Ajaleht TALGULINE nr 7
Talgupäeva vabatahtlik häälekandja

Talgupäev maalib Eesti kihelkonnavärvidesse 15. märts

Tänavune talgukevad tuleb Eesti 100. sünnipäeva meeleolus, kutsudes kümneid tuhandeid eestimaalasi taas maikuu esimesel laupäeval osalema talgutel, et kaasa aidata elu edenemisele oma kodukandis ja kaugemal. 5. mail peetava üle-eestilise Teeme Ära talgupäeva üheks üleskutseks on tuua rohkem värvi meie elukeskkonda ning kinkida Eestile oma kodukihelkonna värvid.



Teeme Ära talgupäeva eestvedaja, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse esimehe Tarmo Tüüri sõnul võib tänavust talgukevadet iseloomustada tõepoolest märksõnaga ’suur maalritöö’. „Kodukandi heakord ja kogukonna turvalisus pälvivad talgupäeva raames aasta-aastalt üha enam tähelepanu, ent tänavusel juubeliaastal sidusime me vajalikud talgutööd ja tegemised igaühe kodupaigast tuttavate värvide ning mustritega,“ rääkis Tüür. „Eesti kihelkondade värvidest inspireeritud pintslitõmbed võiksid sel kevadel rõõmsamaks muuta kogu meie halli argipäeva ja elukeskkonna nii maal kui ka linnaruumis.“  

Värviraamat inspireerib 

Eesti juubeli toimkonna initsiatiivil valmis Rahva Raamatul koostöös Eesti Rahva Muuseumiga (ERM) raamat „Eesti kihelkondade värvid“, mis jõuab tänavuse talgute stardipaketiga igasse talgupaika ja innustab kasutama kodukihelkonna värve.  

Küsimusele, miks võtta talgutel värvimistöödes aluseks kihelkonnavärve ja mustreid, vastab raamatus selle autor, ERMi kuraator Reet Piiri, et kihelkond on tänini eestlaste piirkondliku identiteedi aluseks – kogu meie vanem kultuurikiht jaguneb kihelkondade järgi. „Inimesed tunnevad ikka huvi oma juurte vastu. Millisest kihelkonnast on mu esivanemad pärit? Millises kihelkonnas nad kokku said ja elasid? Milliseid rõivaid nad kandsid? Samuti pakub huvi see, milliseid värve ja mustreid peeti kodukihelkonnas omaseks ja ilusaks,“ selgitab Piiri. 

„Eesti kihelkondade värvid“ on värviküllane ja inspireeriv raamat, mille kujundas Angelika Schneider ning mis on varustatud vajalike värvikoodidega, et leida enda jaoks vajalik värvikombinatsioon kodukihelkonna värvidest. 

Mida sobib värvida? 

Kihelkonnavärvidesse sobib värvida kõike, mis talgutel värskendamist vajab. Olgu tegemist bussiootepaviljoni, postkastialuse, piirdeaia või külamaja istepinkide, kuuri- ja aidauste, lillekastide või köögikappidega – kõike sobib värvida kodukihelkonna triibu- või ruudumustri järgi rõõmsavärviliseks. 

Koostöös Omnivaga saavad sel aastal kiiremad talgujuhid tellida oma kogukonnale uued grupipostkastid, milles täpselt nii palju postkaste kui vaja. Ühise talgutööna võib siis valmistada postikastialused, värvida need oma kodukihelkonna värvidesse ning paigaldada seejärel postkastid. Täpsema info postkastide tellimise kohta leiab talguveebist. Värvisoovitusi saab küsida Vivacolorilt ning värvid saab soodsamalt Bauhofi sooduskupongiga, mille leiab talgute stardipaketist. 

Päästeamet soovitab omalt poolt võtta kogukonna turvalisuse tagamiseks tähelepanu alla koduümbruse väikesed veekogud, samuti tiigid ja kraavid, sest igal aastal juhtub õnnetusi nii laste kui ka täiskasvanutega just nende veesilmade juures. Nende tähistamiseks ja piiramiseks võib talgute käigus rajada ja paigaldada kergemad tarad või piirded, mis sobib samuti värvida kihelkonnavärvidesse. Loe lähemalt ja vaata soovitusi talguveebist. 

Talgulised, tulge kokku! 

Mõnda reibast hüüdu võib kuulda igal talgupäeval nii tööde alustamise, puhkepausi kui ka lõunakutsungina. Soovitusi ja näpunäiteid tegusa talgupäeva korraldamiseks leidub Teeme Ära kodulehel hulgaliselt. Et välja mõelda tänavused talgutööd ning kuidas siduda oma talgud seekordsete fookusteemadega, ei pea palju pingutama – igal pool on kevadeti vaja midagi värvida, värskendada, kõpitseda. Nagu juba tavaks, võib plaani võtta igasugused talgutööd, mis teie kodukandis ja kogukonnas ühist ärategemist ootavad.  

Talgulised, tulge kokku – teeme ära 5. mail igas Eestimaa nurgas!

Järvakandis värvisid talgulised eelmisel aastal kultuurihalli, tänavu saab igal pool 
võtta talgupäeva suure maalritöö aluseks oma kodukihelkonna värvid ja mustrid.