Tänavu on Teeme Ära Maailmakoristuse tegevustes osalenud juba üle miljoni inimese 12. juuni

Eestist alguse saanud Teeme Ära liikumine on viimasel neljal kuul Maailmakoristuse projekti kaudu oma riike koristama innustanud juba üle miljoni inimese 39 riigist. Kokku on kuue aastaga Teeme Ära tegevustes käed külge pannud 10 miljonit osalejat.

Rekordilise osalusega riik on Sloveenia, kus 289 000 inimest (14% elanikkonnast) koristas riigi prahist puhtaks 2012. aastal. Samal aastal koristas prügi ka 210 000 lätlast (10% rahvastikust) ja 210 000 leedulast (7% elanikkonnast). Mullu organiseeris ülisuure koristuspäeva ka Bulgaaria, kus prügiprobleemi asusid lahendama 375 000 vabatahtlikku (5% elanikkonnast). Eelmisel aastal toimusid väga suured koristustalgud ka Kosovos (132 000 vabatahtlikku ehk 7% riigi elanikest) ja Albaanias (147 000 inimest ehk 5% rahvastikust).

Tänavu on enim osalejaid Teeme Ära tegevustesse haaranud Läti (160 000 inimest ehk 7% elanikkonnast), Bulgaaria (326 000 ehk 5% seal elavatest inimestest) ja Ungari (200 000 ehk 2% rahvastikust).

“Kui me aastal 2008 esimest korda Eesti suurkoristuse korraldasime, viskasime nalja, et järgmisena koristame puhtaks India. Sel hetkel oli see tegelikult utoopia. Tänaseks on “eesti mudeli” elluviimiseks sündinud toimkonnad 111 maailma riigis. See on ime! Selle ime loojad on 50 000 inimest, kes koristasid Eestmaad 3. mail 2008. Loodame väga, et aastaks 2018 kasvab koristustes osalenute arv 350 miljoni inimeseni. See on ligi 5% planeedi rahvastikust ja vajalik selleks, et tekiksid käitumuslikud muutused ühiskonnas,” kommenteeris Teeme Ära Sihtasutuse juht Eva Truuverk.

“Nii Rumeenias, Kosovos, Albaanias kui ka mitmetes teistes riikides on Teeme Ära suurim kodanikualgatus. Tänu sellele lihtsale ettevõtmisele, mis on paljudele andnud esimese vabatahtlikkuse ja oma keskkonna muutmise kogemuse, on sündinud ka mitmeid teisi kodanikualgatusi. Seda näha ja riike koos meie vabatahtlikega nõu ja jõuga toetada on väga hea tunne,” lisas Truuverk.

Teeme Ära Sihtasutus toetab uute riikide algatusi nõustamise, koolituste, juhendmaterjalide ja muu taolisega ning vastutab Maailmakoristuse võrgustiku hea toimimise eest. Riigid korraldavad ja finantseerivad oma koristuspäevi ise.

Maailmakoristuse võrgustikuga on liitunud mitmeid eksootilisi riike, kuid liikumise viimase aja eriliseimaid ettevõtmisi toimus Ukrainas, kui hoolimata riigis valitsenud keerulisest olukorrast osales koristustalgutel 171 000 inimest. Teeme Ära Ukraina aktsioonidest võtsid osa ka Krimmi elanikud.

Maailmakoristuse kohta saab lisainfot liikumise kodulehelt: www.letsdoitworld.org   Koristusaktsioonide kohta leiab fotomaterjali siithttp://mediabank.letsdoitworld.org . Palume fotosid avaldades viidata Teeme Ära Maailmakoristusele.

Maailmakoristuse rahvusvahelist elluviimist toetavad Eesti Välisministeerium arengu- ja humanitaarabi vahenditest, Avatud Eesti Fond, Tallink, Skype, DHL Eesti, Carlson Rezidor Hotel Group ja PricewaterhouseCoopers, Sendsmaily. Eesti vabatahtlike tööd toetavad EuroPark, Radisson Blu Hotel Olümpia, Estonian Air, Infovara, HansaRama, Meedius Eesti, EMT, Elion ja Papyrus.

Lisainfo:

Meelika Hirmo
Teeme Ära Sihtasutus
Teeme Ära Maailmakoristus 2014
Avalike suhete juht

GSM: +372 5041258+372 5365 7862
E-mail: meelika@letsdoitworld.org

Kodulehekülg: www.letsdoitworldorg
Facebook: www.facebook.com/letsdoitworld
Twitter: www.facebook.com/letsdoitworld
Youtube: www.youtube.com/letsdoitworld