Eno-Gerrit Link: Lihtne kui Nokia 03. mai

Pärnu Postimees
03.05.2011
Eno-Gerrit Link

Sel laupäeval toimub üle Eesti järjekordne “Teeme ära!” talgupäev. Kohti, kus talgulisi oodatakse, on üle riigi enam kui 850, neist Pärnumaal ligikaudu 70. Laupäevakul osalemiseks on ennast kirja pannud juba ligi 8000 inimest.

Võrreldes esimest korda toimunud talgutega neli aastat tagasi, tõotab tänavusele koristusaktsioonile tulla osalejaid küll neli-viis korda vähem, kuid see ei tähenda, et ürituse mõte oleks mõne aastaga devalveerunud. Neli aastat tagasi oli laupäevakul uudsuse võlu ja meediaski leidis ettevõtmine massiivset kajastust.

Teeme ära!” kampaania on tähelepanuväärne selle poolest, et Eesti aasta teo tiitli pälvinud ettevõtmine on laiendanud oma haaret üle maailma ja nii mõnigi on seda julgelt Eesti uueks Nokiaks tituleerinud.

Ambitsioonikuse puuduses üleriikliku talguidee vedajaid tõesti süüdistada ei saa. Lihtne, kuid geniaalne idee on suudetud müüa maha raja taha ja eestlaste eeskujul on oma kodu ümbrust koristama meelitatud nii lähinaabrid lätlased-leedulased kui tailased, kambodžalased ja brasiillasedki.

Nagu näha, ei ole Eesti oma Nokia leiutamiseks tarvis Facebooki liidesega kosmilisi signaale saatvat hakklihamasinat välja mõelda, piisab vanadest aegadest pärit ühistegevuse taaselustamisest. Nii lihtne see ongi.

Kindlasti on “Teeme ära!” koristustalgute kõrval palju lihtsaid ja kasulikke asju, mida tasub veelgi laiahaardelisemalt ette võtta. Näiteks Pärnuski üle kümne aasta järjekindlalt toimunud kampaaniat “Austa nõrgemat!”, mille käigus märgivad vaatlejad ära ülekäiguradadel jalakäijatele viisakalt teed andvad autod ja loosivad nende vahel välja väikese kütusekoguse, on märgatud väljaspool suvepealinna ja pärnakate eeskujul toimuvad samasugused aktsiooni nüüd Tartus ja Viljandis.

Jällegi lihtne idee, mille teoks tegemiseks on vaja vaid head tahet ja veidi ettevõtlikkust.

Nii koristustalgute idee kui liiklusviisakust propageeriv ettevõtmine sündisid nende eestvedajate kriitilisusest. Ühel juhul ümbritseva prügi, teisel juhul rullnokluse vastu. Mõlema ürituse eestvedajatel sai rääkimisest villand ja koos mõttekaaslastega asuti tegutsema.

Ehk tasub igaühel meist enne näpuga näitamist ja nurisemist natuke mõelda, kuidas parem saaks, ja käsi külge panna. Võib-olla sünnib niimoodi mõni järgmine Eesti Nokia.