Kevadine Tallinn saab laupäeval puhtamaks 03. mai

Tallinna Postimees Online
03.05.2011

Peaaegu kõik Tallinna linnaosad on kavandanud eelolevaks laupäevaks koristustalguid, mille käigus tehakse nii mõnigi koht rämpsust ja sodist lagedaks.

Lasnamäel kogunevad inimesed laupäeva hommikul kahte kohta – Paevälja haljasalale ning mitte kaugele Iru vanadekodust sealse purgimiskoha lähedale.

Linnaosavalitsuse linnamajanduse osakonna juhataja Vello Karu ütles, et purgimiskoha ümbrus kujutab endast küll osaliselt reformimata riigimaad, kuid koht jääb ikkagi Lasnamäele ning see tuleb korda teha. Ei ole mõtet hakata näpuga valitsuse poole näitama. Prügikotid, töökindad ning vajalikd töövahendid jagab talgulistele linnaosavalitsus. 13. mail toimuvad aga koristustalgud Lasnamäe Pae pargis.

Nõmme linnaosal on laupäevaste talgutega päris suured plaanid. Kokku on kirja pandud vähemalt kuus kohta, kus läheb koristamine lahti. Glehni pargi talgute eest vastutab MTÜ Meie Kodu Nõmme, Rahumäe kalmistu ümbrust koristavad Piiri tänava naabrivalvepiirkonna inimesed. Hiiu kalmistul peavad laupäeval talguid Nõmme baptistikoguduse liikmed.

Nõmme spordikeskus korrastab oma maa-ala ning jooksuradasid. Nõmme linnaosavalitsuse pressiesindaja Jukko Nooni sõnul on seal aga juba registreeritud nii palju talgulisi, et rohkem inimesi juurde võtta ei saa. Glehni rahulat korrastab Nõmme Heakorra Selts ning MTÜ Liiva Külaselts koristab prahti Kalmistu tee ja Pedaja tänava ümbruses.

«Peale laupäevaste talgute toimub heakorrakuu raames kas muid samalaadseid ettevõtmisi 10., 12., 14. ja 16. mail,» lisas Nooni. «10. mail näiteks koristab Lauliku lasteaed ja kohalikud elanikud oma ümbrust, 12. mail korrastab aga Nõmme Hekorra Selts Rahumäe kalmistul Vabadussõjas langenute haudasid.»

Pirital lähevad laupäeval koristustalgud lahti Lillepi pargis, reedel koristavad aga Merivälja kooli lapsed Merivälja parki. Pirita linnaosa vanem Tiit Teriku sõnul algavad talgud Lillepi pargis kell kümme hommikul ning kell 13 pakutakse osavõtjatele lõunat. Kuna Pirital on palju kodanikeühendusi, siis loodab Terik, et talgulisi koguneb palju, vähemalt viiskümmend.

Põhja-Tallinna elanikud on juba aastaid kevaditi ühiselt Stroomi rannaparki koristanud, samamoodi ka eeloleval laupäeval. Linnaosavalitsuse pressiesindaja Rene Riismaa sõnul oli mullu talgulisi eriti palju, sama aktiivset osavõttu loodetakse ka tänavu. Inimesi võib kohale tulla isegi tuhande kanti.

Peale tavaelanike tulevad kohale ka koolid, lasteaiad ning mitu mittetulundusühingut. Puhtaks tahetakse teha nii rannaäär, spordiplatsid, rannahoone ümbrus kui metsaalune. Pärast tööd pakutakse suppi ja toimub ka väike kontsert. Koristustalgud toimuvad ka Pikakari rannaalal ja linnukaitsealal.

Haabersti linnaosas käivad kevadised koristustalgud tavapäraselt Kakumäe rannas ja rannapargis. Linnaosavanema kohusetäitja Juhan Hindovi sõnul on seal talguid peetud juba ammu enne «Teeme ära» kampaaniat.

«Ranna haldaja on meil olemas, aga eks tal on ka raske alustada, kui peab esmalt hakkama talvist sodi seal kokku lükkama,» ütles Hindov. «Eriti aga rannapark koos kõigi sealsete teedega on mõistlik ühiste jõududega korda teha. Talgute löögirusika moodustab linnaosavalitsuse kollektiiv, aga kindlasti tuleb ka vabatahtlikke.»

Kristiine linnaosas toimusid talgud juba eelmisel neljapäeval, kui koristati Tondi pargi tiigi ümbrust. Kohal oli 30 – 40 inimest. Eeloleval laupäeval korraldab linnaosavalitsus aga Dunteni pargis kevadlaada, kuhu tuleb umbes 150 kauplejat tervest Eestist. Eelnevatel aastatel on laadal käinud 4000 – 5000 inimest.

Mustamäel hakkavad talgulised kolmapäeval koristama Sütiste parki ja metsaalust ning TTÜ spordihoone ümbrust. Linnaosa heakorra peaspetsialist Urmas Kõpp mainis, et kuna ala on suur, siis sobib see hästi üheskoos koristamiseks. Väiksemate platsidega saab linnaosavalitsus ise hakkama. Eelmisel aastal osales talgutel 60 – 70 inimest. Kui tänavugi koguneb umbes niipalju kohalikke elanikke, siis pakutakse pärast tööd ka suppi.