Talgupäeva uudised ja teated

Talgupäev 2018: Täpsustatud andmetel osales tänavusel Teeme Ära talgupäeval vähemalt 53 128 talgulist 15. mai

Tänavusel Teeme Ära talgupäeval osales talgujuhtide täpsustatud andmetel 2177 talgul vähemalt 53 128 talgulist, mis moodustab Eesti elanikkonnast 4%. Maakondade arvestuses korraldati enim talguid Harjumaal ja Tallinnas, kus osales 469 talgul kokku 15 343 inimest. Elanike arvu järgi võttis kõige rohkem inimesi talgutest osa Saaremaal, kus osales 222 talgul 4629 inimest ehk 13,9% maakonna elanikest. Järgnesid Hiiumaa 11,9%, Läänemaa 11,6% ja Järvamaa 9%-ga maakonna elanikest.


Teeme Ära talgupäeva eestvedaja, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse esimehe Tarmo Tüüri sõnul väärivad kõik talgujuhid ja talgulised veelkord tänu ja tunnustust. „Talgupäevast kokkuvõtteid tehes on hea meel tõdeda, et nii talgute kui ka talguliste arv ületas mulluseid tulemusi. Kahtlemata on aga arvudest tähtsam koos veedetud aeg ja ühiselt ellu viidud talguteod ning teadmine, et talguliste ühine tegutsemine saab Eestis iga aastaga hoogu juurde,“ lausus Tüür. „Need, kes on tundnud talgutöid tehes õlatunnet ning leidnud uusi tuttavaid ja sõpru, suhtuvad nii kaasinimestesse kui ka elukeskkonda tervikuna hoolivamalt, edendades ja tervendades seeläbi kogu ühiskonda.“

Talgupäeval osales Saaremaal 13,9% elanikkonnast, Hiiumaal 11,9%, Läänemaal 11,6%, Järvamaal 9%, Raplamaal 8,2%, Valgamaal 6,6%, Jõgevamaal 6,6%, Võrumaal 5,8%, Põlvamaal 5,2%, Lääne-Virumaal 5%, Pärnumaal 4,7%, Viljandimaal 3,7%. Väiksemad osalusprotsendid olid suuremate linnadega maakondades: Ida-Virumaal 2,8%, Tartumaal 2,8% ning Harjumaal 2,6%. Talgustatistika leiab tabelina aadressilt www.teemeara.ee/files/Talgupaev_2018.xlsx ja talgukaardina veebist http://www.teemeara.ee/photos/Talgukaart_2018.jpg.

Tänavuse talgupäeva kohta saab lugeda talgujuhtide tagasisidet Teeme Ära kodulehelt aadressil http://teemeara.ee/talgujuhile/tagasiside. Talguliste jagatud pildid asuvad aadressil http://teemeara.ee/talgulood/pildid. Talgupäeva kokkuvõttev lühifilm avaneb lingilt http://teemeara.ee/talgulood/videod. 

2018. aasta talgukevad oli Eesti juubelisünnipäeva ja Euroopa kultuuripärandi aasta hõnguline. Teeme Ära talgupäeva, EV100 programmi kuuluva suurima vabatahtlike osalusega sündmuse fookuses oli üleskutse kaunistada Eesti oma kodukihelkonna värvidega ja rikastada talgulauda põnevate maitsetega erinevatest rahvusköökidest. Põnevamate retseptide valiku leiab veebiraamatust aadressil www.teemeara.ee/retseptid. Talgulised saavad veel pärast talgupäeva kasutada ka mitmeid talguhundi eripakkumisi, vt http://teemeara.ee/pass.

Sõmeru piimapuki värvimistalgud (Foto: Aron Urb / EV100)

Talgupäeva korraldasid Eestimaa Looduse Fond, Eesti Külaliikumine Kodukant ja nende ümber koondunud võrgustik. Partneritena lõid kaasa Kodanikuühiskonna Sihtkapital, Riigikantselei Eesti Vabariik 100 korraldustoimkond, Kultuuriministeerium, Selver, Integratsiooni Sihtasutus, Tamrex, Vizeum, Vivacolor, Bauhof, Omniva, Tele2, Nordic Hotel Forum, Dorpat jt.  

Talgute stardipakette aitasid kokku panna Tamrex, Kodanikuühiskonna Sihtkapital, Riigikantselei Eesti Vabariik 100 korraldustoimkond, Corny, Himalaya, Vivacolor, Bauhof, Salvest, Väike Väänik, Espak ja Ecoprint. Paketid toimetab talgujuhtidele kätte Omniva. Kihelkonnavärvide raamat on kingitus Eesti Vabariigi 100. aastapäevaks.

Teeme Ära talgupäev peetakse traditsiooniliselt mai esimesel laupäeval ning iga kogukond saab ise otsustada oma talgutööd ja tegemised. 2017. aastal korraldati üle Eesti 2130 talgut, millest võttis osa 52 650 inimest ehk 4% eestimaalastest. Järgmine Teeme Ära talgupäev toimub 4. mail 2019.

Tänavune aasta on aga eriline, sest lisaks kevadisele talgupäevale toimub sügisel, 15. septembril 2018 ka Maailmakoristuspäev, mis on osaks EV100 programmist ning üleilmsest koristuspäevast. Ettevõtmise eesmärgiks on teha ühine kingitus Eestile ja koristada metsad prügist puhtaks.