Talgupäeva uudised

Täna algab Teeme Ära talgupäeva stardipakettide saatmine talgujuhtidele üle Eesti 03. aprill

Teeme Ära talgupäeva meeskond alustab täna stardipakettide saatmist talgujuhtidele, kes on jõudnud oma talgud juba talguveebi kirja panna. Esmaspäeva hommikuse seisuga oli www.teemeara.ee lehele üles tähendatud enam kui 730 talgut Eestimaa eri paigus ja talgute kirjapanek jätkub talguveebis suure hooga. Esimesed stardipaketid jõuavad Omniva kesklaost talgujuhtideni selle nädala jooksul, et aidata kaasa talgute ettevalmistamisele. Just praegu ongi sobivaim aeg talgutööde kavandamiseks ja teiste kaasa kutsumiseks – nii et kõik talguid plaanima!

Teeme Ära talgupäeva eestvedaja, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse esimehe Tarmo Tüüri sõnul mahutab tänavune talgujuhi stardipakett taas sületäie soovitusi ja praktilisi abivahendeid talgute korraldamiseks. „Nagu heaks tavaks on saanud, sai stardipakett komplekteeritud Teeme Ära talgupäeva koostööpartnerite toel ja vabatahtlike kaasabil talgukorras. Suur tänu kõigile toetajatele ja veel suurem tänu kõigile inimestele, kes tänavu otsustavad talguid eest vedada ning rahvast kaasa kutsuda,“ rääkis Tüür.

Talgute ettevalmistamise hõlbustamiseks mõeldud stardipakett koosneb sel aastal järgnevast: esmaabitarbed, töökindad, pintsel, maalriteip, raamat „Eesti kihelkondade värvid“, ajaleht Talguline, antiseptiline kreem, küpsised, kaerabatoonid, soolane amps talgulauale, kahe ehitus- ja aiapoe sooduskupongid, talgukuulutused, Talguhundi kleepsud, kriisijuhend jm nõuanded.

Foto: Aron Urb / EV100

Eelmise aasta talgute arvu järgi pandi tänavu kokku 2100 stardipaketti, mida aitasid pakkida vabatahtlikud Tele2-st ja Tugikeskusest Power. Teeme Ära talgupäeva meeskond soovitab talgud kirja panna esimesel võimalusel, kuna vahetult enne talgupäeva registreerujatele ei pruugi stardipaketti enam jaguda. Talgujuhid saavad paketid kätte Omniva paki­automaatidest üle Eesti, lähem teave talguveebist, vt http://teemeara.ee/talgujuhile/talgujuhi-stardipakett. Pilte pakkimistalgutest Viimsis leiab aadressilt http://teemeara.ee/talgulood/pildid.

Talgupäeva meeskonnal on varuks veel üks üllatus: 25-eurone Selveri kinkekaart talgulaua katmise lihtsustamiseks neile tuhandele kiiremale talgujuhile, kes otsustavad talgulõunal pakkuda mõnd põnevat piirkondlikku rooga või rahvustoitu. Kinkekaardi soovist saab teada anda talguveebis, kus soovijatel palutakse kirja panna oma talgute menüü ning ka ühe piirkondliku, hõimu- või rahvustoidu retsept, mille järgi on kavas toitu valmistada. Loe lähemalt: http://teemeara.ee/talgujuhile/talgutoit. Valiku kirja pandud retseptidest leiab talguretseptide veebiraamatust, mida saavad sirvida ja välja trükkida kõik huvilised. Uudista retsepte siit: http://teemeara.ee/retseptid

Tänavu saavad talgujuhid tellida oma kogukonnale ka tasuta uue grupipostkasti Omnivalt, milles nii palju postkaste kui vaja. Täpsem info siin: http://teemeara.ee/talgujuhile/postkastitalgud

2018. aasta talgukevad tuleb Eesti juubelisünnipäeva ja kultuuripärandi hõnguline, kutsudes kõiki inimesi ja organisatsioone tegema talgutel osalemisega kingituse Eestile. Talgupäeva meeskonnal on kaks üleskutset: anname oma elukeskkonnale värvi ja kingime Eestile kodukihelkonna värvid ning väärtustame Euroopa kultuuripärandi aastal piirkondlikke toidutraditsioone ja rikastame talgulauda piirkonna, hõimu- või rahvustoitudega.

Teeme Ära talgupäev on kümnete tuhandete eestimaalaste igakevadine suursündmus, et tulla kokku ja teha üheskoos ära kodupaiga kõige olulisemad tööd. Talgute registreerimine algas 15. märtsil ning stardipakettide laialisaatmine ja talguliste kirjapanek saavad hoo sisse aprilli algusest. 2017. aastal korraldati üle Eesti kokku 2130 talgut, millest võttis osa 52 650 inimest ehk 4% eestimaalastest.

Talgupäeva korraldavad Eestimaa Looduse Fond, Eesti Külaliikumine Kodukant ja nende ümber koondunud võrgustik. Partneritena löövad kaasa Kodanikuühiskonna Sihtkapital, Riigikantselei Eesti Vabariik 100 korraldustoimkond, Kultuuriministeerium, Selver, Integratsiooni Sihtasutus, Tamrex, Vizeum, Vivacolor, Bauhof, Omniva, Tele2, Nordic Hotel Forum, Dorpat jt.

Talgute stardipakette aitavad kokku panna Tamrex, Kodanikuühiskonna Sihtkapital, Riigikantselei Eesti Vabariik 100 korraldustoimkond, Corny, Himalaya, Vivacolor, Bauhof, Salvest, Väike Väänik, Espak ja Ecoprint. Paketid toimetab talgujuhtidele kätte Omniva. Kihelkonnavärvide raamat on kingitus Eesti Vabariigi 100. aastapäevaks.

Tänavune aasta on eriline, sest lisaks kevadisele Teeme Ära talgupäevale toimub sügisel ka Maailmakoristuspäev, mis leiab aset 15. septembril ja on osaks EV100 programmist ning üleilmsest koristuspäevast. Ettevõtmise eesmärgiks on teha ühine kingitus Eestile ja koristada metsad prügist puhtaks.