Talgulood

Esimene üle-eestiline talgulugude kogumise veebiretk
Tagasi

Teeme Ära talgupäev Prantsusmaal (6. aprill 2019)

6.aprillil 2019 sai juba viiendat aastat teoks Teeme Ära! talgupäev Prantsusmaal Guermantes'is. Kolm viimast aastat oleme talgud ka Teeme Ära! kodulehel registreerinud.Idee tekkis Eesti eeskujul sellest, et saaks oma koduümbrus puhtamaks. Meie töö on päris hästi vilja kandnud, sest iga aastaga on meie kogutud prügikogused vähenenud.


Talgupäev toimub meil varem kui Eestis sel lihtsal põhjusel, et kevad saabub Prantsusmaal varem. Kui Eestis on sel aastal 4.mail toimuvad talgud seotud nurmenukkude otsimisega, siis meil olid nurmenukud talgupäeval juba peaaegu ära õitsenud. Mõned siiski leidsime veel, aga nurmenukke korjasime Guermantes’is tegelikult juba märtsi keskpaigas.

Kogunesime traditsiooniliselt kell 9h30 meie pagariäri juures, kus moodustasime 4 gruppi ja jagasime gruppidele kindad ning erivärvi prügikotid erineva prahi korjamiseks. Iga grupijuht sai meie linnaplaani, kus oli markeriga märgitud, millises piirkonnas tuleb prahti korjata.Meiega ühines sel aastal ka esimest korda tütre Modern Jazzi tantsutrennigrupp, nii et talgulisi oli ka kaugemalt kui ainult meie kodulinnast.Lapsed said talguhundi kleepsud, mis meile Eestist Teeme Ära! orggrupi poolt saadeti.Kõik grupid kogusid kaardil märgitud piirkonnas prahti ja toimetasid selle kaardil märgitud prügikogumispunktidesse, kust prügikotid auto peale tõsteti ja jäätmekäitlusjaama transporditi.Pärast tööd kogunesime linnavalitsuse juurde, kus tegime ühisfoto ja jagasime välja lõunasöögitalongid.Talgulised said keha kinnitada ja muljeid vahetada ühisel lõunasöögil. Kõik osavõtjad said endale riidest sisseostukotid ja korduvkasutusega joogipudelid, mille eest täname jäätmekäitlusfirmat Sietrem.​Kokku oli talgulisi Guermantes’ist80, teist sama palju naaberkülast Gouvernes.

Samal ajal toimusid talgud ka Gouvernes's ning ühisel lõunasöögil pidasid kõnet mõlemad linnapead ning otsustasime osaleda ka 21.09.2019 toimuval Maailmakoristuspäeval.

Kuna on ka laulu ja tantsu juubeliaasta, otsustasime osaleda joonistuskonkursil "Laulupidu 2069", mille jaoks hakkasime valmistuma juba paar nädalat tagasi. Tutvustasime prantslastele Eestit, Tallinna, meie laulupeotraditsiooni ja näitasime fotosid eelnevatest laulupidudest ning esitlesime ka meie rahvariideid. Kokku saatsime konkursile 22 lapse joonistused, mõni laps joonistas kaks pilti. Hetkel on joonistused Bambusa Transport kaubikuga teel Eestisse Lastejaama.

Lisaks toimus meil pühapäeval ka tšellokontsert Celli Cello "Echos du temps présent" (Celli Cello "Kaasaja kajad"), mis avati Arvo Pärdi teosega "Fratres"(1982) ning tšelloorkestris mängis tšellot ka meie 8-aastane tütar Greta.

Lisainfo Guermantes’i kohta: Guermantes asub 30 km Pariisist idapool. Ta on Seine-et–Marne’i departemangu üks väiksemaid asulaid, asub vaid 1,26km2 ja 2017.a lõpus oli siin 1166 elanikku.Guermantes’is on kaks lossi ja kahe lossi avenüü: Avenue de Deux Chateaux, mis ongi vana Guermantes’i peatänav. Nagu prantslased ise ütlevad, igal külal on oma loss, kirik ja kõrts. Château de Guermantes e Guermantes ‘i loss on kuulus eelkõige selle poolest, et Marcel Proust on kirjutanud seal oma romaanisarja «Kaotatud aega otsimas» (“À la recherche du temps perdu”) kolmanda osa ja lossis on Versailles' lossi eeskujul rajatud peeglisaal.