Teisipäevast saab Teeme Ära kodulehel talguid kirja panna 17. märts

Vooremaa
17.03.2011

Maikuu esimesel laupäeval, 7. mail 2011 toimub kõikjal üle Eesti taas ühine Teeme Ära talgupäev, teatasid korraldajad. Teisipäevast saab Teeme Ära kõdulehel talguid registreerida. Ühtlasi sai alguse Eesti Rahva Muuseumiga koos korraldatav esimene üleriigiline talgulugude kogumise veebiretk, mis kestab kakskuud.

Teeme Ära talgupäeva eestvedaja, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse liige Tarmo Tüür ütles, et iga kogukond, ühendus või aktiivne kodanik saab ise otsustada, mis vajab ärategemist ning milleks teisi inimesi kaasa kutsuda. Tüür rõhutas, et Teeme Ära talgupäev ei ole enam kaugeltM ühekordne kampaania. "Maikuu esimesel laupäeval üle Eesti peetav talgupäev võiks jäädagi kindlaks traditsiooniks, kui igal aastal kokku tullakse ja oma kogukonna heaks midagi ühiselt ära tehakse," sõnas Tüür.

Teisipäevast algas küll talgute kirjapanek, kuid talgulisi kutsutakse registreeruma alates 11. aprillist, sest selleks ajaks on suur osa talguid juba kirjas. Huvilised saavad end aga talguveebis registreerida ka varem, kui leiavad endale sobiva talgukoha. 2010. aasta talgupäeval korraldati üle Eesti 1130 talgut, millel osales 31 299 inimest (2,27 protsenti Eesti elanikest). 80 protsenti mullustest talgutest toimus maapiirkonnas, ülejäänud korraldati linnades.

Üheks tänavuseks uuenduseks on talgulugude kogumine koostöös Eesti Rahva Muuseumiga. ERMi teadussekretär Agnes Aljas märkis, et talgufolkloor on põnev ja väärtuslik osa nii meie kaugmast kui lähemast ajaloost.

Talgulugude kogumise veebiretkele oodatakse väga osalema koole. Õpilased võiksid koguda talgulugusid vanematelt ja vanavanematelt. Talgulugusid saab sisestada 13. maini Teeme Ära veebilehel www. teemeara. ee spetsiaalses aknas, sealsamas saab ka teiste lugusid vaadata. Kogutud talgulood jõuavad Eesti Rahva Muuseumi arhiivi, põnevaks uurimiseks teaduritele ning osaks tulevastele näitustele. Veebiretkest saab lähemalt lugeda: http://www. teemeara.ee/talgulood/ talgulugude-kogumine

Kevadine talgupäev, mil oma kogukonna heaks midagi ühiselt ära tehakse, on Eestis juba traditsiooniks saanud.