Talgupäeva uudised ja teated

Päästeameti 8 näpunäidet talgupäevaks 03. mai

Homme toimuv Teeme Ära talgupäev on ideaalne võimalus heita pilk enda ümber ning luua ohutum elukeskkond iseendale ja oma lähedastele. Päästeamet pakub välja kaheksa näpunäidet, mida koristuspäeval päriselt ära teha


Kodu: alusta iseendast! Alati ei pea kellegi teise tagant koristama, vaid vaata kõigepealt enda ümber. Korrasta oma kodu – pese puhtaks aknad, võta tolm, vaata, et suitsuandur oleks töökorras. Kontrolli üle küttekolded ja lisa kalendrisse meeldetuletus korstnapühkijale helistamiseks või elektritööde spetsialisti kutsumiseks.

Hoovid ja kodu ümbrus: ülemaailmsel koristuspäeval ei pea sa minema kuhugi kaugele, vaid piisab sellest, kui sa oma koduümbruse puhtaks teed! Korralda koos pere ja sõpradega üks tore talgupäev värskes õhus. Lehti ja oksi lõkkes põletades jälgi kohaliku omavalitsuse nõudeid ning pea meeles lõkke tegemise ohutusjuhiseid: http://kodutuleohutuks.ee/tuleohutus-suvel/

Keldrid ja garaažid: koristamise käigus leitud vanu rehve, õlisid, värve, lakke, liime, väetiseid, mürke (rotimürk), atsetooni, elavhõbedat, torupuhastusvahendeid või muid ohtlikke ja tundmatuid kemikaale ei tohi tavaprügikasti visata, vaid need tuleb viia kohalikku jäätmejaama või kogumispunkti. Kokkukorjatud või leitud ohtlikud jäätmed tuleb panna suletavasse anumasse või paksema kilekoti sisse koos pakendiga. Kindlasti ei tohi ohtlikke jäätmeid viia metsa alla või loodusesse. Lähimad jäätmejaamad ja kogumispunktid leiad veebist: kuhuviia.ee. Tutvu ka jäätmete sortimisõpetusega.

Trepikojad: vaata, et sinu kortermajas asuvad koridorid ja väljapääsud oleks kergesti läbitavad ja põlevmaterjalidest puhtad. Trepikodades ära hoiusta lapsevankreid, jalgrattaid, potililli ega muud vaba liikumist takistavat kraami. Mõtle selle peale, et kui sa peaksid majast kiiresti väljuma, kas uksed ja aknad avanevad nii nagu vaja.

Kasutuseta seisvad ja mahajäetud hooned: Eestis on väga palju kasutuseta seisvaid hooneid. Kui üks neist kuulub sulle, siis ole hea ja mine vaata oma valdused üle – sule sissepääsud, niida muru, riisu lehed, paranda katus!

Katteta kaevud: kui kaevu kivi- või puitkonstruktsioonid on lagunenud, võivad need tõsise õnnetuse põhjustada. Kutsume kõiki talgupäevast osavõtjaid üles teatama kaanteta kaevudest ja teistest ohtlikest rajatistest päästeala infotelefonile 1524 või märkima selle asukoha veebilehel: anna-teada.ee. Mugavaks teavituste saatmiseks on olemas mobiilirakendus nii Androidi, iOSi kui Windows Phone jaoks. Märgi kaardil probleemne asukoht ja lisa lühike selgitus, tee probleemsest kohast ka foto ning lisa see teatele. Rakendus edastab sinu teate vastavalt määratud koordinaatidele kohalikule omavalitsusele või Maanteeametile.

Sinu oma inimesed: kui oled oma maja, keldri, garaaži, aia või hoovi korda teinud, siis ole hea ja ulata abikäsi ka oma lähedastele – näiteks külasta vanemaid või vanavanemaid ning aita ka nende elukeskkond ohutumaks muuta! Lisaks võid ka surnuaialt läbi põigata, kindlasti on sügise saabudes seal nii mõndagi korrastada.

Pea meeles!
Kui leiad koristustööde käigus lõhkekeha, tuleb helistada hädaabi numbrile 112. Seda ka siis, kui te ei ole kindel, kas tegu võib olla lõhkekehaga, aga kahtlus on. Kahtlast eset ei tohi liigutada ega kaasa võtta. Hoiatage läheduses viibivaid inimesi ja ärge laske kedagi leitud eseme lähedusse. Helistage häirekeskuse numbril 112 ja täitke sealt saadud juhiseid.