Teeme Ära talgupäeval osalevad täna kümned tuhanded eestimaalased 03. mai

Täna kõikjal Eestis peetav Teeme Ära talgupäev toob kodudest välja kümned tuhanded talgulised. Talgupäeva raames korraldatakse tänavu 1734 talgut ja varahommikuse seisuga on end talgutel osalejana kirja pannud üle 20 000 inimese. Talgupäeva korraldusmeeskond innustab vaatamata kargele ja paiguti vihmasele kevadilmale kõiki eestimaalasi talgutel osalema, et väljendada oma hoolivust kodukandi ja kogukonna suhtes, leida uusi sõpru ning tunda elurõõmu ja õlatunnet.


Enim talguid korraldatakse täna Harjumaal ja Tallinnas, kuhu plaanitud 414 talgule on end kirja pannud üle 5400 inimese. Talgupealinna tiitlit püüab taas Saaremaa, kus toimub 161 talgut, millele on end kirja pannud üle 2000 talgulise. Pärnumaal on registreerunud samuti üle 2000 talgulise, Ida-Virumaal ja Tartumaal ligi 1500 talgulist. Läänemaal, Lääne-Virumaal, Järvamaal ja Võrumaal on end osalejana kirja pannud üle 1000 talgulise. Teeme Ära talgupäeva raames korraldatakse täna talgud ka Petserimaal, Venemaa territooriumile jääval Ida-Setomaal Saalessa (Zalezje) kalmistul.

Talgupäev algab mõnes kohas juba kell 9, kuid suurem osa talguid ootab talgulisi kell 10 või kell 11. Mõned talgud peetakse pärastlõunal või õhtupoolikul ning mõned lähipäevadel. Kõige rohkem korraldatakse küla-, heakorra-, haljastuse ja looduskaitse talguid, samuti korteriühistute ja mälestiste talguid ning koristatakse ka prügi, mitmel pool korraldatakse lisaks praktilisele tööle mõttetalguid. Liikumisaasta raames korrastatakse talgutel terviseradu ja spordirajatisi, Soome lahe aasta raames korraldatakse talguid väikesaartel ja randades, lisaks toimub mitmeid talguid suvise laulu- ja tantsupeo tuleteekonnaga seotud  kultuuriväärtuslikes paikades. Talguid korraldavad paljud korteriühistud, külaseltsid, kogudused, linna- ja vallavalitsused, koolid, noortekeskused ja lasteaiad.

Talgupäeva kulgu kajastavad jooksvalt mitmed raadiojaamad: ERR Vikerraadio hommikuprogramm Vikerhommik aitab talgulistel ärgata ja kl 10 algav saade Perepilt ajab talgujuttu erinevate talguperedega. Raadio Kuku saate Ilmaparandaja talgueri algab kell 14 ning Raadio Elmar alustab oma talguteekonda kl 12, tehes otselülitusi talgupaikades kuni kl 16ni. Kogu päeva jooksul saab otse talgupaikadest kogunevaid vahetuid muljeid jälgida talguveebist aadressilt http://www.teemeara.ee/otse. 

Talgulistel aitab kohale jõuda Eesti Buss, pakkudes täna kõikidele talgulistele 50% odavamat bussipiletit. Eesti Buss opereerib 55 kaugbussiliini üle Eesti ja poole soodsam pilet kehtib täna kõigile, kes näitavad ette vastava flaieri (soodustus kehtib täispiletile). Töötukassa maksab registreeritud töötutele taas sõidutoetust talgutööl osalemise eest.

Talgupäeva meeskond ja Päästeamet kutsuvad talgulisi hoolega järgima ohutusnõudeid. Kuna kõikjal Eestis on jätkuvalt väga tuleohtlik, tuleks lõkke tegemine lükata pigem aega, mil loodus on rohelisem ja tuleoht väiksem. Lõhkekeha või seda meenutava objekti leidmisel ei tohi seda puudutada, vaid tuleb minna kaugemale ja teavitada koheselt Päästeametit numbril 112. Kui talgulised avastavad katmata luukidega kaeve või muid ohtlikke rajatisi, soovitatakse neist ka tänavu teada anda päästeala infotelefonile 1524. Veekogude ääres peetavatel talgutel tuleks lastel hoolega silm peal hoida.

Talgulised on oodatud talgupäeva jäädvustama ning jagama oma muljeid ja talguleide talguveebis aadressil http://www.teemeara.ee/talgulood. Pilte saab jagada talgupäeva Facebooki lehel või saates lingi oma piltidele e-postiga aadressile info@teemeara.ee (juurde märkida talgute nimi ja koht). Videod saab üles laadida Youtube’i (http://www.youtube.com/), märksõna ”Teeme Ära 2014”.

Talgupäeva korraldavad Eestimaa Looduse Fond, Eesti Külaliikumine Kodukant ja nende ümber koondunud võrgustik, seal hulgas Vabaühenduste Liit EMSL, SA Domus Dorpatensis jpt. Partneritena löövad kaasa Kodanikuühiskonna Sihtkapital, Itella Smartpost, Nordic Hotel Forum, Pakendikeskus, Tamrex, Vizeum, Coca-Cola HBC Eesti, Premia, EMT jt. 

Pidevalt täieneva talgukaardi leiab aadressilt http://www.teemeara.ee/et#tule-ja-leia
Vahetuid muljeid talgupäevast saab jälgida aadressilt http://www.teemeara.ee/otse
Tagasisidet talgupäevast ja talgulugusid võib jagada aadressil http://www.teemeara.ee/talgulood
Pärast talguid ootame talgujuhtide tagasisidet http://www.teemeara.ee/talgujuhile/tagasiside

Täpsem info: www.teemeara.ee

Tarmo Tüür, Teeme Ära talgupäeva eestvedaja, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse liige, tel 534 11020, e-post tarmo@elfond.ee

Külli Vollmer, Teeme Ära talgupäeva maakondlike koordinaatorite eestvedaja, Eesti Külaliikumine Kodukant, tel 511 4027, e-post kylli@kodukant.ee                                   

Erkki Peetsalu, Teeme Ära talgupäeva meeskond, tel 501 8100, e-post erkki@maailmad.ee 

NB! Teadmiseks toimetustele:

Teeme Ära talgupäeva staap tegutseb laupäeval kell 9-17 Tartu loodusmajas (Lille 10). 

Ajakirjanikud on oodatud ka staapi, kus saab jooksva ülevaate talgupäevast!