Talgupäeva uudised

PRESSITEADE: Muuseumiööl tehti kokkuvõtteid talgupäevast, täpsustatud andmetel osales 26 001 inimest 15. mai

15.05.2011

Teeme Ära talgupäeva korraldusmeeskond ja Eesti Rahva Muuseum tegid muuseumiööl kokkuvõtteid talgupäevast ja talgulugude kogumise veebiretkest. Talgujuhtidelt saadud täpsustatud andmetel osales 7. mail toimunud talgupäeval kokku 26 001 inimest (ligi 2% elanikkonnast). Eilseks oli laekunud 104 talgulugu Eesti eri paigust. Talgulugude veebiretke eriauhind otsustati anda Tallinna Tõnismäe Reaalkooli 7b klassile aktiivse talgupäeval osalemise ja sisuka talguloo esitamise eest.


Teeme Ära talgupäeva eestvedaja, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse liige Tarmo Tüür ütles, et talgulugude kogumise veebiretke võib lugeda igati kordaläinuks. „Esimene talgulugude kogumise veebiretk õnnestus hästi. Talgulugude arvust olulisem on saadetud lugude sisuline väärtus – kõik nad toovad esile koostegemise tähtsuse ja aitavad jäädvustada meie argipärimust,“ sõnas Tüür. „Jagatud lood innustavad teisi ja tekitavad omakorda uusi lugusid. Südamlik tänu kõigile inimestele saadetud talgulugude ja loomulikult ka talgutel osalemise eest!“

Eesti Rahva Muuseumi (ERM) teadussekretäri Agnes Aljase sõnul kogunes talgulugude veebiretke käigus muuseumile väga huvitavat talgufolkloori – lugusid saadeti kirjalikult, blogipostitustena, fotodena, videofilmide ja helisalvestistena. „Inimesed jutustasid nii kaugemast kui lähemast minevikust, samuti jagasid värskeid talgumuljeid. Laekunud lugude põhjal võib öelda, et talgutel toimuv läheb inimestele vägagi korda ja nad tõesti soovivad seda jagada. Muuseumil on hea meel neid elulisi peegeldusi koguda ja jäädvustada,“ lausus Aljas. Ta lisas, et talgulugude kogumine jätkub ja korraldajad ootavad senisele 104 talguloole ka lisa.

Põnevaid talgulugusid oli palju, muu hulgas tehti juttu purjelaeva vedamise talgutest Läänemaal, Hobulaiu talgutraditsioonide kujunemisest, kooliõpilaste talgutest, peedi- ja kartulivõtu talgutest nõukogude ajal jpm. Talgulugusid saab lugeda ja oma lugu jutustada Teeme Ära kodulehel, vt http://www.teemeara.ee/talgulood.

Lugusid võib ka edaspidi saata nii ERMile kui sisestada Teeme Ära kodulehele.

ERM on võtnud nõuks korraldada 2012. aasta kevadel talgulugude näituse ja selleks otsitakse vabatahtlikke talguhuvilisi, kes sooviksid näituse ettevalmistuse enda peale võtta. Muuseum on valmis igakülgselt kaasa aitama näituse tehnilise korralduse osas. Huvilised võiksid ERMiga ühendust võtta.

Veebiretkel osalenud koolidest otsustati anda eriauhind Tallinna Tõnismäe Reaalkooli 7b klassile, kes korraldas talgud Hundikuristiku kaitsealal Kadriorus. Talgud olid hästi läbimõeldud ning põnevalt kajastatud, nende lugu saab vaadata siit: http://www.teemeara.ee/talgulood/9335. Klass saab auhinnaks ekskursiooni Tartusse koos ERMi ja Ahhaa keskuse 4D kino tasuta külastustega.

Tänavuse talgupäeva arvukaim osavõtt oli Harjumaal (sh Tallinn), kus osales täpsustatud andmetel 6398 inimest. Pärnumaal osales 2335 inimest, Saaremaal 2059, Ida-Virumaal 2022, Läänemaal 1783, Lääne-Virumaal 1672, Tartumaal 1590, Viljandimaal 1585, Raplamaal 1289, Jõgevamaal 1287, Järvamaal 1095, Võrumaa 955, Valgamaal 896, Põlvamaal 620, Hiiumaal 388. Kolm talgut toimus Eesti piiri taga: Ahvenamaal, Petserimaal ja Hispaanias Valencias. Talgupäeva pilte saab vaadata http://www.teemeara.ee/talgulisele/vaata-pilte ja talgujuhtide tagasisidega tutvuda http://www.teemeara.ee/talgujuhile/tagasiside.

Talgupäeva korraldasid Eestimaa Looduse Fond, Eesti Külaliikumine Kodukant, Eesti Muinsuskaitse Ümarlaud, Teeme Ära Minu Eesti, Vabatahtliku Tegevuse Arenduskeskus, Vabaühenduste Liit EMSL. Partneritena lõid kaasa Kodanikuühiskonna Sihtkapital, EMT, Swedbank, Coca-Cola HBC Eesti, Dorpat, Nordic Hotels, Fraktal, Vakaru Refonda, Premia, Opel jt.

Täpsem info: www.teemeara.ee

Tarmo Tüür, Teeme Ära talgupäeva eestvedaja, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse liige

tel 534 11020, e-post tarmo@elfond.ee

Vaike Reemann, Eesti Rahva Muuseumi teadur, tel 535 84650, e-post vaike.reemann@erm.ee

Erkki Peetsalu, Teeme Ära talgupäeva korraldusmeeskond, tel 501 8100, e-post erkki@maailmad.ee