Eesti otsib nurmenukke

Koos Tartu Ülikooli teadlaste ja Eestimaa Looduse Fondiga kutsume sel kevadel liituma ühe põneva kodanikuteaduse algatusega – Eesti otsib nurmenukke! Üle-eestilise kaardistamisega on plaan koguda teadustööks vajalikud andmed üle Eesti vaid paari nädalaga, mil nurmenukud kevadel õitsevad.

Kuidas kaasa lüüa?

Foto: Kaarel Kaisel

Nurmenukutalgud sobivad hästi koolidele ühiseks väljatulemiseks klassiruumist, kuid nurmenukud saab igas talgupaigas vaatluse alla võtta ka muude talgutööde kõrval. Toimi nii:

1. Pane talguveebi kirja oma nurmenukutalgud või oma talgutele märk #nurmenukk
2. Leia oma kodukandis nurmenuku kasvukoht.
3. Märgi vaatlus nurmenuku nutiveebi www.nurmenukk.ee

Ja muidugi kui vaatlus tehtud, kogu veidi õisi ka talgurahvale mõnusa tee tegemiseks!

Kuidas klassiga osaleda loe siit!


Miks just nurmenukk?

Kuna meile kõigile tuttav kevadlill nurmenukk on selline eriline taim, millel isegi palja silmaga on võimalik õie järgi geenitüüpi eristada, aitab see lill meie teadlasi olulise eesmärgi saavutamisel: hinnata Eesti looduse tervislikku seisundit, liikide ja elupaikade käekäiku.

Nurmenuku õitsemisperiood on enamasti mai alguses ning kestab kaks-kolm nädalat. Vaadeldes nurmenukkude õisi, on need lihtsasti võimalik ühe näpuliigutusega märkida www.nurmenukk.ee.

Kas on vaja eelteadmisi?

Eelteadmisi pole vaja. Nurmenukutalgutel võib osaleda igaüks! Vaatluse läbiviimiseks on vaja silmata ühes kasvukohas saja taime õisi ning märkida nutiveebi abil, kas tegu on S-tüüpi või L-tüüpi nurmenukuga.


L-tüüpi õis
S-tüüpi õis

#nurmenukk