Talgupäeva uudised

Teeme Ära meeskond alustab täna talgupäeva nädalat eeltalgutega Laagna kogukonnaaias 02. mai

Teeme Ära talgupäeva meeskond alustab täna koos MTÜ Lasnaidee eestvedajate ja vabatahtlikega üle-eestilist talgupäeva nädalat eeltalgutega, mis peetakse Tallinnasse Lasnamäele rajatavas Laagna kogukonnaaias. Sümboolsete eeltalgutega kutsutakse kõiki eestimaalasi Teeme Ära talgupäeval kaasa lööma ning end osalejana kirja panema. Ühine talgupäev toimub sel laupäeval, 5. mail ning tänahommikuse seisuga oli talguveebis kirjas juba üle 2000 talgu enam kui 20 000 osalejaga.


Teeme Ära talgupäeva eestvedaja, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse esimees Tarmo Tüür nimetab eeltalguid sümboolseks stardipauguks üle-eestilisele talgupäevale eeloleval laupäeval. „Kevad on lõpuks kohale jõudnud igasse Eestimaa nurka – seda kinnitab ka talgujuhtide ja talguliste aktiivne toimetamine,“ rääkis Tüür. „Praegu on parim hetk leida talguveebist endale sobivad talgud ning tulla laupäeval kodust välja, et koos pere ja sõpradega teha talgupäeval oma kingitus Eestile.“ 

Üle-eestilise Teeme Ära talgupäeva tänased eeltalgud Lasnamäele rajatavas kogukonnaaias Laagna aed on olulise sõnumiga: kui inimesed ise soovivad, saab oma elukeskkonda muuta paremaks igal pool, ka kivilinna paneelmajade vahel. Tänastel eeltalgutel veetakse mulda, valmistatakse ette peenraid ja tehakse heakorratöid, talgud Lasnamäe kogukonnaaias jätkuvad sel laupäeval. Laagna aeda rajav MTÜ Lasnaidee on 2015. aastast tegutsev vabaühendus, mis koondab enda ümber entusiastlikke lasnamäelasi, kes väärtustavad oma elukohta ja soovivad panustada inimkeskse ja kvaliteetse eluruumi loomisse. Lähem info Laagna aia kohta siin: https://lasnaidee.ee/laagna-aed/ 

Teeme Ära talgupäev toimub juba sel laupäeval, 5. mail 2018 ning talguid saab kirja panna ja teisi kaasa kutsuda reede õhtuni aadressil www.teemeara.ee. Vaata maakondade talgukaarti (teisipäeva õhtuse seisuga):


Tänavused fookusteemad ja soodustused

Talgukevade fookuses on üleskutse kaunistada Eesti oma kodukihelkonna värvidega ja rikastada talgulauda põnevate maitsetega erinevatest rahvusköökidest. Praeguseks kirja pandud talgutest ligi 600 talgupaigas on plaanis pakkuda talgulistele mõnd piirkondlikku rooga, hõimu- või rahvustoitu. Talgujuhid, kes soovivad saada talgulaua katmise hõlbustamiseks 25-eurost Selveri kinkekaarti, võivad jätkuvalt oma retsepti sisestada talguveebi www.teemeara.ee. Põnevamate retseptide valik maakondade kaupa on kättesaadav kõigile huvilistele talguretseptide veebiraamatus aadressil www.teemeara.ee/retseptid

Talgupäeval osalejad saavad talguveebist välja printida isikliku talguhundi passi, Teeme Ära talgupäeval kaasalöömist tähistava tunnuskirja. Talguliste premeerimiseks on talgupäeva partneritel mitmeid eripakkumisi, näiteks on passi omanikele kuni 5. maini kõigil Elroni liinidel sõit poole hinnaga. Lähem info talguhundi passi ja pakkumiste kohta http://teemeara.ee/talgulisele/pass. Nagu varasematelgi aastatel, jagab Töötukassa registreeritud töötutele talgutel osalemisel sõidutoetust. 

Talgupäev Eesti 100. sünnipäeva egiidi all

2018. aasta talgukevad on Eesti juubelisünnipäeva ja Euroopa kultuuripärandi aasta hõnguline, kutsudes kõiki inimesi ja organisatsioone tegema talgutel osalemisega kingituse Eestile. Teeme Ära talgupäev on kümnete tuhandete eestimaalaste igakevadine suursündmus, et tulla kokku ja teha üheskoos ära kodupaiga kõige olulisemad tööd. 2017. aastal korraldati üle Eesti kokku 2130 talgut, millest võttis osa 52 650 inimest ehk 4% eestimaalastest. 

Talgupäeva korraldavad Eestimaa Looduse Fond, Eesti Külaliikumine Kodukant ja nende ümber koondunud võrgustik. Partneritena löövad tänavu kaasa Kodanikuühiskonna Sihtkapital, Riigikantselei Eesti Vabariik 100 korraldustoimkond, Kultuuriministeerium, Selver, Integratsiooni Sihtasutus, Tamrex, Vizeum, Vivacolor, Bauhof, Omniva, Tele2, Nordic Hotel Forum, Dorpat jt. 

Talgute stardipakette aitasid kokku panna Tamrex, Kodanikuühiskonna Sihtkapital, Riigikantselei Eesti Vabariik 100 korraldustoimkond, Corny, Himalaya, Vivacolor, Bauhof, Salvest, Väike Väänik, Espak ja Ecoprint. Paketid toimetab talgujuhtidele kätte Omniva. Kihelkonnavärvide raamat on kingitus Eesti Vabariigi 100. aastapäevaks. 

Tänavune aasta on eriline, sest lisaks kevadisele Teeme Ära talgupäevale 5. mail toimub sügisel ka Maailmakoristuspäev, mis leiab aset 15. septembril ja on osaks EV100 programmist ning üleilmsest koristuspäevast. Ettevõtmise eesmärgiks on teha ühine kingitus Eestile ja koristada metsad prügist puhtaks.