Talgupäeva eestvedaja: eesmärgiks on muuta mõtteviisi 03. mai

Delfi
03.05.2011

Laupäeval toimuva talgupäeva eestvedaja Tarmo Tüüri sõnul on talgupäeva eesmärgiks mitte ainult inimesi ümbritseva füüsilise keskkonna, vaid ka inimestevaheliste suhete muutmine.
“Sel aastal on talgupäev selline, kus üle Eesti saavad teoks kõige erinevamad ja kõige olulisemad asjad,” lausus Tüür Delfile.

Tema sõnul kutsuvad eestvedajad inimesi üles, et vaadaku need ise oma kodukandis ringi, mis seal ärategemist vajaks. “Kaugeltki ei pea see olema heakorratöö või prügikoristus. Võib olla mis iganes,” lisas Tüür.

Praeguseks on kirja pandud ligi 900 aktiivset talgut ja 8000 osalejat. Kuna paljudel talgutel on uutele talgulistele veel ruumi, siis lootis Tüür, et kõik talgud leiavad endale talgulised ja kõik huvilised endale sobiva talgu.

Hästi palju on sel aastal mälestiste, nagu kirikute, kalmistute, mõisate korrastamise talguid. Ent on ka terviseradade korrastamist, näiteks lõigates võsa ja koristades prügi.

Siis on metsaistutamist, on looduskaitetalguid, on koolide ja lasteaedade talguid näiteks mänguväljakute või lihtsalt kooli ümbruse korrastamiseks. Ent ka korteriühistud teevad talguid, et midagi ära teha ja naabritega tuttavamaks saadud. Aga on ka mõttetalguid ning mõtte- ja töötalguid üheskoos.

Juba teist aastat pole talgupäeval ühtset teemat. “Ei ole reaalne, et kõigil linnadel ja küladel oleks vaja ühte ja sama asja samal moel teha. Seetõttu ongi oluline, et leitaks oma teema, mis ära tegemist vajab. Oluline ka mõtteviis, et kas me vaid näitame näpuga või teeme ise midagi ära,” lausus Tüür.

“Eelnevatest talgutest oleme kõige jäävamalt saanud pärandina aasta aastalt koguneva mõtteviisi muutuse. Talgupäevadel oma kodukohas näiteks bussiootepaviljoni korrastades või külakiike ehitades saavad inimesed hoopis teise sideme oma kodukohaga ja ka omavahel,” lausus ta.

“Inimesed tulevad kokku ja talgutööd tehes kaovad tavapärased meid eristavad piirid, nagu mis soost keegi on, mis vanusest, mis rahvusest, mis ühiskonnakihist, millise töökohaga jne. Talgulised on rääkinudki, et inimesed leiavad üksteist ja suhtlevad omavahel. Me räägime oma elukeskkonna parandamisest kõige laiemas mõttes, mille üheks osaks on ümbritsev füüsiline keskkond ja teiseks on inimestevahelised suhted.”