Talguline  NR 5
Talgupäeva vabatahtlik häälekandja
Lae alla Talgulise PDF

Kogukonna pidupäev

Teeme Ära üle-eestilised algatused on toimunud alates 2008. aastast, Teeme Ära talgupäeva on praegusel kujul korraldatud 2010. aastast. Iga aastaga on levinud ja kinnistunud tunne ning teadmine, et talgupäev ei ole pelgalt vajalike tööde tegemise päev. Talgupäev toob inimesed kokku, loob hea meeleolu ning suhtlemise ruumi. On ju talgutelt ikka ja jälle leitud väärt ideid, uusi sõpru, elurõõmu, energiat ja emotsioone. 


Tänavuse, järjekorras juba üheksanda, talgukevade eel olen tuttavatelt küsinud: mida tähendavad sinu jaoks talgud? Vastused on olnud ootamatult erinevad ja eritahulised: talgud on kevad, talgud on õlatunne, talgud on sünergiline ärategemine, värske õhk, üksmeel, laulupidu, koostegemise rõõm, talgud on meie Eesti märk, talgud on vägi. Vastuste loetelu paistab olevat lõputu, ent mõnusalt inspireeriv. Iga talgukogemus on eriline ning igal aastal, igal talgul võib leida taas uue vastuse sellele küsimusele. Tule talgutele ja leiad! 

Mulle endale tundub, et talgud on võimalus. Ja et talgupäev on ka pidupäev. Teeme Ära talgud on muutunud aasta-aastalt kogukonnakesksemaks. Talgupäev on meie oma rahva otsustada ja korraldada – ikka selleks, et ise teha ja ise tehtust rõõmu tunda. Üha enam võib märgata, et talgud on võimalus. Võimalus midagi ära teha, võimalus oma elukeskkonda paremaks muuta, võimalus oma inimesi kokku tuua, võimalus luua uusi kontakte ja suhteid, võimalus vabatahtlikult panustada, võimalus alustada uuelt lehelt. Hea meel on näha, et talgupäevas peituvat võimalust üha rohkem märgatakse ja kasutatakse. Seda tähelepanekut kinnitab fakt, et talgute ja osalejate arv on aina suurenenud. 

Öeldakse ikka, et unistada tasub suurelt. Mina unistangi, et talgupäev kujuneks kõikjal üle Eesti kogukonna pidupäevaks, mida oodatakse ja tähistatakse. Saagu nii, et maikuu esimene laupäev on nüüd ja edaspidi ikka heade inimeste, heade mõtete, heade tegude, heade emotsioonidega eriline päev, mis annab jõudu ning püsib nii meeles kui ka südames mitte ainult kõigil eestimaalastel, vaid ka meie külalistel, sõpradel, tuttavatel lähedalt ja kaugelt.  

Mis muud kui asume asja kallale. Talgurahvas kuulutab kevadet igas Eestimaa nurgas. Korraldusmeeskonna ja vabatahtlikega püüame olla talgujuhtidele nõu ja jõuga abiks nii palju kui suudame. Kui talgud hästi ette valmistada, pöörata piisavalt tähelepanu ohutusele ning haarata ühes ürp vihma vastu, ei saa miski rikkuda meie ühist pidupäeva. Kohtume mai esimesel laupäeval ja teeme ära! 

Tarmo Tüür
Teeme Ära talgupäeva eestvedaja