Talguline: tekib ühistegemise tunne ja saab üht-teist kasulikku äragi tehtud! 09. mai

Õhtuleht
09.05.2011
Juhan Haravee

«Lõkkeplats tuleb meil nüüd Euroopa normidele vastav – kui läbimõõt on üle kolme meetri, tuleb iga kord tuletegemiseks päästeametist luba võtta. Meie teeme siis targu kolmese,» ütleb Kulli küla talguperenaine Maris Adler, kelle silme all toimetas laupäeval väike, kuid oluline osa selle aasta «Teeme Ära!» kokku 24 031pealisest talgulistearmeest.



Pärnumaa Varbla valla Kulli küla talgulised seadsid endale eesmärgiks edendada koostööd külaelanike vahel ja muuta külakeskkonda puhtamaks ja lastesõbralikumaks. Mullusega võrreldes oli töö veidi lihtsamgi. Kui aasta varem said prügikotid teeääri pidi liikudes kiiresti pilgeni täis, siis tänavu oli tülgastav saak märksa kesisem. Suhtumine loodusesse näikse olevat paranenud. Ent vaevalt tulevalgi aastal talgud tänu liigsele puhtusele pidamata jäävad.
Tööd jätkus hiliste tundideni
Külatalgute eest seisis kindlalt MTÜ Saulepi Külaselts, kelle rahaga soetati kiiged, ronimisredelid ja liumägi, talgusöögist rääkimata. Kaasa lööma oodati 50 inimest, kuid kes teab, palju neid pika päeva jooksul külakeskuses ja kaugemalgi küla tegemistele käe külge pani.

«Meil veel osa rahvast tulemata, need titekärudega,» pajatab laupäevastest töödest ja tegijatest Kulli küla talgute perenaine Maris Adler. «Liivakasti teeme veel ära, siis kiiged, talvel kummuli kukkunud kemmerg vajab kohendamist ja kiigeplatsi lõkkekoht korda teha. Ega rohkem jõuagi. Lõkkeplats tuleb meil nüüd Euroopa normidele vastav – kui läbimõõt on üle kolme meetri, tuleb iga kord tuletegemiseks päästeametist luba võtta. Meie teeme targu kolmese.»
Eelmisel aastal oli Kulli küla rahvas talguid pidanud suuremal alal, nüüd võeti siis nõuks rohkem keskuses mütata. Talgujuht Kaimo Adler oli tehnikaga nii ametis, et pealikust sai vaid kollast mütsi siin-seal vilkumas näha.
Tegemist jagus hommikul kella kümnest hiliste õhtutundideni välja, kui kõik soovijad said talgutöö vilju maitsta. Aga järgmisel hommikul tuli minna veel külarahvaga metsa istutama, 5000 kuuseistikut ootasid mahapanekut ja küllap külaseltsi kassagi kosutamist. «Tore küla on meil!» hindab Maris Adler päeva lõpus. «Toredate ja hakkajate inimestega.»
Paljud registreerimata
Kui palju oli laupäeval talgulisi kokku, arvestades neidki, kes end ja oma talgukohta nagu kord ja kohus kirja ei pannud, jääbki ilmselt saladuseks. Vaevalt neid aga vähem oli kui registreeritud.
Tõstamaa noortekeskuse juurde kogunes laupäeva keskpäevaks veidi üle kümne teismelise, kellel juhendajaiks Karin Miidu ja Moonika Adler. Ametlikud alevi talgud said juba nädal aega varem maha peetud, aga noored ei põlanud ära ka üle-eestilistel kaasa lüüa.
«Meie olema jah registreerimata,» kaitseb Moonika tagasihoidllikult ebaseaduslikku tegevust ja jagab lastele kummikindaid. «Maalapsed on sellisel ilusal ajal kõik kodus talgutel, nii et palju meid küll täna kokku ei tule. Aga noortekeskuse taga metsatukas on rämpsu palju, nii et midagi saab ikka teha. Meil on rohkem oma värk.» Registreerimata talgulised saadi kokku tänu Facebookile ja Tõstamaa valla koduleheküljele.

«See talgute mõte on tegelikult ikka tore küll,» kiidab Karin «Teeme Ära!» algatust. «Tekib hea ühistegemise tunne ja saab üht-teist kasulikku äragi tehtud.»
Jal lapsed kaovad metsa, kummikindad käes, mustad prügikotid tuules laperdamas.
Eksvangid lukustasid end vanglasse
Laupäeval koos talgulistega Patarei maa-alale sisenenud endised vangid läksid seadusega taas pahuksisse. Enda sõnul vanu eluruume vaatama tulnud joobes endised vangid lukustasid end Patareis kogemata trellide taha ja hakkasid seal märatsema. Kohale kutsuti politsei ja vanglateenistus, kes märatsejad vabastas. Vabadust ei jätkunud meestele aga kauaks, sest nad käitusid politseinikega ülbelt ja väljakutsuvalt – ei allunud korraldustele, sõimasid ja osutasid vastupanu. Lõpuks pandi pättidel käed raudu ja nad toimetati jaoskonda.
Haridusamet soovitas talguid eirata
Lasteaiatalgute toetamise idee algatanud liikumise Raha Lastele liikmed leidsid, et talgupäeval oleks vaja teha midagi, mis reaalselt lasteaedade olusid parandaks. Haridusamet aga soovitas, et lasteaedade korrastamiseks mõeldud talgute üleskutsele ei peaks reageerima. Ettevõtmise algatajaid paneb nördima Tallinna haridusameti suhtumine, mille krooniks saadeti soovitus Raha Lastele üleskutsele mitte reageerida. «Need kummalised sõnumid omavalitsuselt, kes vabatahtlikku algatust peaks toetama ning innustama, panid meid hetkeks arutlema asjade absurdsuse üle,» ütles Raha Lastele liige Kristine Pitk. Talgupäev sai tänu toetajatele haridusameti kiuste siiski teoks.