Talgutel saab nii riisuda kui maalida 06. aprill

Sakala
06.04.2011
Liisi Seil

Mais asetleidva «Teeme äratalgupäeva tegemiseks on Viljandimaal end välja hõiganud tosin kohta. Kodupaiga korrastamise kõrval kutsutakse inimesi ka Kondase keskusesse, et katta maalingutega ranna riietuskabiinid.


Talgujuht, Kondase keskuse kuraator Mari Vallikivi oli endas juba ammu kandnud mõtet, et hinnatud naivisti Paul Kondase maalide detailid võiksid kaunistada Viljandi rannaala.

«Tuleproov», «Kalamehed», «Suplevad naised», «Suplevad mehed» ja «Häiritud kohtumine kuuvalgel» — nende fragmendid sobivad tema meelest suurepäraselt suvitusmeeleolu looma. Saati et Paul Kondas oli Viljandi elanik ja maalis oma teosed just siin.

Nüüd, kui rannaala arendamine ja sinna mänguväljaku rajamine on taas päevakorrale tõusnud, sai see idee jõudu juurde.

«Mõtlesime linnadisainer Malle Londoniga, et teoste detailid sobiksid kaunistama rannakabiine,» kõneles Vallikivi. «Raha nende maalimiseks praegu ei ole, sestap tekkis idee teha seda õpitoa või talgute korras.»

Nii juhtuski, et kui varem oli Mari Vallikivi mõlgutanud mõtet 7. mail üle-eestilisel «Teeme äratalgupäeval ise koristusel kaasa lüüa, siis nüüd hakkas ta hoopis Kondase keskuse talgujuhiks.

«Meile tundus tore teha maale ühistöö korras: siis tulevad kokku lustlikud inimesed, kes tegutsevad ühisel jõul ning rõõmsal meelel,» selgitas ta.

Ettevõtmine eeldab üsna suurt korraldustööd. Paul Kondase maalidelt tuleb valida sobivad detailid, suurendada figuurid ning kända sürdekilele. Talguliste ülesandeks jääb maalida kujutised akrüülvärvidega.

Selleks et tulemus saaks kunstipärane ja originaalilähedane, juhendavad maalijaid kunstnikud Mare Hunt ja Malle London.

Talgud tehakse Kondase keskuses, sest rannas on raske maalida: tolm hakkab värskelt värvitud pinnale külge. Hiljem kleebitakse kunstitööd riietuskabiinidele ningkaetakse omakorda UV-kaitsekilega. Nii ei pääse kriimustajad ja päikesepaiste neid kahjustama.

«Üle viieteistkümne talgulise korraga keskuse ruumidesse tegutsema hästi ei mahu, kuid kedagi ara ka ei saadeta,» ütles Mari Vallikivi.

Koduümbrus korda

Peale Kondase keskuse leiavad talgud 7. mail aset veel mitmes Viljandimaa paigas. Enamikus keskendutakse koduümbruse koristamisele. Kavas on korrastada Kärstna hooldekodu territoorium, Vana-Võidu mõisapark, Tarvastu käimistu serv ja müür, Karksi pastoraadi ümbrus, Sudiste külamaja ait ning Moori, Uusna ja Tääksi küla keskus. Tuhalaanes plaanitakse lammutada kaks lagunenud hoonet, Suislepas koristatakse paatidelt Õhne jõge ning Soomaal Karuskosel likvideeritakse üleujutuse tagajärgi.

Olenevalt köhast pakutakse talgulistele sooja suppi ja pirukaid ning sauna. Mõnel pool esinevad isegi pillimehed.

«Teeme ära!» meie maakonnas koordineeriva Viljandimaa vabatahtlike keskuse (VIVAK) juht Helen Visnapuu avaldas arvamust, et ettevõtmisi lisandub veelgi.

«Korraldajad loodavad, et talgud registreeritakse 11. aprilliks — siis algab periood, mil osalejad saavad ennast kirja panna,» selgitas ta.

Inimene või seltskond, kes soovib talguid korraldada, saab oma ürituse registreerida internetileheküljel www.teemeara.ee. Viljandimaal läheb see info kõigepealt VIVAK-i esindaja meilile. Tema kontrollib ettevõtmise sobivust: näiteks seda, kas talgud on maaomanikuga kooskõlastatud ja kuidas on korraldatud prügi äravedu.

«Oleme pidanud ühele soovijale ka ara ütlema, sest maaomanik ei olnud üritusest huvitatud,» tõdes Helen Visnapuu.

Kui talgud tunnistatakse sobivaks, avaldatakse selle kohta info «Teeme ara!» kõduleheküljel.

Talgulood teele

Helen Visnapuu tõstis esile tõika, et tänavu arendab «Teeme ara!» meeskond koostööd Eesti Rahva Muuseumiga, kogudes huvitavaid talgulugusid.

13. maini saavad inimesed saata korraldajatele kirjutisi, miks nad on talgutel osalenud, mida seal teinud ja mida leidnud. Kirjutada võib ka kõige värskemaid lugusid, näiteks mismoodi kulges mullune või tänavune talgupäev.

Kirjutisi saab sisestada otse «Teeme ara!» veebilehel spetsiaalses aknas, misjärel lood muutuvad nähtavaks ka teistele. Soovi korral võib pikemaid lugusid saata e-postiaadressil Tiina.Tael@erm.ee või postiga Tiina Tael, Eesti Rahva Muuseum, Veski tänav 32, 51014 Tartu.

Eraldi kutsutakse üles koole: õpilased võiksid uurida vanematelt ja vanavanematelt, mida tähendavad talgud nendele, miks neil on osaletud ja mida enda jaoks talletatud. Tublimate koolide vahel loositakse välja auhinnareis Tartu muuseumidesse.

• Kähe esimese nädalaga pandi «Teeme ära!» kodulehel kirja 165 talgut.
• Kõige aktiivsemalt on neid seni registreeritud Harjumaal, kõige vähem Hiiu- ja Põlvamaal.
• Viljandimaal on seni kirjas 12 talgut.
AHlkas: www.taemaara.ee

Viljandi Kondase keskuse kuraator Mari Vallikivi Juhib talguid, mille käigus kaetakse maalingutega ranna riietuskabiinid. Oks Paul Kondase maal, mille fragmendid sobivad järve ääres lustijatele suvitusmeeleolu looma, on «Häiritud kohtumine kuuvalgel». Elmo Riie Selline võib Viljandi ranna riietuskabiin välja näha pärast kaunistamist. Helen visnapuu