Rahvusköök/piirkond
Saare
Kogus - mitmele sööjale jagub
160 tk, jagub 35 inimesele(4-5 palli sööb vähemalt üks sööja)
Koostisosad ja kogused
- 3 kg rohke lihaga suitsuribi (puljongisupi keetmiseks)
- 1,5 kg suitsupõseliha (võib asendada toore soolase pekisema lihaga)
- 4-5 suuret sibulat
- 3-4 küünt küüslauku
- 200 g taluvõid
- õli praadimiseks
- 1,5 liitrit rõõska piima taigna valmistamiseks
- 2,5 kg nisujahu
- 0,5 kg odrajahu
- 4 muna
- musta pipart, soola, loorberi leht
- 2 kg kooritud kartuleid
- 400 g hapukoort
3 liitrit piima toidu kõrvale söömisel
See retsept on umbes 160 aastat vana.
Valmistamine
1. Pane ribiliha külma veega keema, keeda tasasel tulel, nii et liha pehme ja puljong peab suht selge olema ja seda peab palju saama.
2. Tõsta pott tulelt ja liha aseta vaagnale.
3. Jahtunud keedupuljonigts (umbes 1,5 liitrist) saame aluse pallitaina vedelikule, millele lisame 1 l piima. Klopime muna ja soolaga segu üsna paksuks taignaks. Mina lisan jahtunud taigna vedelikule paki öiget Saaremaa võid. Või teeb taigna kohevamaks ja maisvamaks, igaljuhul.
4. Taigen peab ikka selline olema, et saab märgade kätega seda võtta peopessa ja panna sinna täidist sisseja asetada dessert lusikaga, kiiresti ääred kokku tõsta. Väga kõvast tainast jäävad nätsksed pallid.
5.Täidis tuleb muidugi suguvõsa liikmetega ettevalmistada, kulub lihtsalt palju aega.
Suitsu põseliha või soolapeekon hakkida väiksemateks kuubikuteks, sibul hakkida liha sekka, maistsesta, kui on vaja, soolaga, pisut võib lisada peent pipart, et maik oleks ergem. Sibul jääb tooreks! See annabki õige maigu. Toores soolaliha, kui kasutate, kindlasti läbi praadida sibulatega.
6. Valmis käkid-pallid tuleb asetada keevasse puljongisse, keegi teine valvab, et need kerkiksid pinnale ja keeksid kenasti läbi u 2-3 min. Tuleb ettevaatlikult segada vahukulbiga, et ei laguneks laiali. Väga kaua keetes lähevad pallid sitkeks.
7. Vahepeal panna kartulid ka keema.
8. Kui kogu see lännimine on valmis, tüütu töö suure koguse juures, siis võib sööjad lauda paluda.
9. Ribiliha suurte portsudega lauale, süüakse näpu vahelt. Pallide juurde antakse ohtralt hapukoort, rohelist sibulat. Mõni võtab keedetud kartulit supi sisse. Supiks seesama keeduleem, milles pallid valmistati. Mõni joob pallide juurde rõõska piima.
10. Sellist toitu saab kodustes oludes kolm kuni neli korda aastas valmistada.Töömahukas.
11. Meie peres on seda oskust pärandatud viiendamale põlvele, on kindlat pärand põlvest-põlve.