Nädalavahetusel toimus suur Teeme Ära Vahemere koristusaktsioon 12. mai

10.-11. mail toimusid 15 Vahemere riigis Teeme Ära merekoristustalgud, millest kujunes  piirkonna laiaulatuslikuim vabatahtlik talguüritus.




Teeme Ära Maailmakoristuse algatusel koristasid oma riigi randa ja merd vabatahtlikud nii Euroopast, Lähis-Idast kui ka Aafrikast. Vabatahtlikele tulid appi sukeldujad, erinevad organisatsioonid, kohalikud omavalitsused, mereväelased, piirivalve jpt. 

“Estonian Airi avalennuga sõitsid Splitti Vahemerd koristama umbes 40 eestlast, kellest osa liitus meiega spontaanselt pärast seda, kui tutvustasime lennuki pardal Vahemere koristuse ideed ja Splitis toimuvat,” kommenteeris Teeme Ära Sihtasutuse juht Eva Truuverk. 

Horvaatias toimus Vahemere rannikul ligikaudu 30 koristustalgut enam kui 5000 inimese osalusel hoolimata sellest, et üleriigiline Teeme Ära (Zelena čistka) koristuspäev toimus juba 26. aprillil, mis tõi kokku 50 000 horvaati. Splitis liitus eestlastega üle kolmesaja inimese, nende hulgas umbes 100 sukeldujat ja mereväelased, kes aitasid koristada prügi sügavalt mere põhjast. Splitis koguti pühapäeval eestlaste osalusel kokku 4 tonni prügi.

Vahemerd koristasid muuhulgas näiteks vabatahtlikud Egiptuses, Tuneesias, Maltal, Alžeerias, Itaalias, Türgis ja paljudes teistes riikides. “Selle kodanikualgatuse teebki eriliseks ettevõtmise mastaapsus ja erinevate osapoolte kokkutoomine. Organisatsioonid ja sukeldujad on varemgi väiksemaid lokaalseid merekoristusaktsioone korraldanud, kuid nii suurelt pole Vahemere prügikoristust kunagi varem ette võetud," selgitas Truuverk ja lisas, et kuigi Horvaatia ranniku ja mere olukord on väga hea, siis on Vahemere suur plastikureostus tõsine probleem.

“Nii näiteks võib Liibanoni randadel leida hiigelsuuri prügimägesid, mis sademete, tuulte ja hoovuste toimel merre uhutakse ja sealtkaudu teiste mereäärsete riikide kallastele jõuavad,” selgitas Truuverk.

Teeme Ära Vahemere aktsioone korraldavad riigid iseseisvalt, eestlastel on seejuures ellukutsuv ja toetav roll. Vahemere koristuse projekti eesmärk on suurendada riikidevahelist koostööd mere seisukorra parandamiseks ning tõsta sealsete elanike teadlikkust ja kodanikuaktiivsust.

Eestist alguse saanud Teeme Ära aktsioon on oma riigis koristuspäevi korraldama motiveerinud enam kui 100 riiki. Teeme Ära Maailmakoristuse tegevustes on osalenud ligi 10 miljonit inimest.

Eestlaste talguaktsiooni fotod leiab siit: http://mediabank.letsdoitworld.org/photos/431 

Maailmakoristuse rahvusvahelist elluviimist toetavad Eesti Välisministeerium oma arengu- ja humanitaarabi vahenditest, Avatud Eesti Fond, Tallink, Skype, DHL Eesti, Carlson Rezidor Hotel Group ja PricewaterhouseCoopers, Sendsmaily. Eesti vabatahtlike tööd toetavad EuroPark, Radisson Blu Hotel Olümpia, Estonian Air, Infovara, HansaRama, Meedius Eesti, EMT, Elion ja Papyrus.

Lisainfo:
 Meelika Hirmo
Teeme Ära Sihtasutus
Teeme Ära Maailmakoristus Avalike suhete juht
 Tel: 
+372 50 41258
E-mail: 
meelika@letsdoitworld.org 
Maailmakoristuse kodulehekülg: www.letsdoitworld.org 
Maailmakoristuse Facebook: www.facebook.com/letsdoitworld 
Maailmakoristuse Twitter: www.twitter.com/letsdoitworld 
Maailmakoristuse Youtube: www.youtube.com/letsdoitworld