Talgupäeva uudised

Juubelihõngulisest Teeme Ära talgupäevast võtavad täna osa kümned tuhanded inimesed 05. mai

Kõikjal üle Eesti peetakse täna Teeme Ära talgupäeva, kuhu kõik eestimaalased on oodatud osalema. Varahommikune registreerumise seis ennustab taas rohket osavõttu – kavas on üle 2100 talgu vähemalt 40 000 osalejaga. Juubelihõngulisest talgupäevast võtavad osa ka Vabariigi President Kersti Kaljulaid ning Eesti Vabariigi peaminister Jüri Ratas.

Talgutele nii linnas kui ka maal oodatakse kõiki inimesi, sealhulgas neid, kes jätsid otsustamise viimasele hetkele – abikäsi läheb vaja igal pool. Ilmateenistus lubab tänaseks väga mõnusat talguilma, mis sobib ühtlasi hästi Eesti värvimiseks kihelkonnavärvidesse. Vahetuid emotsioone otse talgupaikadest saab jälgida talguveebist aadressil www.teemeara.ee/otse (alates kl 10).



Teeme Ära talgupäeva eestvedaja, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse esimees Tarmo Tüür ütles, et talgupäev tuleb tänavu juubelihõnguline. „Kümne aasta eest toimus esimene suur kodanikualgatus „Teeme ära!“ egiidi all, mis andis vabatahtlikule tegevusele Eestis seninägematud mõõtmed. Tänavu, mil Eesti riik tähistab 100. sünnipäeva, teevad kümned tuhanded eestimaalased talgupäeval ühiselt tuhandeid talgutegusid, mis on hindamatu väärtusega kingitus kogu Eestimaale,“ rääkis Tüür.

President ja peaminister talgutel. Teeme Ära talgupäeval, EV100 programmi kuuluval suurima vabatahtlike osalusega sündmusel löövad täna kaasa ka Vabariigi President Kersti Kaljulaid ning Eesti Vabariigi peaminister Jüri Ratas. President Kersti Kaljulaid osaleb Põlvamaal Maarja Külas korraldatavatel talgutel „Ratastoolitee Võnnu kihelkonna värvidesse“. Peaminister Jüri Ratas osaleb Tartu koduta loomade varjupaiga heakorratalgutel.

Hea talguilm. Riigi ilmateenistuse andmetel tuleb täna vähese ja vahelduva pilvisusega sajuta ilm, puhub läänekaare tuul 2-8 m/s. Õhutemperatuur on 11..15°C, rannikul paiguti 7°C. Mitmes Eesti paigas on keskmine või suur tuleoht.

Ohutus ja turvalisus. Talgupäeva meeskond ja Päästeamet rõhutavad ohutusnõuete järgimise tähtsust tule tegemisel, samuti veeohutuse ja tööohutuse olulisust. Lõhkekeha või seda meenutava objekti leidmisel ei tohi seda puudutada, vaid tuleb minna kaugemale ja anda leiust kohe teada Päästeameti numbril 112. Katmata luukidega kaevudest või muudest ohtlike rajatistest palume teatada päästeala infotelefonile 1524. Erilise tähelepanuga palume jälgida ka talgutel osalevaid lapsi, eriti veekogude ääres.

Talgupäev otse-eetris. Talgupäeva kajastavad täna mitmed raadiojaamad: talgulisi äratab ERR Vikerraadio hommikuprogramm ning talgupäeva otsesaate annab eetrisse Raadio Kuku Ilmaparandaja. Talgupaikadest kogunevaid vahetuid muljeid leiab talguveebist www.teemeara.ee/otse

Soodustused talgulistele. Talgupäeval osalejad saavad talguveebist välja printida isikliku talguhundi passi, Teeme Ära talgupäeval kaasalöömist tähistava tunnuskirja. Talguliste premeerimiseks on talgupäeva partneritel mitmeid eripakkumisi, näiteks on passi omanikele kuni täna õhtuni kõigil Elroni liinidel sõit poole hinnaga. Lähem info http://teemeara.ee/talgulisele/pass. Töötukassa jagab registreeritud töötutele talgutel osalemisel ka sõidutoetust.

Pildid ja videod talgutest. Talgulised on oodatud jagama oma muljeid ja talguleide aadressil www.teemeara.ee/talgulood. Pilte saab jagada talgupäeva FB lehel (#teemeära2018) või saata oma piltide lingi e-postiga aadressile info@teemeara.ee (juurde märkida talgute nimi ja koht). Talgupäeva videod võib üles laadida Youtube’i, märksõna ”Teeme Ära 2018”. Talgujuhtide tagasisidet ootame aadressil http://www.teemeara.ee/talgujuhile/tagasiside

Tänavused fookusteemad. 2018. aasta talgukevad on Eesti juubelisünnipäeva ja Euroopa kultuuripärandi aasta hõnguline. Tänavuse talgupäeva fookuses on üleskutse kaunistada Eesti oma kodukihelkonna värvidega ja rikastada talgulauda põnevate maitsetega erinevatest rahvusköökidest. Praeguseks kirja pandud talgutest ligi 800 talgupaigas on plaanis pakkuda talgulistele mõnd piirkondlikku rooga, hõimu- või rahvustoitu. Talgujuhid, kes soovivad saada talgulaua katmise hõlbustamiseks 25-eurost Selveri kinkekaarti, võivad jätkuvalt oma retsepti sisestada talguveebi www.teemeara.ee. Põnevamate retseptide valiku leiab veebiraamatust aadressil www.teemeara.ee/retseptid

Talgupäeva korraldajad. Talgupäeva korraldavad Eestimaa Looduse Fond, Eesti Külaliikumine Kodukant ja nende ümber koondunud võrgustik. Partneritena lõid kaasa Kodanikuühiskonna Sihtkapital, Riigikantselei Eesti Vabariik 100 korraldustoimkond, Kultuuriministeerium, Selver, Integratsiooni Sihtasutus, Tamrex, Vizeum, Vivacolor, Bauhof, Omniva, Tele2, Nordic Hotel Forum, Dorpat jt. Talgute stardipakette aitasid kokku panna Tamrex, Kodanikuühiskonna Sihtkapital, Riigikantselei Eesti Vabariik 100 korraldustoimkond, Corny, Himalaya, Vivacolor, Bauhof, Salvest, Väike Väänik, Espak ja Ecoprint. Paketid toimetab talgujuhtidele kätte Omniva. Kihelkonnavärvide raamat on kingitus Eesti Vabariigi 100. aastapäevaks. 

2017. aastal korraldati üle Eesti kokku 2130 talgut, millest võttis osa 52 650 inimest ehk 4% eestimaalastest.