Juula küla korraldab talguid omamoodi 14. aprill

Vooremaa
14.04.2012
Kaie Nõlvak

Kui ilm vähegi lubab, pole Juula külaseltsi rahvas koristustalgutega maikuuni oodanud, sest kui lumi läinud, riivab talve jooksul kogunenud rämps ereda kevadpäikese käes eriti valusalt silma.


Tänavugi saadakse kokku juba pühapäeval, 15. aprillil, et pidada traditsiooniline talgupäev "Teeme ära Juula moodi". Kell 11.00 kogunetakse külaplatsile ja siis läheb koristamiseks lahti. Puhastatakse teeääred ja kraamitakse külamajagi, samuti tehakse maja kütmiseks järgmiseks talveks puid.

"Tänavune talgupäev on planeeritud Põltsamaa Noorteühenduse KÜSKi projekti "Jõgevamaa kogukondade areng läbi vabatahtliku tegevuse" raames.

Selle projektiga viiakse ellu vabatahtlikke kaasavaid aktsioone, mis kogukondades positiivseid muutusi ellu kutsuksid. Tahamegi seekord küla väljanägemise heaks tavalisest rohkem ära teha ja rohkem piirkonna vabatahtlikke kaasata.

Tore oleks, kui jõuaksime koristusjärjega ka küla keskele küüni ümbrusse ning seal kasvavate vanade puude alla. Edaspidi on meil plaanis see ala kui oma küla geograafiline keskus külaseltsi raideriga järjekindlalt korras hoida. Samuti toimib meil koostöö Eesti Energiaga: hoiame korras küla alajaamade alused. Kaasates rohkem inimesi, loodame ka rohkem jõuda. Meie sõnum on "Loo ilu enda ümber ja hoia seda! Tule kaasa ja teeme ära!"," rääkis külavanem Eneli Kaasik.

Homsele talgupäevale soovitas ta kaasa võtta töövahendid (reha, sae vms) ja hea tuju ning rõhutas, et teretulnud on osalejad kaugemaltki — talgutoidud ja mõnus seltskond on juulakate poolt garanteeritud.

Külavanema sõnul on nende traditsioonilistel kevadtalgutel tavaliselt koos lastega umbes 30 inimest kaasa löönud, tänavu loodab ta, et osalejaid on vähemalt 40.

Kes värskes õhus rassib, see isupuuduse üle kurta ei saa. Aasta eest aprillis peetud talgutel ei piirdutud Juula külamajas kaugeltM supiga, vaid lõunalauas ringlesid vaagnad märksa toekama ninaesisega.