Mida teie 7. mail, talgupäeval teha plaanite? 06. mai

Maaleht Online
06.05.2011

"Kuna selle nädala lõpul jõuab mu aeda autokoormatäis mulda, siis ongi talgupäevaks tegevus olemas," teatas Ugala teatri muusikajuht Peeter Konovalov.


Kuna selle nädala lõpul jõuab mu aeda autokoormatäis mulda, siis ongi talgupäevaks tegevus olemas. Plaanis on pinnast tasandada ja külvata uus muru, ka vajab pisike peenramaa värskendust, nii et toimetame oma aias.

Viljandi on üldiselt puhas linn. On tunda, et inimesed hoolivad keskkonnast, kus nad elavad. Kui talgutel on ühistegevuse korras midagi ära tehtud, siis hoitakse oma ümbrust loodetavasti ka hiljem hoolikamalt.

Mina osalen koos sõbranna Kirke Ertiga loomade varjupaiga talgutel, et aidata abivajajaid ja anda oma panus.

Elan Tallinnas Uue Maailma linnaosas ja siin inimesed üldiselt oma ümbruse eest hoolitsevad. Kant on suhteliselt puhas ja korras. Ainus asi, mida väga muuta sooviks, on teekate. Jalakäijana on olukord täiesti talutav ja korras, aga ratta ja autoga sõites on olukord katastroofiline.

Mulle tundub täiesti uskumatu ja arusaamatu, kuidas meil veel aastal 2011 ei osata teha korralikku asfaltkatet.

Kahjuks ma otseselt talgupäeva ettevõtmistes ei osale, sest olen seotud töödega oma kodutalus.

Meie pere noored lähevad Ranna rantšo talgutele, ning kuna meil on päris palju loomi, siis olen mina sel päeval koduhoidja ja hoolitseja. Aga kodutalus on täistööpäev, nii et nahavedamist ei ole. Plaanis on kartul maha panna ja peenraid harida.

Sõidan iga päev Pärnusse tööle ja ühte metsatukka on keegi sokutanud prügikotid, mis möödujatele silma jäävad. Kõige toredam oleks, kui see inimene ise vaevuks need ära koristama. Kui ei, siis peab keegi teine seda tegema.

Sel aastal ma talgutel osaleda ei saa, kuna tulin äsja väikese titaga haiglast koju ja oleme mõnda aega kosumise režiimil. Järgmisel aastal aga osaleme kogu perega kindlasti, sest tegu on väärt algatusega, millest iga vastutusvõimeline kodanik võiks osa võtta.

Usun, et pean sel päeval kaamera ja mikrofoniga tööl olema ning talguid kajastama. Tavaliselt on nii juhtunud.

Aga kui on vaba päev, siis võtan sõpradega kindlasti koduaias midagi ette. Parasjagu on käsil ühe väikese kasvuhoone püstitamine, mis on hädavajalik toiming ja tuleks nagunii ära teha. Hulgakesi koos läheb lihtsalt palju lustlikumalt.

Mul on Türi külje all väike maakoht, oleme seal igal kevadel mitmekesi koos midagi teinud - muru riisunud, oksi põletanud. Sedasorti talguid toimub maal ju tihti.

Aga "Teeme ära!" talgud on suurepärane ettevõtmine. Tänu sellele saavad ka paljud linnainimesed teada, mis maal tehakse ja et sealgi elavad toredad inimesed, kellel pole saba ega sarvi.