Teeme Ära talgupäeva 2011 lühitutvustus

Mis on talgupäev?

Kodanikualgatuse Teeme Ära 2008. aasta prügikoristusaktsiooni ja 2009. aasta mõttetalgute järel jõuti 2010. aastal üle-eestilise talgupäeva formaadini. Talgupäeva peamiseks tunnuseks on see, et iga kogukond, ühendus või aktiivne kodanik saab ise otsustada, mis vajab ärategemist ning milleks teisi inimesi kaasa kutsuda.2010. aasta talgupäeval korraldati üle Eesti 1130 talgut, millel osales 31 299 inimest (2,27% Eesti elanikest).

Millal toimub?

Tänavune Teeme Ära talgupäev toimub maikuu esimesel laupäeval, 7. mail 2011. Talgupäeva eesmärk on panustada Eesti elukeskkonna ja kodanikuühiskonna arengusse, edendades kodanikes aktiivset hoiakut, tugevdades kohalikke kogukondi ja toetades nende liidrite kujunemist.

Millal saab talguid registreerida?

Talgute registreerimine algas 15. märtsil. Seetõttu on just praegu paras aeg mõelda, mis minu kodukandis võiks tänavusel talgupäeval ühiselt ära tehtud saada. Oodatud on nii värsked talguideed kui pikema talgutraditsiooniga külad ja ühingud, et olla eeskujuks ja innustajaks teistele.

Millal algab talguliste kirjapanek?

Talguliste kutsumine algas 11. aprillil. Kel aga plaan juba varakult tehtud ja lemmiktalgud leitud, ei ole mõistagi keelatud end ka varem kirja panna.

Milline on tänavune põhisõnum?

Talgupäeva kommunikatsioonis soovime puudutada süga­vamaid väärtusi ja esile tuua asjaolu, et talgud on olnud loomulik osa meie elulaadist. Seepärast toob talgupäeva tänavune tunnuslause välja neid elulisi väärtusi, mida inimesed talgutelt on leidnud.

Tule talgutele, leiad

 elurõõmu, armastuse, kodutunde, elukaaslase, äriidee, sõbra, naabri, töö, aarde, iseenda /…/

Seejuures toetume elust endast pärit talgulugudele – tagasisidele, mida on jaganud varasemate talgupäevade osalejad, nii talgujuhid kui talgulised.

Mis saab edasi?

Teeme Ära talgupäev ei ole enam kaugeltki ühekordne kampaania. Talgu­päevadest on välja kasvanud mitmeid muid ühiseid ette­võtmisi. Maikuu esimesel laupäeval üle Eesti peetav talgupäev võiks jäädagi kindlaks traditsiooniks, kus aasta-aastalt üha uuesti kokku tullakse ja sammhaaval uusi inimesi talgupisikuga nakatatakse. Mõte ei ole ju milleski muus kui inimeste ja kogukondade enda aktiivses eluhoiakus, koos tegutsemise jõus, millega luua endale ühiselt mõnusam elukeskkond. Just selline, nagu meie oma kogukond seda soovib.

Mis jäi ütlemata?

See, et tänavu soovime talgupäeva raames aidata tugevdada ka põlvkondade sidet ning innustada nooremaid ja vanemaid inimesi omavahel aktiivsemalt suhtlema. Koostöös Eesti Rahva Muuseumiga kutsume kõiki üles jagama oma talgute lugusid. Vanemad inimesed saavad rääkida, kuidas talgud ajast aega on toimunud. Noorematel on jagada lugusid Teeme Ära talgutelt või oma ühistegemistelt. Oma talguloo saab sisestada Teeme Ära veebilehel.


Kõik küsimused ja ideed on väga oodatud, samuti kaasalöömine ja panustamine korraldusse!

 

Teeme Ära talgupäeva meeskond


Talgupäeva korraldamist rahastab Kodanikuühiskonna Sihtkapital.