Rahvusköök/piirkond
Läänemaa
Kogus - mitmele sööjale jagub
10
Koostisosad ja kogused
- 2 kg kruupi
- vett
- 1 kg soola- või suitsupeekonit
- 0,5 kg sibulat
- peotäis vorstirohtu
- pipart
- võid
- vajadusel soola
Valmistamine
Kruubid pesta (ja soovitavalt juba eelmise päeva õhtul veega likku panna) seejärel koos veega (ca 5-6 l) suurde ahjupotti, võib lisada mõne puljongikuubiku (aga võib ka ilma), juurde tunde järgi võid või praerasva, soola - kõik ahju tasakesti hauduma, kuni kruubid päris pehmed (ca 3 tundi; hadumise ajal vajadusel lisada vett.)
Praadida pannil liha (soolaliha liigsest loolast vabanemiseks eelnevalt veega kupatada), lisada kooritud ja tükeldatud sibul, kuumutada sibul kergelt läbi (kergelt kuldseks), võtta pann tulelt, lisada peotäis punet (vortstirohi), jahvatada juurde musta pipart.
Kui kruubid pehmeks haudunud, võtta pott ahjust, segada juurde praetud liha ja sibul, maitsestada parajaks.
Silmaks võid või soolavõid, juurde pohlamoosi ja hapupiima või keefiri.
Jätku!