Meie talgupäeva rikastasid huvitavad talguleiud 11. mai

Meie Maa
11.05.2011
Kaja Juulik

Karala küla “Teeme ära!” talgupäev oli jaotatud kahele päevale. Tööd tehti nii 7. mail kui ka päev varem. Seda väga toredal põhjusel: inimesed soovisid ühisesse talgupäeva ja küla heakorda anda oma panuse, aga 7. kuupäeval ei olnud see kõigil võimalik. Küla säravaks muutmisse andsid oma fantastiliselt tubli ja kiiduväärse panuse 37 inimest.


Kahe päeva talgutööde sisse mahtusid külamaja värvimine, maja ümbruse heakorrastamine, jaanilõkke sättimine, puude saagimine ja lappimine, Roopa ranna puhastamine talvisest sodist.

Meie talgupäeva rikastasid ka huvitavad talguleiud. Kõigepealt leidsime hobuseraua ja see sümboliseerib ju õnne. Hobuseraua vääriline koht tulevikus on külamaja seinal või uksel sinna juurde kuuluva selgitava tekstiga. Külamaja ümbrust heakorrastades ja mulda laiali ajades leidsime aga suure veskikivi. Kivi oli vähemalt kahe-kolme tavapärase veskikivi paksusega. Tulevikus saab sellest kivist laud, mille ümber saavad inimesed istuda ja külaelu nautida.
Kolmandaks leiuks olid toredad uued suvikud Liina ja Alo. Nad olid end registreerinud meie küla talgutele. Külainimesed ei olnud neid varem kohanud ja ka nemad ei olnud kohalikega lähemalt tutvunud. Talgupäeval saime aga kokku ja nii me neid suveelanikke omaks võtamegi. Liinale ja Alole kinkisime Karala küla õnneraha ja südamesse anti neile teadmine, et nad on oma koju, Karala külasse, alati oodatud.

Me oleme külas väga õnnelikud, sest PRIA külade uuendamise ja arendamise meetme 3,2 raames oleme toonud oma külasse kaks suurt investeeringut: külamaja rekonstrueerimine ja Roopa sadama ehitus. Ega see õnn muidugi taevast kukkunud, selle nimel nägime me palju vaeva. Meiepoolne siiras tänu kuulub komisjonis otsustajatele, kelle pandud punktid meile rõõmupisarad silma tõid, need on ehitusettevõte Mert ja PRIA kohapealsed ametnikud, kellega on väga meeldiv koostöö olnud.

Ega rõõmu saa endas hoida, seda tuleb jagada teiste heade inimestega. Sestap ootame teid, Lümanda valla inimesed, Saarema külaseltsid, huvikülalised, turistid, meie tegemisi vaatama ja pidutsema 23. juunil Karala külamaja juurde. Meie külavärav on avatud, külamaja päiksekollaseks värvitud, Roopa sadam üles vuntsitud, Lümanda valla taidlejad tantsud-laulud selgeks õppinud, Lehmakommionud pillid õlitanud ja suur jaanilõke ootamas. Tere tulemast Karalasse!.

Enne jaanipäevaüritust saame külarahvaga kahel-kolmel korral kokku, et külamaja ümber toimetada. Ja need, kes talgupäevale ei jõudnud, saavad oma panuse küla heaks veel edaspidi anda.

Tänu ka Saaremaa “Teeme ära!” talgute koordinaatorile Reet Viirale, kelle jagatud info nii sponsorite kui korralduse kohta oli vajalik. Saaremaa oli ju üks edukamaid talgute korraldajaid.

Kaja Juulik,
Karala küla talgujuht