Teeme Ära muinsuskaitse heaks 21. aprill

Nädaline
21.04.2011
Maire Kõrver

7. mai Teeme Ära talgupäev seostub mitmes paigas Rapla maakonnas muinsuskaitsekuu ja mälestiste korrastamisega. Nii on see näiteks Varbolas, Sipas, Raikkülas.


,,Eesti Muinsuskaitse Ümarlaud oli juba 2009. aastal muinsuskaitsekuu raames muinsuskaitse talgupäeva algatajaid ning mälestiste korrastamise talgud jätkuvad sellel aastal kampaania Teeme Ära raames.

7. mail on kavas Raikküla mõisa peahoone ja pargi kinnistu kevadised koristustööd. Lammutada tuleb vanad kuurid Raikküla mõisa ait-kuivati juures, sest vahetult selle taga asub maakiviaed, mille taastamiseks on saadud PRIA toetust. Muinsuskaitsekuu talguid tuleb veel -näiteks korrastamaks paekivi ekspositisooni pinda vanas tallihoones-rahvamajas. Köhale tuleb paeliidu esindus koos oma nooretühenduse Paepõnnidega," rääkis Raikküla mõisa omanik Kärmel Jõesoo.

Sipa talgujuhi Peeter Paunmaa sõnul tuleb kevadine koristuspäev Sipa mõisa pargis ja kiviaja ümbruses. Talgujuht teeb huvilistele mõisa tutvustava ettekande ja kui on soovijaid, saab mõisaruumidega tutvuda. ,,Kuigi endisaegset seal suurt näha pole, sest hoone sisemus on ümber ehitatud," lisas Paunmaa.

MTÜ Põlli juhatuse liige Eli Nevski ütles, et Varbolas hakatakse linnusevalle võsast puhastama. "Maakonna muinsuskaitseinspektori Armin Rudiga sai kokku lepitud, et niisugune talgutöö koos RMK-ga seal ette võetakse," märkis Eli Nevski. Kui tuleb rohkem talgulisi, jagub tööd ka telkimisplatsil ja mujal linnuse ümbruses.