Talgud tõid kodudest välja paar tuhat idavirulast 08. mai

Severnoje Poberezje
08.05.2012

Läinud laupäeval peeti Ida-Virumaal ligemale 60 talgud, mille 2219 osaleja seas oli ka 15 tadžikki, kes lõid “Teeme ära” algatuses kaasa TÜ Narva kolledži külalistena.


“Meie talgupäev õnnestus väga hästi, nii koristus, piknik kui ekskursioon,” rääkis talgujuht Alo Lõoke, kes korraldas TÜ Narva kolledži õppedirektorina uue õppehoone ning Narva Raekoja platsi ümbruses heakorra- ja mõttetalgud.
Päeva mõte oli kutsuda naabrid õue ja pakkuda huvilistele ekskursiooni uue maja ehitusele. Kolledži direktor Katri Raik tõdes, et Narva vanalinna elanike elu muutub sügisel märkimisväärselt, sest kolledži tudengite ja töötajate näol saavad nad tuhatkond uut naabrit. “Ühine töö tegemine on parim viis tuttavaks saada. Heade naabrite kostitamine on aga nii eesti kui ka vene hea traditsioon.”
Kolledži talgutel osales ligi 80 inimest – tudengid, õppejõud, naabrid ja külalised tadžikid, kes olid kaks nädalat kolledžis õppereisil. “Neile talgud väga meeldisid. Nad olid rahul nii töö kui meluga, mis sellega kaasas käis,” vahendas Lõoke.
Täistööpäev
Jõhvis võtsid kohalikud jalgpallisõbrad ette staadioni korrastamise. Talgujuht Hardi Raiend rääkis, et staadioni pole regulaarselt koristatud mitu aastat. “Võtsime ette rohkem kui lehtede riisumine: eelnevalt tellisime mutitõrje, talgupäeval korrastasime nii muru, mänguväravaid kui hoonet. Üle nelja aasta käis peal muru restaureerimise brigaad.”
Töödes lõi kaasa umbes veerandsada inimest: klubi Lokomotiiv president, peatreener, vutipoisid, nende vanemad ja fännid. Raiend ise jõudis veel abis käia skate-pargis ja mänguväljakul, nii venis Jõhvi valla spordijuhi talgupäev peaaegu 12 tunni pikkuseks.
“Teeme ära” Ida-Virumaa koordinaator Krista Pedak rõõmustas, et sel aastal kasvas maakonnas nii talgute kui nendes osalejate arv: kui mullu registreeriti ligemale 40 talgud 1724 osalejaga, siis tänavu ligi 60 talgud 2219 osalejaga. Oluliselt rohkem lõi koristustöödes kaasa linlasi.
Pedak tõi positiivse näitena esile Narva-Jõesuu. “Kui eelmise aasta lõpus korraldas Ida-Viru ettevõtluskeskus seal ümarlaua, kus arutati, mida saaksid mittetulundusühingud teha linna heaks ja vastupidi, siis rääkisin just “Teeme ära” kogemusest. Mul on hea meel, et Narva-Jõesuus korraldati koguni seitsmed talgud. Meeldivalt üllatas ka Narva, kus varem on olnud talgupäeva eestvedaja kolledž, aga nüüd tulid kaasa ka linnavalitsus ja korteriühistud.”
Omanäolised ettevõtmised
Klassikaliste koristustalgute kõrval toimus mitmeid huvitavaid ettevõtmisi, millest Pedak tõi esile Irina Oleinitsi üleskutse valmistada üheskoos emadepäeva kingitusi Narva-Jõesuu hooldekodu elanikele ja töötajatele. “Väga meeldis ka Vladislava Vassitškina mõte pildistada Kohtla-Järvel kohti, kuhu ratastooliga ligi ei pääse.”
Talgupäeva eestvedaja, Eestimaa looduse fondi juhatuse liige Tarmo Tüür ütles, et Eestimaa elukeskkonna parandamiseks ei ole tingimata vaja kümneid tuhandeid eurosid – piisab kümnetest tuhandetest eestimaalastest ja nende hoolivast mõtteviisist. “Kui oleme jõudnud sellise mõtteviisini, juhtuvad ülejäänud head asjad juba iseenesest.”
Talgupäeva meeskond helistas laupäeval koos vabatahtlikega rohkem kui tuhandele talgujuhile. “Neid tuhandeid töid ja positiivseid emotsioone sellest vägevast talgupäevast ei saagi üheselt väljendada,” lausus Tüür, kelle sõnul teeb talgupäeva meeskond sügava kummarduse kõikidele talgulistele, keda oli üle Eesti vähemalt 30 382.
Vabariigi president Toomas Hendrik Ilves koos poeg Luukasega osales Abja gümnaasiumi heakorratalgutel, kus pärast tööd istutati kooli hoovi ka talgupäeva tamm. Riigikogu esimees Ene Ergma pani käed külge Tartus Raadil Eesti rahva muuseumi talgutel. Kokku loendati Eestimaal 1220 talgud.