Tänavuse talgupäeva tutvustus

Mis on talgupäev ning millal see toimub?

Kodanikualgatuse Teeme Ära 2008. aasta prügikoristusaktsiooni ja 2009. aasta mõttetalgute järel jõuti 2010. aastal üle-eestilise talgupäeva formaadini. Talgupäeva eesmärk on panustada Eesti elukeskkonna ja kodanikuühiskonna arengusse, edendades kodanikes aktiivset hoiakut,tugevdades kohalikke kogukondi ja toetades nende liidrite kujunemist. Talgupäeva peamiseks tunnuseks on see, et iga kogukond, ühendus või aktiivne kodanik saab ise otsustada, mis vajab ärategemist ning milleks teisi inimesi kaasa kutsuda. Sellises formaadis toimub talgupäev juba kolmandat korda. 2010. aasta kevadisel talgupäeval korraldati üle Eesti 1130 talgut ning 2011. aastal 969 talgut. Mõlemal aastal osales talgupäeval ligi 2% Eesti elanikest. Tänavune Teeme Ära talgupäev toimub maikuu esimesel laupäeval, 5. mail 2012.

Kus ja millal saab talguid registreerida ning talgulisi kirja panna?

Talgute registreerimine algas 15. märtsil. Seetõttu on just praegu paras aeg mõelda, mis minu kodukandis võiks tänavusel talgupäeval ühiselt ära tehtud saada. Oodatud on nii värsked talguideed kui pikema talgutraditsiooniga külad ja ühingud, samuti  linnaseltsid, et olla eeskujuks ja innustajaks teistele. Talguliste kirjapanek algab aprilli keskpaigas. Kellel aga plaan juba varakult tehtud ja lemmiktalgud leitud, ei ole mõistagi keelatud end ka varem kirja panna. Talgutega tutvuda ning talguid ja talgulisi registreerida saab kodulehel www.teemeara.ee.

„Tule talgutele, leiad...“

Talgupäeva kommunikatsioonis soovime puudutada sügavamaid väärtusi ja esile tuua asjaolu, et talgud on loomulik osa meie elulaadist. Tahame rõhutada neid elulisi väärtusi, mida talgulised on talgutelt leidnud – armastust, elurõõmu, elukaaslasi, sõpru, naabreid, usku iseendasse,teotahet ja palju-palju muud, mis meie arvates oluline on ning esiletõstmist väärib.

Talgulugude kogumine.

Mullu alustasime koostöös ERMiga talgulugude kogumist. Tänaseks on laekunud üle 100 omanäolise talguloo, millele ootame tänavu lisa. Talgulugu võib olla aastate tagune või värskem – loodame kokku koguda Eestit katva talgulugude valiku, mis seob nii erinevaid aastakümneid, piirkondi kui põlvkondi.

Mis saab edasi?

Teeme Ära talgupäev ei ole enam kaugeltki ühekordne kampaania. Talgupäevadest on välja kasvanud mitmeid muid ühiseid ettevõtmisi. Maikuu esimesel laupäeval üle Eesti peetav talgupäev võiks jäädagi kindlaks traditsiooniks, kus aasta-aastalt üha uuesti kokku tullakse ja sammhaaval uusi inimesi talgupisikuga nakatatakse. Mõte ei ole ju milleski muus kui inimeste ja kogukondade enda aktiivses eluhoiakus, koos tegutsemise jõus, millega luua endale ühiselt mõnusam elukeskkond. Just selline, nagu meie oma kogukond seda soovib.

Mis jäi ütlemata?

Tänaseks on Teeme Ära algatus jõudnud mitmetesse riikidesse üle terve maailma. Nimelt on rohkem kui 80 riiki maailma eri paigust otsustanud Eestis 2008. aastal toimunud koristuspäeva eeskujul korraldada ka oma koristuspäev. Kuigi eestlase jaoks on koristustalgud nüüdseks üks võimalik talguliik teiste seas ning palju tehakse ka muid tarvilikke talgutöid, oleme oma talgupäevaga kindlalt 2012. aasta maailmakoristuse kaardil!

Kohtumiseni 5. mail!

Teeme Ära talgupäeva meeskond



Talgupäeva  rahastab Kodanikuühiskonna Sihtkapital.

Talgupäeva korraldavad: Eesti Külaliikumine Kodukant, Eestimaa Looduse Fond, Eesti Muinsuskaitse Ümarlaud, Teeme Ära Minu Eesti,

 Vabaühenduste Liit EMSL.