Teeme Ära! 28. aprill

Nädaline
28.04.2011
Tõnis Tõnisson

Veidi rohkem kui nädala pärast teeme selle jälle kord ara. Enda heaks ja natuke selleks ka, et maailm teaks, kadestaks ja järele teeks. Ja järgijaid juba on, neid, kes oma kodumaad eestlaste eeskujul korda tahavad teha. Teeme Ära meeskond on teada andnud järgmise aasta eriti ambitsioonikatest plaanidest: Teeme Ära korraldatakse sajas riigis ja prügitalgutele tuuakse enam kui 300 miljonit inimest!



Eesti enda talgutega on nädalapäevad enne aktsiooni seis siiski pisut nadivõitu: eilseks oli registreerunud vaid 5493 aktivisti ja 25 981 kohta oli veel täitmata. Jääb loota, et küllap saab enamik nendestki kohtadest täidetud - ühistööst heas seltskonnas on eestlased ikka lugu pidanud, enese nähtavaks tegemine on juba iseasi.

Kõige aplombikam oli muidugi esimene aasta, 2008, kui kodumaa nägu oli kasimas 50 000 inimest ja kokku tassiti 10 000 tonni saasta. Tuleb tunnistada, et Eestimaa ongi sealt peale pisut puhtam püsinud. Mingi osa tuleb kirjutada muidugi vahepeal arenenud prügimajanduse arvele, aga kindlasti on kodanike korraarmastust kasvatanud ka ühine saastakoristus - kes kord teiste järelt harimas käinud, sel pole niisama lihtne oma prügikotti teepervele poetada või metsa alla sokutada. Nii et tegimegi ära!

Järgmisel aastal, 2009ndal, läks Teeme Ära natuke liiga intellektuaalseks - mõttetalgute variant oli vastuvõetav vaid 11 000 eestimaalasele ja jututubades kokkuräägitu kasutegur pole vist tänasenigi päris selge.

Alates kolmandast korrast korraldame lihtsalt talguid n-ö vabal teemal. Igaüks vaatab ise, mis teha vajaja katsub pundi põhituumiku kokku ajada. Ja toimib küll - möödunud aastal oli väljas 31 299 talgulist ja sel aastal, nagu juba öeldud, loodetakse seda tulemust mõne hingega ületada. Tulemus sõltub muidugi suuresti ainult meist enestest, nii et käbedalt kõik ennast kirja panema! Et muu maailm kadestaks ja tahaks järele teha. . .