Talgupäeva uudised

Päikeseline talgupäev käib täie hooga, kaasa lööb vähemalt 40 000 eestimaalast

Soe ja päikeseline talgupäev läks täna juba varahommikust hooga käima kõikjal üle Eesti. Lõunaks Teeme Ära talgupäeva staapi laekunud esmase info kohaselt on tänavusel talgupäeval kaasa löömas vähemalt 40 000 inimest, täpsem osalejate arv selgub õhtul kella kuueks. Värskeid muljeid otse talgupaikadest saab jälgida kogu päeva jooksul talguveebist aadressil www.teemeara.ee/otse.


Ehedaid emotsioone ja põnevaid talguleide koguneb igalt poolt üle Eesti. Talgujuhid väljendavad kõige suuremat rõõmu erakordselt suvise talguilma üle, mis on kodudest välja toonud ka väga palju neid inimesi, kes pole varem talgutel käinud.

Enamikus talgupaikades on pool päeva tööd juba selja taga ning praegu kogunetakse lõunalaua äärde. Populaarseim talgusupp paistab tänavu olema seljanka, kuid talgusupi edetabelis troonivad ka borš ja hernesupp, samuti nõgesesupp, oasupp, kruubisupp ja frikadellisupp. Talgumenüüsse kuuluvad sel aastal mitmel pool talguburgerid, muuhulgas vegeburger võilillesalatiga, mitmel pool avatakse talgutega grillihooaeg. Pakutakse ka banaanimuffineid, iseküpsetatud leiba, kooki, pirukaid, rosinakringlit ja muid koduseid küpsetisi. Peenralt on toodud värsket sibulat ja karulauku. Õhtuks köetakse paljudes kohtades sauna, mitmel pool plaanitakse talgupäev lõpetada grilliõhtu ja simmaniga, paaris kohas ka filmiõhtuga.

Talgujuhid kiidavad lisaks suurepärasele ilmale ka tänavust talgute stardipaketti. Toredaid talguleide koguneb väga mitmesuguseid: näiteks Hiiumaal Vahtrepa külas leiti, et kõige käbedam talguline on peagi 99. sünnipäeva tähistav Lydia; Valgerannas leiti, et osa talgutööd teevad ära koerad, kes vedasid oksi; Viljandis leiti, et prügi on oodatust vähem; Tartus Talli talgutel leiti tsaariaegseid kive; Tõstamaal leiti rannaniidult pudelipost, mida pole veel tihatud lahti teha; Palamuse pritsumeeste veeohutustalgutel leiti aga, et vesi on veel külm!

Suurematest äpardustest ei ole seni teada antud: Viimsis oli küll tekkinud kulupõleng, kuhu kutsuti ka päästjad, ent olukord saadi kiiresti kontrolli alla. Talgupäeva meeskond koos Päästeametiga kutsuvad veelkord tänasel suviselt soojal ja kuival kevadpäeval järgima hoolega ohutusnõudeid, eriti ettevaatlik peaks olema tule tegemisel, ent oluline on tagada talgutel ka veeohutus ning tööohutus. Kindlasti tasub meeles pidada, et lõhkekeha või seda meenutava objekti leidmisel ei tohi seda puudutada, vaid minna kaugemale ja anda kohe leiust teada Päästeameti numbril 112. Kui talgute käigus märgatakse katmata luukidega kaeve või muid ohtlikke rajatisi, palutakse neist teada anda päästeala infotelefonile 1524. Talgutel tuleks tähelepanelikult jälgida ka lapsi, eriti veekogude ääres.

Talgulised saavad jagada oma muljeid ja talguleide aadressil www.teemeara.ee/talgulood. Pilte võib jagada talgupäeva FB lehel või saata oma piltide lingi e-postiga aadressile info@teemeara.ee (juurde märkida talgute nimi ja koht). Talgupäeva videod saab üles laadida Youtube’i (www.youtube.com), märksõna ”Teeme Ära 2016”.

Kõige värskemad talguleiud ja emotsioonid on jälgitavad aadressil www.teemeara.ee/otse
Talgujuhtide tagasisidet ootame aadressil www.teemeara.ee/talgujuhile/tagasiside

Teeme Ära talgupäev peetakse traditsiooniliselt mai esimesel laupäeval ning iga kogukond saab ise otsustada oma talgutööd ja tegemised. 2015. aastal korraldati üle Eesti 1808 talgut, millest võttis osa 47 136 inimest ehk 3,6% eestimaalastest.

Talgupäeva korraldavad Eestimaa Looduse Fond, Eesti Külaliikumine Kodukant ja nende ümber koondunud võrgustik. Partneritena löövad kaasa Kodanikuühiskonna Sihtkapital, Siseministeerium, Päästeamet, Merekultuuriaasta 2016, Tamrex, Itella SmartPOST, Vizeum, Nordic Hotel Forum jt.

Täpsem info: www.teemeara.ee
Tarmo Tüür, Teeme Ära talgupäeva eestvedaja, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse liige
tel 534 11020, e-post tarmo@elfond.ee