Üle tuhande inimese tegi Raplamaal ära 10. mai

Nädaline
10.05.2011
Marko Liibak

Tänavusest üle-eestilisest talqupäevast võttis Raplamaa eri palkades osa 1227 Inimest ehk üle poolesaja talgulise rohkem kui mullu kevadel.


Tänavused Teeme Ära talgud olid kõigis maakondades ja kolmed talgud koguni väljaspool Eestit - Ahvenamaal, Petserimaal ja Hispaanias Valencias. Talgupäeva aktiivseim maakond oli Harjumaa koos Tallinnaga, kus osales kokku 5942 inimest.

Käiu aleviku talgute eesmärgi ja hüvangu reale on talgute internetilehe küljel kantud lihtne märge - ,,rahvale."

Käiu alevikus kogunesid inimesed tervlseraja heakorratöödele. Puhastati rada ja selle servi, riisuti, korjati oksi. Talgulisi toideti sooja supiga ning õhtuks korraldati veel tantsuõhtu, mis talgulistele maksis kolm ja teistele neli eurot.

Käiu talgujuhi Aivo Sildvee sõnul kogunes laupäeval kella ll-ks vallamaja mäele 27 inimest. Sildvee kinnitusel oli rahvas koos töötades väga rahul. ..Endalgi jääb üle vaid rõõmu tunda, sest raja saime ilusti korda. Lisaks servade riisumisele silusime ka rajakatte kenasti ära," rääkis Sildvee. Ta lisas, et hommikul oli hea vaadata, kuidas pensionärid juba poole üheksa ajal korrastatud rajal jalutada said.

Ametlikult registreeritud talgud olid ka Kuimetsas, kus korrastati vana koolimaja ümbrust ja kooliaeda, ning Käiu Jahindusklubi korraldas eraldi talgud, mis on kujunenud iga-aastaseks traditsiooniks. Jahindusklubi juhatuse liige Ago Kenk ütles, et 16 täiskasvanu ja kolme lapsega puhastati metsasihte, mis oli talvel murdunud puudest risustatud.

Kohila alevis oli rahvas laupäeval kutsutud Posti tänavale muinsuskaitsealuse hoone puhastamisele asukatest järelejäänud mööblist ja muust rämpsust, uste-akende sulgemisele ning ümbruse koristamisele.

Talgujuht Virve Õunapuu nentis, et rahvast tuli küll loodetust vähem köhale, kuid ometi jäi ta päevaga igati rahule. Õunapuu sõnul sai suur töö ära tehtud ning kella 14-ks lõpetatud töötulemusel koguti kokku kaks suurt konteinerit rämpsu.

Kuna tehti füüsiliselt üsna rasket tööd, jagati talgulistele ka rammusamat toitu - mulgiputru.

Õunapuu tänas kõiki kümmet talgutel osalenut.

Rapla vallas korrastati Ülejõe külas Mulla talus 1909. aastal ehitatud maakividest lauta. Taigu korraldaja ja taluomanik on talgute staapi saadetud tagasisides kirjeldanud: ,,See, mis oli plaanis, sai peaaegu kõik tehtud. Sisse kukkunud katus sai hoonest tühjaks veetud ja ümbrus enam-vähem puhastatud." Märgitud oli sedagi, et ,,kuna minu talgutel olid enamikus sugulased ja tuttavad, siis saime lihtsalt ühe ilusa sooja päeva ja meeldiva emotsiooni, et on tehtud midagi suurt ära, päästmaks midagi vana ja väärtuslikku." Talgutel osales 13 inimest ning talgujuht oli Marita Sepp.

Talguid oli mujalgi maakonnas. Mahtra seltsimajas koristati õueala, Lelles kiriku ümbrust, Kivi-Vigalas korrastati kulakeskust ning Teenusel tehti heakorratöid pargis.

Maakonnas on aktiivsed talgulised

Talgupäeva eestvedaja, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse liikme Tarmo Tüüri teatel oli laupäeval kõikjal suurepärane talgupäev täis töid ja tegemisi.

/---/