Talgupäev käib täie hooga, kaasa on löömas vähemalt 38 000 eestimaalast 03. mai

Tänane üle-eestiline Teeme Ära talgupäev käivitus kohe hommikust suure hooga. Lõunaks talgupäeva staapi laekunud esmase tagasiside järgi on talgutel kaasa löömas vähemalt 38 000 inimest. Kogu päeva jooksul saab otse talgupaikadest kogunevaid vahetuid muljeid jälgida talguveebist aadressil http://www.teemeara.ee/otse.


Talgumuljeid koguneb igalt poolt – inimesed rõõmustavad taaselustuva talgutraditsiooni ja osalejate rohkuse üle. Mitmel pool rõõmustatakse, et pered said kokku välismaal elavate laste ja sugulastega. Mõnel pool rõhutati, et lõpuks ometi on ka vallajuhid talgupäeval kohale tulnud. Pärast päikselist talguhommikut tuli teateid ka heitliku ilma kohta: Raplamaal sadanud rahet ja Läänemaal lund.

Enamik talgulisi on praeguseks kinnitanud keha, sest käes on lõunasöögi aeg. Nagu ikka, kuulub menüüsse nii talgusupp, kodused küpsetised kui muud head paremat. Talgujuhtide sõnul podises tänavu supipadades frikadellisupp, kana-klimbisupp, makaronisupp ja uhhaa, samuti traditsioonilisemad seljanka, hernesupp, borš ja kapsasupp, talgulistele on pakutud ka kartuliputru, mulgiputru ja plovi. Perenaised on küpsetanud pannkooke, pirukaid ja pähklikringlit, mitmel pool on ahjus rabarberikook või õunakook. Maitseküttide jaoks on talgud samuti elamusi pakkunud: Koila külas pakuti maitsvat suitsuliha, Narvas sushit, Koksvere maaseltsi naised tegid magusat ja soolast saia. Talgutööde puhkepausidel on hoitud mõnusat meeleolu ja mängitud talguhundi lauamängu, paljudes kohtades köevad saunad. Mõnel pool jätkatakse pärast töist talgupäeva mõttetalgutega just sauna juures, mõnel pool lõpetab talgupäeva ühine grill ja tšill. Alatskivil tuleb sealse piirkonna talgulistele õhtul suur simman. 

Lelles alustati talguid torupilli ja labajalavalsiga, Harjumaal vaadeldi talgupäeval siilide pulmamängu, Uuemetsas nähti rästikut, Anne kanalis käis 30 talgulist vee all, Parksepa waldorflasteaia talgutel märkas aga üks laps pärast talgupäeva lõppu prügi teise lapse taskus.

Talgujuhid on välja toonud erinevaid talguleide: Tsoorus leiti tiigist varastatud jalgratas, Tahkurannas leiti aidast vanu hälle, Keedika külas leiti vana söega triikraud, Metsanurme talgutel avastati tiigist saar ja USA sõdurid avastasid Eestimaad, Petserimaal leiti vanu keskaegseid riste. Ühe talgujuhi tegi eriti rõõmsaks stardipaketist leitud šokolaad.

Suurematest viperustest ei ole seni teada antud: üks talguline on siiski vigastanud saega kätt ja vajas arstiabi, üks talgujuht on saanud talgutel nina pihta ning pidanud arsti juures käima. Tartu Peetri kiriku keldrist leiti kaks granaati ja Paldiskist miin – mõlemas paigas kutsuti kohale Päästeamet.

Värskeid noppeid talgupäevalt saab jälgida Teeme Ära kodulehelt aadressil www.teemeara.ee/otse. 

Talgupäeva meeskond ja Päästeamet kutsuvad talgulisi järgima hoolega ohutusenõudeid.  Lõkke tegemisel palutakse jälgida reegleid ja hoida ligi kustutusvahendid. Tugevama tuule korral pigem mitte tuld teha. Lõhkekeha või seda meenutava objekti leidmisel tuleks teavitada Päästeametit numbril 112. Kui talgulised avastavad katmata luukidega kaeve või muid ohtlikke rajatisi, soovitatakse neist ka tänavu teada anda päästeala infotelefonile 1524. Veekogude ääres peetavatel talgutel tuleks lastel hoolega silm peal hoida. 

Talgulised on oodatud talgupäeva jäädvustama ning jagama oma muljeid ja talguleide talguveebis aadressil http://www.teemeara.ee/talgulood. Pilte saab jagada talgupäeva Facebooki lehel või saates lingi oma piltidele e-postiga aadressile info@teemeara.ee (juurde märkida talgute nimi ja koht). Videod saab üles laadida Youtube’i (http://www.youtube.com/), märksõna ”Teeme Ära 2014”.

Talgupäeva korraldavad Eestimaa Looduse Fond, Eesti Külaliikumine Kodukant ja nende ümber koondunud võrgustik, seal hulgas Vabaühenduste Liit EMSL, SA Domus Dorpatensis jpt. Partneritena löövad kaasa Kodanikuühiskonna Sihtkapital, Itella Smartpost, Nordic Hotel Forum, Pakendikeskus, Tamrex, Vizeum, Coca-Cola HBC Eesti, Premia, EMT jt. 

Pidevalt uueneva talgukaardi leiab aadressilt http://www.teemeara.ee/et#tule-ja-leia

Vahetuid muljeid talgupäevast saab jälgida aadressilt http://www.teemeara.ee/otse

Tagasisidet talgupäevast ja talgulugusid võib jagada aadressil: http://www.teemeara.ee/talgulood

Pärast talguid ootame talgujuhtide tagasisidet http://www.teemeara.ee/talgujuhile/tagasiside

Täpsem info: www.teemeara.ee

Tarmo Tüür, Teeme Ära talgupäeva eestvedaja, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse liige, tel 534 11020, e-post tarmo@elfond.ee

Külli Vollmer, Teeme Ära talgupäeva maakondlike koordinaatorite eestvedaja, Eesti Külaliikumine Kodukant, tel 511 4027, e-post kylli@kodukant.ee

                                              

Erkki Peetsalu, Teeme Ära talgupäeva meeskond, tel 501 8100, e-post erkki@maailmad.ee

 

NB! Teadmiseks toimetustele:

Teeme Ära talgupäeva staap tegutseb laupäeval kell 9-17 Tartu loodusmajas (Lille 10). 

Ajakirjanikud on oodatud ka staapi, kus saab jooksva ülevaate talgupäevast!