Tuleohutus talgutel ja kodus

Tuleohutus on ühtaegu oluline nii meie kõigi igapäevaelus kui ka talgupäeva planeerides. Siit leiad mõned nõuanded ja näpunäited, kuidas talguid korraldades tuleohutust tagada. Kõigi tuleohutuse küsimuste korral helista päästeala infotelefonile 1524 ning õnnetuse korral 112. 

Lõkkemeistri meelespea

Kui lõkkease on väiksem kui meeter, siis piisab, kui see on hoonest ja metsast vähemalt 10 meetri kaugusel. Sellise lõkke juures peab tule ohjeldamiseks olema - kas 6 kg tulekustuti, 10-liitrine anum või aiavoolik veega.

1-3-meetrise läbimõõduga lõkke ohutu kaugus hoonetest on 15 ja metsast 20 meetrit. Et lõke on suurem, siis tagab esmase tuleohutuse kas 6 kg tulekustuti, 20-liitrine anum või aiavoolik veega.

Enam kui 3-meetrise läbimõõduga lõkke asukoht ja tuleohutusmeetmed tuleb igal juhul kooskõlastada kohaliku päästekeskusega. Kontaktandmed leiad siit paasteamet.ee/et/paasteamet/kontaktid.html. Järgi ka kohaliku omavalitsuse nõudeid oma piirkonnas.

Tutvu hoone välise ja sisese tuleohutuse juhendiga ning kinnita see nähtavale kohale seinal. Juhendi leiad talgujuhi stardipaketist või saad printida siit, selleks vajuta allolevale pildile ning avaneb PDF fail:


Lisaks võid lõkketegemise kohta lugeda täiendavalt päästeameti kodulehelt >>>

Lõke prügivabaks

Hooli enda ja lähedaste tervisest ning ole sõbralik looduse vastu, ära põleta jäätmeid lõkkes. Kodus võib põletada ainult immutamata ja värvimata puitu ning kiletamata paberit või pappi. Kõik, mis ei ole immutamata puit ega paber, on põlemisel ohtlik sinule, su lähedastele ja loodusele. Jäätmete põletaja ohustab meie kõigi tervist, sest näiteks plastide põlemisel paiskub õhku kantserogeenseid ehk vähkitekitavaid ühendeid. Näiteks dioksiine, mille puhul on tegemist ühe kõige mürgisema ühendiga, mida inimene on suuteline tekitama – ja seda just kodusel jäätmepõletusel. Vaata lisaks: www.lõke.ee



Päästeauto teekond

Kriisiolukorras on väga oluline jääda rahulikuks ning edastada võimalikult korrektselt infot, et mis ja kus juhtus. Selleks mõtle läbi, mis on Sinu kodule lähim ühiskondlik objekt või üldtuntud koht ning võta see objekt päästeauto teekonna alguspunktiks. Väga oluline, et hakkaksid teekonda oma koduni kirjeldama just päästeauto juurest kodu suunas, mitte vastupidi.

Prindi välja ja täida päästeauto teekonna juhend Sinuni jõudmiseks.Printimiseks vajuta allolevale pildile ning avaneb PDF fail:

Kontrolli oma kodu tuleohutust

Iga päev põleb Eestis kolm kodu ning sageli saavad õnnetused alguse ahju või kamina kütmisest, ruumides suitsetamisest, toidu valmistamisest või lahtise tule, elektriseadmete ja tööriistade kasutamisest. Vasta kuni 15 lihtsale küsimusele ja saad teada, kui tuleohutu on Sinu kodu: www.kodutuleohutuks.ee


Kodu tuleohutuse meelespea

Tutvu Pääseameti poolt koostatud "Kodu tuleohutuse meelespeaga" siin: https://issuu.com/estonianrescueboard/docs/tuleohutus_est


Suitsuanduri vajalikkus

Suitsuandur hoiatab valjude piiksudega tulekahju eest selle algstaadiumis ja annab tegutsemiseks vajalikku lisaaega. Ära unusta, et tulekahju areneb eluohtlikuks viie minutiga.
                                                                                                              Loe lähemalt, mida silmas pidada suitsuanduri soetamisel: kodutuleohutuks.ee/et/ole-valmis

Igale talgukohale on ette nähtud suitsuandur, mille kätte saamise kohta saad infot siit: www.teemeara.ee/talgujuhile/suitsuandur.

Kuidas töötab suitsuandur?
Kuidas paigaldada suitsuandur? 

Kuidas suitsuandurit hooldada? 


Küsi nõu ja vajadusel abi

Tuleohutusalastele küsimustele saad kiired vastused Päästeala infotelefonilt 1524 (ööpäeva-ringselt). Internetis aitab õigeid juhtnööre leida päästenõustaja Jaanika Palmi www.kodutuleohutuks.ee  või facebook.com/paastenoustaja