Talgupäeva uudised

PRESSITEADE: Tegus talgupäev on lõppenud, talgutel osales 24 031 inimest 07. mai

07.05.2011                   

Teeme Ära talgupäev on enamikus talgupaikades edukalt lõppenud – veidi tuuline, aga valdavalt päikseline talgupäev kulges mõnusas meeleolus ja ühiselt sai ära tehtud palju vajalikke töid. Talgupäeva raames toimus kokku 969 talgut, neist linnades 194. Praegustel andmetel osales talgutel 24 031 eestimaalast. Talgupäeva korraldusmeeskond tänab kõiki aktiivseid inimesi ja kogukondi, kes otsustasid talgupäeval kaasa lüüa.



Tänavuse talgupäeva aktiivseimaks maakonnaks osutus Harjumaa koos Tallinnaga, kus osales kokku 5942 inimest. Pärnumaal osales 2195 inimest, Saaremaal 1793, Ida-Virumaal 1724, Läänemaal 1674, Lääne-Virumaal 1632, Tartumaal 1499, Viljandimaal 1412, Raplamaal 1227, Jõgevamaal 1185, Järvamaal 1010, Võrumaa 936, Valgamaal 866, Põlvamaal 530, Hiiumaal 388. Kolm talgut toimus ka väljaspool Eesti piire: Ahvenamaal, Petserimaal ja Hispaanias Valencias.

Talgupäeva eestvedaja, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse liige Tarmo Tüür ütles, et täna on olnud kõikjal suurepärane talgupäev täis töid ja tegemisi. „Kodust tuli välja ligi kaks korda rohkem inimesi kui end eelnevalt kirja pani. Hea meel on tõdeda, et eestimaalastel on talgupisik veres ja koos ollakse valmis kodukoha ning kogukonna heaks panustama üha enam. Olen kindel, et igaüks leidis talgutelt midagi sellist, mis annab jõudu edasiseks,“ lausus Tüür. „Talgumeeskonna poolt soovime tänada kõiki häid ja aktiivseid inimesi üle Eesti!“

Talgupäeva korraldusmeeskond helistas koos vabatahtlikega läbi kõik tuhatkond talgut, et saada vahetut tagasisidet toimunust. „Seda on raske sõnades väljendada, milliseid positiivseid emotsioone edastas talgustaapi enamik talgujuhte,“ märkis Tüür. Ta lisas, et käimas on üle-euroopaline vabatahtlikkuse aasta ja tänase talgupäeva kohta võib öelda, et eestimaalased panid vabatahtliku tegevuse osas taas väga olulise märgi maha.

Neid töid, mida paarkümmend tuhat talgulist täna ühiselt ära tegid, ei jõua ette lugeda. Peamiselt tehti heakorratöid, korrastati mälestisi ja terviseradu, mitmel pool koristati prügi ja peeti ka mõttetalguid. Maainimesed olid taaskord väga aktiivsed, kuid sel korral tulid hästi kaasa ka paljud linlased, sh korteriühistud, lasteaiad, koolid, samuti paljud ettevõtted ja asutused. Päev kulges tõrgeteta ja ühtegi märkimisväärset vahejuhtumit praeguse info kohaselt ei esinenud. Tänase talgupäeva lõunamenüü läbivaks lemmikuks oli talgujuhtide sõnul hernesupp ja rabarberikook.

Korraldajad ootavad talgujuhtidelt tagasisidet esimesel võimalusel, lingi oma tagasiside saatmiseks leiab siit: http://www.teemeara.ee/talgujuhile/tagasiside. Staapi jõudnud info kohaselt toimus täna ka mitmeid talguid, mis ei olnud talguveebi kirja pandud. Talgupäeva meeskond on huvitatud täpsemast infost ka kõigi nende ühiste tegemiste kohta.

Kõik inimesed on oodatud talgupäeva jäädvustama ja oma muljeid ning talgulugusid saatma. Talguloo saab sisestada Teeme Ära talgupäeva kodulehele, vt http://www.teemeara.ee/talgulood. Pilte saab jagada Teeme Ära Facebooki lehele üles laadides või saates lingi oma piltidele e-posti aadressil mariliis@teemeara.ee, märkides juurde ka oma talgute nimi ja koht. Saadetud lingid pannakse kõigile vaatamiseks ka talgupäeva veebilehele. Talgupäeva videod saab üles laadida Youtube’is (http://www.youtube.com/), videote märksõnaks ”Teeme Ära 2011”, et need oleks kõigile leitavad.

Talgupäeva korraldasid Eestimaa Looduse Fond, Eesti Külaliikumine Kodukant, Eesti Muinsuskaitse Ümarlaud, Teeme Ära Minu Eesti, Vabatahtliku Tegevuse Arenduskeskus, Vabaühenduste Liit EMSL. Partneritena löövad kaasa Kodanikuühiskonna Sihtkapital, EMT, Swedbank, Coca-Cola HBC Eesti, Dorpat, Nordic Hotels, Fraktal, Vakaru Refonda, Premia, Opel jt.

 

Täpsem info:  www.teemeara.ee

 

Tarmo Tüür, Teeme Ära talgupäeva eestvedaja, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse liige

tel 534 11020, e-post tarmo@elfond.ee

Külli Vollmer, Teeme Ära talgupäeva maakondlike koordinaatorite toimkonna juht, Eesti Külaliikumise Kodukant külakultuuri valdkonna juht, tel 511 4027, e-post kylli@kodukant.ee

 

Erkki Peetsalu, Teeme Ära talgupäeva korraldusmeeskond, tel 501 8100, e-post erkki@maailmad.ee