Eestlaste Teeme Ära on innustanud miljoneid enam kui 100 riigis 26. november

Eestist alguse saanud kodanikuliikumine Teeme Ära on jõudnud juba 112 riiki ning tänaseks on Maailmakoristuse tegevustes kaasa löönud kokku 11,2 miljonit osalejat.


Möödunud reedel toimus suur koristuspäev Albaanias, millest võttis osa 112 000 inimest. Täna algas Teeme Ära Venemaa (“Сделаем!”) üleriigiline konverents Novokuznetskis ning homme algab Filipiinidel Cebus Maailmakoristuse piirkondlik konverents Aasia riikidele. Nädala pärast kogunevad Senegalis Dakaris toimuvale konverentsile Teeme Ära aktivistid Aafrika riikidest.

“Filipiinide koristuskampaania eestvedajad tegid äsja teatavaks, et korraldavad üleriigilise aktsiooni tuleva aasta 20. septembril ning ootavad 500 000 inimese osavõttu. See on lihtsalt uskumatu, millise lumepalli me oleme vaid mõne aastaga veerema lükanud. Kui ma ütlen meie, siis pean silmas kõiki neid 50 000 eestimaalast, kes 3. mail 2008 Teeme Ära koristuspäeval osalesid,” rõõmustab Eva Truuverk, Teeme Ära Maailmakoristuse üks eestvedajatest.

“Tähistame täna Eestis kodanikupäeva ja praegu on ideaalne aeg mõelda kodanikuksolemisele laiemalt. Hea kodanik on eeskujuks ja just sellist õhinat on eestlased tõepoolest teistes rahvastes tekitanud - tänu sellele toimub üle maailma palju põnevaid ja häid algatusi," räägib Truuverk.

Maailmakoristuse eesmärk on üle maailma Teeme Ära lugu jutustada ning innustada. Kampaania ja koristuspäeva korraldamine on võrgustike riikide endi ülesanne, kuid neile on teadmiste ja nõuga abiks sajad vabatahtlikud, kellest enamik on pärit Eestist.

Teeme Ära Maailmakoristuse suurima osalusega aktsioon toimus 2012. aastal Sloveenias, kui kodudest tuli välja 289 000 inimest (14% Sloveenia rahvastikust). Väga suuri koristustalguid korraldavad järjepidevalt ka bulgaarlased, kes püstitasid oma rekordi eelmisel aastal, kui prügi koristas 375 000 inimest (13,89% elanikkonnast). Bulgaarias oli osalejaid massiliselt ka tänavu - 326 000 inimest. Jätkuvalt on talgupäevad populaarsed ka Lätis ja Leedus, kus mõlema riigi puhul on osalejate arv küündinud isegi üle 200 000. Kosovo ja Albaania suurima osavõtuga koristuspäevad toimusid mullu, kui ebaseaduslikke prügihunnikuid koristas 7% Kosovo elanikest (132 000) ja 5,25% Albaania elanikest (147 000).

“Numbritest veelgi olulisem on mõju, mis kampaaniaga kaasneb. Albaania eestvedajad jutustavad meile pidevalt, kuidas enne koristuspäeva oli riigis vabatahtlik osalus Euroopa madalaim ning avalikes kohtades koristamist peeti häbiväärseks. Olukord on muutunud hüppeliselt. Kiire areng on toimunud ka näiteks Sloveenias, kus riik valmistub Zero Waste ehk prügivabale süsteemile üleminekuks,” toob Truuverk näiteid. Teeme Ära on jõudnud näiteks ka Ukrainasse, kus aprillis toimus, hoolimata väga keerulisest riiklikust olukorrast, suur talgupäev 171 000 osalejaga,

Maailmakoristus ootab endaga liituma kõiki vabatahtlikke erinevatelt elualadelt. Lisainfot liikumise kohta leiab veebiaadressilt www.letsdoitworld.org.

NB! Fotod Maailmakoristuse aktsioonidest leiab siit: http://mediabank.letsdoitworld.org. Albaania koristuse fotod leiab siit: http://mediabank.letsdoitworld.org/photos/460

Maailmakoristuse rahvusvahelist elluviimist toetavad Eesti Välisministeerium arengu- ja humanitaarabi vahenditest, Avatud Eesti Fond, Tallink, Skype, DHL Eesti, Carlson Rezidor Hotel Group ja PricewaterhouseCoopers, Sendsmaily ja Interlex Tõlkebüroo. Eesti vabatahtlike tööd toetavad EuroPark, Radisson Blu Hotel Olümpia, Estonian Air, Infovara, HansaRama, Meedius Eesti, EMT, Elion ja Papyrus.

Lisainfo:
Eva Truuverk
Teeme Ära Sihtasutus
Teeme Ära Maailmakoristus 2014
Tel: +372 552 6063
E-post: eva@letsdoitworld.org
Kodulehekülg: www.letsdoitworld.org
Facebook: www.facebook.com/letsdoitworld
Twitter: www.twitter.com/letsdoitworld
Youtube: www.youtube.com/letsdoitworld