Talgupäeva uudised

PRESSITEADE: Talgupäev sujub tõrgeteta, talgutele on tulnud vähemalt 20 000 inimest 07. mai

Teeme Ära talgupäev algas suure hooga ja on sujunud tõrgeteta. Päikseline kevadpäev tõi talgutele oluliselt rohkem rahvast kui eelnevalt oli end kirja pannud, lõunase seisuga lööb tänavusel talgupäeval ligi tuhandes talgukohas kaasa vähemalt 20 000 inimest üle Eesti. Esimesed talgulised on juba ka töö lõpetanud ja asunud lõunatama ning ühiselt aega veetma.

Talgupäeva eestvedaja, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse liige Tarmo Tüür ütles, et Tartusse talgupäeva staapi laekunud esimese tagasiside kohaselt on rahvast kõikjal palju rohkem kaasa löömas ja inimesed väga heas meeleolus. „Praeguseks on meil staabist läbi helistatud ligi pool talgutest ja juba selle järgi võib öelda, et talgulisi on sel aastal kogunenud üle Eesti vähemalt paarkümmend tuhat,“ lausus Tüür. „Tööd on juba hoolega tehtud ja paljudel ka talgulõuna söödud. Tänavuse talgupäeva lõunamenüüs tundub olevat lemmikuks hernesupp ja rabarberikook.“

Esimesed talgud on juba lõppenud ja vajalikud tööd tehtud. Ühena esimestest said näiteks riita laotud puud Põlvamaal Rosma kooli puuladumistalgutel, Siimusti rahvas suundus just tööde juurest mõttetalgutele, Kullametsa rahvas on koos Vabariigi Presidendi Toomas Hendrik Ilvesega hulga puid maha istutanud, Hiiumaal Kõpul siirdusid talgulised just talgusuppi sööma. Valgamaal Nõunis on samuti töö tehtud ja õhtul tulemas talgudisko, kuhu talgulised pääsevad tasuta, kui näitavad ette rakkus pihud. Paljudes kohtades on saun sooja pandud ja koduõlu valmis tehtud, kõlab lõõts ja laste naer, pärast talguid tuleb ühine pidu.

Inimesed ütlevad, et juba praeguseks on saadud talgutelt palju häid emotsioone ja leitud toredaid asju – kes leidis lund, kes ajaloolise vesiveski osad, mõni on näinud lendamas esimest pääsukest või kuulnud kukkumas esimest sellekevadist kägu. Paar talgulist on ka ise kraavi kukkunud või puu otsa kinni jäänud, muid olulisi äpardusi ei ole seni kuulda olnud.
 
Mitmel pool on talgulistega liitunud ka juhuslikud möödakäijad. Kihnust öeldi, et neile lisandub ikka veel talgulisi nii maad mööda, meritsi kui õhu kaudu. Tallinnas Sütiste teel otsustas aga üks vanaproua korraldada talgupäeva üleskutse ajel endale ise talgud ja läks kortermaja ette riisuma. Rõõmsaid näiteid ühiste tegemiste kohta leiab kõikjalt üle Eesti veel ja veel.

Talgulised on palunud edasi öelda ühe soovituse autojuhtidele – kui teede ääres on märgata liikumas talgulisi, vähendage kiirust ja aidake seeläbi kaasa talgupäeva õnnestumisele.

Kõik inimesed on oodatud talgupäeva jäädvustama ja oma muljeid ning talgulugusid saatma. Talguloo saab sisestada Teeme Ära talgupäeva kodulehele, vt http://www.teemeara.ee/talgulood. Pilte saab jagada Teeme Ära Facebooki lehele üles laadides või saates lingi oma piltidele e-posti aadressil mariliis@teemeara.ee, märkides juurde ka oma talgute nimi ja koht. Saadetud lingid pannakse kõigile vaatamiseks ka talgupäeva veebilehele. Talgupäeva videod saab üles laadida Youtube’is (http://www.youtube.com): videote märksõnaks ”Teeme Ära 2011”, et need oleks kõigile leitavad.

Talgupäeva korraldavad Eestimaa Looduse Fond, Eesti Külaliikumine Kodukant, Eesti Muinsuskaitse Ümarlaud, Teeme Ära Minu Eesti, Vabatahtliku Tegevuse Arenduskeskus, Vabaühenduste Liit EMSL. Partneritena löövad kaasa Kodanikuühiskonna Sihtkapital, EMT, Swedbank, Coca-Cola HBC Eesti, Dorpat, Nordic Hotels, Fraktal, Vakaru Refonda, Premia, Opel jt.

Täpsem info:  www.teemeara.ee

Tarmo Tüür, Teeme Ära talgupäeva eestvedaja, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse liige
tel 534 11020, e-post tarmo@elfond.ee
Külli Vollmer, Teeme Ära talgupäeva maakondlike koordinaatorite toimkonna juht, Eesti Külaliikumise Kodukant külakultuuri valdkonna juht, tel 511 4027, e-post kylli@kodukant.ee

Erkki Peetsalu, Teeme Ära talgupäeva korraldusmeeskond, tel 501 8100, e-post erkki@maailmad.ee