Maitalgud nagu Eesti Nokia 28. aprill

Pärnu Postimees
28.04.2011
Silvia Paluoja

Üleriigiline “Teeme ära!” talgupäev läheneb täie hooga. Tänavu 7. mail toimuvaid talguid Pärnumaal koordineerib kolmandat kevadet Krista Habakukk, kes on Pärnumaa ettevõtlus- ja arenduskeskuse konsultant.


Eilseks oli üle Eesti kirja pandud 674 talgut, neist 102 linnades. 4000 vabatahtlikku kaasalööjat on juba endast teada andnud. Pärnu maakonnas oli registreeritud 57 talgut ja talgulistel on veel nädalapäevad aega, et endast märku anda. Olete talgute Pärnumaa koordinaator kolmandat korda. Kas seekordsed maitalgud erinevad millegagi eelnevatest?

Ei erine. Kujunenud on talgujuhid, kes oskavad ühisettevõtmist korraldada, sellest teavitada. Minult küsitakse nõu näiteks selle kohta, kuidas käituda, kui talgukoht võib jääda loodus- või muinsuskaitse piirkonda või tahetakse mõnda hoonet lammutada. Räämas või väliselt ammu mahajäetud silmariivava hoone lammutamiseks on vaja ehitusluba ja teada omanikku, et ei tekiks teadmatusest valesid samme.

Kuid üks eripära on siiski, Eesti Rahva Muuseum kogub talgulugusid ja meie tahame kokku võtta Pärnumaaga seotud meenutused mis tahes aja ühistööst, mis viimasel kahel aastal on olnud "Teeme ära!" meeskonna ärgitatud.

Trummipõrinat, see tähendab eelnevat kisa-kära ühisettevõtmise üle on varasemast vähem. Miks?

Mis muud, kui majandussurutis on siingi oma jälje jätnud. Loobutud on paberi produtseerimisest, aga plakatid tulevad. Igal talgujuhil on "Teeme ära!" kõdulehelt võimalik võtta kuulutuse tekst ja see prindituna üles riputada. Ja talgud on oma formaadi leidnud, toimuvad ühiskondliku kokkuleppe järgi kevaditi mai esimese täisnädala laupäeval. Pärnumaa lingi alt avaneb vahva ülevaade reha- ja labidatöödest nii külas kui Unnas. Mulised on kindlaks kujunenud köhad?

Neid on palju, nimetaksin järjepidevatena koduküla Soometsa külamaja ümbruse, Allikukivi pargi ja Seliste külaväljaku korrastamist.

Registreeritud talgulistega teeb jätkuvalt koostööd osaühing Paikre, mis annab töötegijatele võimaluse viia sinna prügilasse soodustingimustel ladustamiseks prahti.

Kui tekib tahtmine kusagil käed külge lüüa, aga ma ei ela selles külas või linnas, siis - mida soovitate?

Talgud on mõeldud kõigile, ei maksa kõrvale jääda, kui tekib mõte minna kusagile külarahvaga ümbrust heakorrastama või linnas endale sobiv talgukoht leida. Kui talgupaik tundub huvitav, pange nimi kirja, siis on talgujuhil kergem ühistööd korraldada, töövahendeid varuda, talgusuppi tellida ja meelelahutustid pakkuda.

Aga ilm? Täna päike, homme vihm.

Varuvariant välitöödele peaks olema. Näiteks sisemised tööd või hoopiski mõttearendus selle üle, mida kodukandis ette võtta, talgulugude vestmine. Järgmine päev, 8. mai, on emadepäev, tore, kui talgutele tullakse kogu perega. Esmaspäevast, 9. maist algab aga Euroopa vabatahtliku tegevuse aastale pühendatud ürituste nädal. "Teeme ära!" talgud kui vabatahtlik ettevõtmine on sellele tore sissejuhatus.

Eesti "Teeme ära!" on oma talgutega jõudmas maailmakaardile. Nii et uhkem tunne peaks olema kõigil, kes prügi koristanud või parki riisunud.

Jah, Eesti "Teeme ära!" näide on saanud maailmas tähelepanu. 2012. aasta üks juhtüritusi on 'Teeme maailma puhtaks!", vabatahtlike seltskond on ette valmistamas planeedi puhastamist, ligi sada riiki on sellega juba liitunud.

Nii et eestlaste positiivne kogemus laianeb, see on nagu meie Nokia: väike, lihtne, ammustest aegadest pärit ühendav talgukultuur, mis on saavutamas sellist kõlapinda.

Kuid üks eripära on siiski. Eesti Rahva Muuseum kogub talgulugusid ja meie tahame kokku võtta Pärnumaaga seotud meenutused.

Krista Habakukk, talgute Pärnumaa kordinaator