivad oma talgulisi kosutada 2. mai talgupäeval tasuta piimatoodetega, peaksid hiljemalt 22. aprilliks täitma veebipõhise tellimisankeedi soovitud toodete ja kogustega, et piimatootja Tere saaks need õigeaegselt valmistada ja jaotuspunktidesse kohale toimetada. Lisainfo ja tellimisankeedi lingi leiab talguveebist: www.teemeara.ee/talgujuhile/pakkumised.

Talgujuhtide jaoks on tänavu kokku pandud 1700 talgute stardipaketti, tuginedes mullusele talgute arvule. Teeme Ära talgupäeva meeskond kutsub üles talgud aegsasti kirja panema, sest vahetult enne talgupäeva registreerujatele ei pruugi stardipaketti enam jaguda. Stardipakette saavad talgute korraldajad SmartPOSTi paki­automaatidest üle Eesti, lisainfo on Teeme Ära kodulehel.

Talgute stardipaketti aitasid kokku panna Tamrex, Kodanikuühiskonna Sihtkapital, Päästeamet, Eesti Meremuuseum, Seesam, Eesti Tarbijate Keskühistu, Pakendikeskus, Ecoprint, Vaba Maa, Bauhof, National Geographic Eesti, Muusika-aasta ja Zavod BBDO. Paketid aitab kätte toimetada Itella SmartPOST.

Teeme Ära talgupäev toimub mai esimesel laupäeval, 2. mail ning taas saab iga kogukond ise otsustada oma tööd ja tegemised. Kõik eestimaalased on oodatud aadressil www.teemeara.ee kirja panema plaanitavaid talguid ning kutsuma teisi aktiivselt kaasa lööma. 2014. aastal korraldati üle Eesti 1754 talgut, millest võttis osa 45 024 talgulist.

Talgupäeva korraldavad Eestimaa Looduse Fond, Eesti Külaliikumine Kodukant ja nende ümber koondunud võrgustik. Partneritena löövad kaasa Kodanikuühiskonna Sihtkapital, Päästeamet, Eesti Meremuuseum, Vivacolor, Tallinna Sadam, Tamrex, Itella SmartPOST, Vizeum, Nordic Hotel Forum, Tere jt.


Tarmo Tüür, Teeme Ära talgupäeva eestvedaja, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse liige,

tel 534 11020, e-post tarmo@elfond.ee