Teeme Ära Jõgevamaal: talgupäeva võlud ja valud 10. mai

Vooremaa
10.05.2011
Eli Koitla, Kaie Nõlvak, Riina Mägi

Möödunud laupäev möödus kogu Eestis talgute tahe all. 1185 Jõgevamaa talgulist tegid ühistööd 42 talgupaigas, mis paiknesid Kärdest Tabivereni ja Võtikverest Umbusini.


Mõistagi ei jõudnud Vooremaa toimetuse väikesearvuline koosseis käia kõigil talgutel, ent mõnedki paigad said läbi käidud.

Kärdes osales talgutel enamikkülaelanikke ehk ligikaudu kakskümmend inimest. Koristati külatee pervi, mis olid juba aastaid hooletusse jäänud, tehti korda mõisahoone ümbrus ning võeti rahumajakese platsilt mana võsa. Nüüd on nii kohalikel kui ka külalistel hoopis kenam Kärdesse sisse sõita.

Poole päevaga said püstitatud eesmärgid täidetud ning tasuks tubli töö eest said talgulised süüa kõdus küpsetatud leiba ja talgusuppi.

Palamuse alevikus koristas kümmekond talgulist eesotsas talgujuhi Ivar Vinkmanniga veskitagust ala Amme jõe äares. Vaadet aleviku südames asuvalt sillalt oli juba ammu risustanud lagunenud palkhoone, milles arvatavasti kunagi loomi peeti. Nüüd tassiti hoone puitjaanused traktorikasti ning veeti parki jaanitule materjaliks. Jõest sikutati väija sinna kukkunud puid. Jõe äärgi tehti puudest pisut lagedamaks. Toekamad puutüved viidi valla sotsiaaltöötajate soovitatud lasterohkele perele küttepuudeks. Jõeäärselt alalt korjati ka prügi, mille hulgas oli eriti palju puruks löödud klaastaarat.

Talgupaik asub küll kahele omanikule kuuluval eramaal, ent kujutab endast oma asendi tõttu ka n-ö avalikku ruumi, sestap o!i talgute korraldamine seal põhjendatud. Talgutel lõid kaasa maaomanike, perekond Paaveli ja Soodla esindajad ning nemad pakkusid talgulistele pärast ka süüa.

Laululava jäänused kokku

Tabiveres korrastati günv naasiumihoone kõrva! asuvat mõisaparki. Riisuti lehti, tükeldati ja veeti välja tormimurtud puid. Mõisahoone kunagisele asupaigale paigaldati vastav info tahvel.

Nii kuivanud puid, oksi ja võsa kui aastate eest maha põlenud laululava vundamenti aitasid traktorite jõul likvideerida vallamuuseumi juhataja Andu Uus ning Arthur ja Leho Vaher. Meestel oli käsutada ka Tabiveres tegutsevate kodukeemiatootjale Mayeri Industries kuuluv traktor — seeoüfirmapoolne toetus talgutele.

"Töötegijaid oli 34. Padudel neist on juba traditsiooniks saanud just meiega kampa lüüa, kuid oli ka uustulnukaid," rääkis üks talgujuhtidest Laili Aunap. Vahvad olid tema sõnul noored talgulised Sandra Simson ja Kevin Jöever, kes oma ATV ja käruga prahti vedasid.

Ei puudunud traditsiooniline supp ja soovijad said käia vabaajakeskuse saunas. Veel sai iga osaleja tänutäheks magusa suveniiri — valla sümboolikaga kaunistatud šokolaaditahvli.

Maarja-Magdaleenas juhtis vägesid Tiia Pärteipoeg.

"Tegime korda Maarja-Magdaleerta puhkeala ehk vabaõhulava ja selle ümbruse. Jätkus nii saemehi, riisujaid kui okste ja lehtede vedajaid. Meelelahutuseks mängis muusika ja kõik said preemiaks pääsme ühele suvisele üritusele omal valikul. Talgusetfanka "tegi välja" Maarja-Magdaleena Maarahva Selts. Sauna küttis soojaks Sulev Raju, kõik soovijad olid pärast tööd tema majapidamisse oodatud," rääkis Tiia. Meisterdati "mänguklotse"

Kui enamikus paikades tehti talgupäeval heakorratöid, siis Pala kooli võimlas valmistati hoopis kujunduselemente, mis hakkavad kaunistatna 21. mail Palal peetava maakonna lauluja tantsupeo platsi. Peo pealkiri on seekord "Las laps arvab" ning vastavalt pealkirjale on pidu lastekeskne. Sellest tulenevalt pakkus peo lavastaja Merleen Laanemägi välja idee, et peoplats võiks olla kaunistatud mänguMotse meenutavate elementidega.

"Klotside" puuliistudest karkassid lõid kokku Pala rahvatantsurühmade meesliikmed, nende värviliste riideribadega katmine jäi nais tantsijate ülesandeks. "Klotside" kattematerjali aitasid varuda ka maakonna teiste taidluskollektiivide esindajad.

'Heakorratööd on meil enamjaolt juba tehtud," ütles Pala kooli direktor Malle Weinraueh. "Eile käisid koos meie kooli õpilastega ümbrust koristamas ka vallavalitsuse töötajad."

Kõige rohkem oli talguid registreeritud Põltsamaal ja Jõgeval: vastavalt viis ja kaheksa. Ent vähemasti Jõgeval tehti Teeme Ära aktsiooni raames tööd ka vaiksemates ja omaalgatuslikes gruppides. Jõgeva linna servas koristasid kaks aktivisti, Kärin ja Taivo, Pedja jõe paremat kaüast viadukti sillast kuni Mustvee maantee sillani. Parast kohne ja poolt tundi oli neil kokku kogutud üsna suur hunnikprahti, mille hulgas näiteks sõidukõlbmatu laste jalgratas ning koristajate õuduseks ka mitu kotti, kus sees uputatud kassipojad. Õõvastavvaatepüt ei takistanud siiski taigulisi koristustöid jätkamast, kuigi tuju oli mõneks ajaks rikutud.

Põltsamaa Käsiteokojas toimusid Kersti Poogi (paremalt esimene) ja Katre Arula (paremalt kolmas) juhendamisel taaskastitustalgud.

Maarja-Magdaleenas koristati talgupäeval vabaõhulava ümbrust Pildil veavad Ivo Romet ja Tõnis Teppo leheprahtt

Palamuse talgulised Toomas Väinsalu ja Toivo Lamp tassisid vana lauda jäänuseid traktorikasti.

Palamuse talgujuht Ivar Vlnkmann (paremal) ja Teet Soodla vedasid jõeäärse vana lauda jäänuseid ja puuoksi parki lõkkeplatsile.

Pala kooli võimlas valmistati kooli direktori ning maakonna laulu- ja tantsupeo peakorraldaja Malle Weinrauchi (vasakult teine) eestvõttel peoplatsi kujunduselemente. Tagaplaanil talgulised Theressa Laumets, Merike Laumets, Inna Lamp ja Marita Salu. fotod: rhna mag*, tiia partelpoeg ja toomas rbnpöld