Tänavuse talgupäeva tutvustus

Mis on talgupäev ning millal see toimub?

Teeme Ära talgupäev toimub traditsiooniliselt maikuu esimesel laupäeval, tänavu 4. mail 2019. Talgupäeva eesmärk on edendada ettevõtlikkust ja aktiivset eluhoiakut, parandades seeläbi meie ühist elukeskkonda ning tugevdades kohalikke kogukondi.

Üle-eestiline Teeme Ära talgupäev sai tõuke 2008. aasta suurest prügikoristusest ning sellele järgnenud 2009. aasta mõttetalgutest. Alates 2010. aastast on talgute korraldamine iga aktiivse kodaniku, kogukonna ja ühenduse võimalus midagi oma elukeskkonna heaks teha. Seejuures otsustades ise, mis vajab ärategemist koduümbruses või kaugemal. 2018. aasta talgupäeval korraldati üle Eesti 2177 eriilmelist talgut kokku 53 128 osalejaga.


Kuidas oma talgud kirja panna?

Kõik talgud saab kanda üle-eestilisele talgukaardile alates märtsi keskpaigast. Selleks tuleb täita lihtne vorm kodulehel. Seega on paras aeg mõelda, mis Sinu kodukandis tänavu tegemist vajaks. Oodatud on nii värsked talguideed kui juba pikema traditsiooniga ettevõtmised.

Aprilli keskpaigast kutsume aga juba kõiki eestimaalasi endale sobivaid talguid valima ja end osalejana talguveebis kirja panema.


Talgute stardipakett

Pärast talgute kirjapanekut saab iga talgukorraldaja talgujuhi stardipaketi. Stardipakett on kokku pandud talgute korras, talgupäeva partnerite ja vabatahtlike ühisel jõul. Sellesse on koondatud abivahendeid eduka ja mõnusa talgupäeva pidamiseks. Stardipakettide laialivedu algab 4. aprillil.


Teeme Ära liikumine maailmas

Teeme Ära talgupäevast motiveerituna hakkasid koristama ka teised riigid üle maailma, kes olid Eesti edust sütitatud - sündis ka ülemaailmne talgupäev (World Cleanup Day). World Cleanup Day toimus Eesti eestvedamisel 15. septembril 2018 ning sel päeval koristasid 17 miljonit inimest 157 riigis üle maailma. Sel aastal toimub ülemaailmne koristuspäev Kosovo juhtimisel 21. septembril. Maailma koristuspäevaga seotud tegevusi ning riikide võrgustikku haldab Eestis põhinev organisatsioon MTÜ Let's Do It World, kes aitab nõu ja jõuga sel aastal ka Kosovot ülemaailmse koristuspäeva korraldamisel. Teeme Ära Sihtasutus jätkab nii Eestis kui rahvusvaheliselt prügiga seotud probleemidele tähelepanu osutamist ja nende ennetamist. Ennekõike pakkudes Puhta Maailma Plaani (Keep It Clean Plan) pinnalt lahendusi, kuidas lihtsate sammudega vähendada oma prügi jalajälge ning muuta jäätmekäitlussüsteemi järjest rohelisemaks.


Kohtumiseni 4. mail – kõikjal üle Eesti!

Teeme Ära talgupäeva meeskond