Talgutele on vabu kohti rohkem kui osalejaid 05. mai

Põhjarannik
05.05.2011
Sirle Sommer-Kalda

"Teeme ära" talgupäevale on end Ida-Virumaal kirja pannud ligi 400 Inimest, kuid tööd oleks neil korda rohkemale. Vaid kahtedel talgutel on registreerumine lukku pandud. Sel laupäeval peetaval üleeestilisel talgupäeval on Ida-Virumaal toimumas 42 talgut, kuhu on registreerunud ligi 400 inimest, aga ära kuluks veel 1500 kätepaari.


Loid registreerimine ei tähenda veel vähest osavõttu, arvas talgupäeva Peipsi-Alutaguse piirkonna koordinaator Krista Pedak, lisades, et registreerumine on mõeldud rohkem väljastpoolt tulijate tarvis, sest kohalikud lähevad kodukoha koristustöödele niigi.

Rahval oma eelistused

Näiteks Pedaku eestvedamisel toimuvale Adraku küla talgupäevale pole end kirja pannud ükski osaleja, ent talgujuht on kindel, et külarahvas on platsis. "Kuna selgus, et üks tähtis inimene külas peab 7. mail oma juubelit, otsustasime talgupäeva nädala võrra edasi lükata, aga ära ei jää see kindlasti."

Samamoodi oli Pedak kindel, et kõik talgud, mis on Ida-Virumaal planeeritud, saavad ka teoks. "Vaevalt on selliseid talgujuhte, kes on lootnud, näpp püsti ja reha peos, ainult registreerimisele. Ikka on talgute taga mingi sõprus- või kogukond. Vähemalt maapiirkonnas saadakse aru, et väljastpoolt siia ei tulda. Minnakse Saaremaale, Hiiumaale, Võrumaale, kus käib ka enamik turiste."

Registreerumise järgi on osutunud kõige populaarsemaks Kukruse polaarmõisa talgupäev ning Aidu vaateplatvormi korrastamine ja infötahvliga varustamine, kuhu oodatakse vastavalt 25 ja 20 talgulist ning kus on kõik köhad täis.

Eesti Energia eestvõttel toimuval Aidu talgupäeval toimetavad peamiselt ettevõtte enda töötajad. "See on kontorirahvale hea võimalus minna karjääri ja näha oma silmaga, milline rekultiveeritud ala välja näeb. Läheme vaatama ka tulevase sõudekanali asukohta," rääkis talgujuht Riine Urbala.

Seevastu Kukruse polaarmõis osutus populaarseks mujalt tulijatele. "Sain talgupäeva vaevalt välja kuulutada, kui juba helistati. Meile soovis tulla töötukassa kollektiiv," rääkis talgujuht Kaja Kama.

Ta lisas, et talgupäev on vahva üritus, sest kõigil pole võimalik kõdus näppe mullaseks saada, aga paistab, et soov on olemas. "Teiseks on talgud hea võimalus Kukruse polaarmõisa inimesi meelitada, et näidata, mis meil siin on. Ja kolmandaks on vabatahtlike abi alati teretulnud."

Konkurendld koristavad koos

Kõige arvukamat osavõttu oodatakse Narva-Jõesuus, kus soovitakse rannaala suvehooajaks korda saada. 30 inimest on end kirja pannud, kuid tööd jaguks 250-le.

Talgujuht Maria Kullamägi ütles, et suuremate okste ja prahi koristamisel löövad käed külge nii Meresuu Spa & Hoteli, Narva-Jõesuu spaahotelli kui linnavalitsuse töötajad. "Meil on ühine rand ja ühine huvi, et puhkajatel oleks siin hea olla," kommenteeris ta eri asutuste koostööd.

Talgupäeva kommunikatsioonitoimkonna liige Kertu Hool märkis, et aktiivsed idavirulased, kes on end talgutele juba kirja pannud, võiksid talgurõõme nautima kutsuda ka oma pere ja sõbrad. "Vaid ühiselt saame muuta oma elukeskkonna paremaks." Ilmataat paistab talguid soosivat, sest laupäevaks lubatakse sajuta ilma ning 9-16 soojakraadi.

Talgutele saab end kuni laupäevani kirja panna veebilehel www.teemeara.ee, Swedbanki kontorites ja pangabussis ning telefonil 5356 4722.

Talgupäeva korraldamise taga on arvukalt organisatsioone eesotsas Eestimaa looduse fondi, Eesti külaliikumisega Kodukant, Eesti muinsuskaitse ümarlaua ja Teeme Ära Minu Eestiga.