Teeme ära! Tehtud 10. mai

Koit
10.05.2011

«Teeme ära 2011» on selleks korraks tehtud. Talgumeeskonna ametliku pressiteate kohaselt osutus talgupäeva aktiivseimaks maakonnaks Harjumaa koos Tallinnaga, kus osales kokku 5942 inimest. Järgnesid Pärnu-, Saare- ja Ida-Virumaa.


Kagunurga kolme maakonna osalejate arv jagunes järgmiselt: Võrumaa 936, Valgamaal 866 ja Põlvamaal 530. Hiiumaa oli 388 osavõtjaga tänavuste talgute kõige väiksema osalejate arvuga maakond.

Kas meil on põhjust piinlikkust tunda? Arvame, et mitte, sest juba vahetult pärast lume sulamist võis kõikjal näha nii üksiküritajaid kui ka gruppe, kelle tegevus andis üldisesse heakorda tubli panuse, kuid mis ametlikus talgustatistikas ei kajastu. Kokkuvõttes polegi ju oluline, millal teha, oluline on teha, ning teada, mis eesmärgil.

Viimatiöelduga ei taha me ühistalgute korraldamist sugugi tarbetuks tunnistada. Vastupidi. Massides peitub jõud ja kui miskit on maailmale vaja teada anda, siis on see teave seda mõjusam, mida suurem seltskond seda edasi annab. Eestlaste talgueeskuju on juba maailma jõudnud. Samaaegselt Eesti talgutega toimusid talgud ka Ahvenamaal, Petserimaal ja Hispaanias Valencias. Seltsis on segasem - ütleb rahvatarkus. On lõpmata hea tunne teada, et sel ühel kindlal päeval ja ajal oled sa osa tegusast seltskonnast, kes kõik on otsustanud ühe hea asja eest välja tulla. Tänavu moodustasid selle tegusa seltskonna 24 031 talgulist, kes osalesid üle Eesti 969 ettevõtmisel. Osalenute arv oli korraldajate sõnul eelregistreerunute omast ligi kaks korda suurem.

Nagu ikka, tehti selgi korral peamiselt heakorratöid, kuid peeti ka mõttetalguid. Talgute üldkorraldustoimkonna edastusel tulid tänavu hästi kaasa ka linlased, sh korteriühistud, lasteaiad, ettevõtted ja asutused. Päev kulges tõrgeteta. Piirkondlike talgujuhtide tagasisidest selgus seegi, et jätkuvalt kroonib talgulõuna menüüs hernesupp ja rabarberikook.

Eestlaste talgueeskuju on juba maailma jõudnud.